Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Κινητικότητα στους αλβανικούς πληθυσμούς




Του συνεργάτη (10 Μαίου)

Με αφορμή την περίεργη δολοφονία πέντε ανδρών σλαβικής καταγωγής στα περίχωρα των Σκοπίων και τις συλλήψεις υπόπτων αλβανικής καταγωγής ως δράστες, καθώς επίσης και τη χρονική σύμπτωση άλλων συλλήψεων αλβανών επίσης με τον ίδιο τρόπο δράσης των σερβικών αστυνομικών δυνάμεων στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, παρατηρείται ένας αναβρασμός στο σύνολο των Αλβανικών πληθυσμών της Βαλκανικής. Κοινό γνώρισμα δεν είναι παρά η ένταξη του συνόλου των κινήσεων στα πλαίσια της γνωστής «Πλατφόρμας Εθνικής Ολοκλήρωσης» των αλβανών της περιοχής. Επίσης παρατηρείται η μέχρι τώρα διακριτική αποχή απ’ τις ζυμώσεις των επισήμων πολιτικών αντιπροσώπων, δηλαδή των κομμάτων που συμμετέχουν στις κυβερνήσεις, τόσο στο Κόσοβο όσο και στα Σκόπια. Τη σκυτάλη για τις κινητοποιήσεις που είτε ήδη έχουν γίνει, ή γίνονται αυτή την ώρα ή πρόκειται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες έχουν απ’ τη μια γνωστοί κύκλοι της ένοπλης δράσης των αλβανικών πληθυσμών ή οι ισλαμικές κοινότητες ανά περιοχή ή ακόμη οργανώσεις περίεργης προέλευσης που εμφανίζονται εν τούτοις ως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η ανακοίνωση της Lëvizja Popullore e Kosovës (Λαϊκό Κίνημα του Κοσσόβου) την περασμένη εβδομάδα με αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές της Νότιας Σερβίας (Πρέσεβο και Μπούγιανοβτς) που εκείνοι αποκαλούν Ανατολικό Κόσσοβο και την περιοχή της Μιτρόβιτσα, ενταγμένη de jure στο κρατίδιο του Κοσσόβου. Το Κίνημα αυτό είναι οργάνωση που συσπειρώνει μέλη και ιδρυτές του ΟυΤσαΚά του Στρατού Απελευθέρωσης του Κοσσόβου. Σε συνεδρίασή τους στην Πρίστινα αναφέρθηκαν ότι είναι διαμετρικά αντίθετοι με τις ρυθμίσεις που προβλέπουν οι Συμφωνίες της Ραμπουγιέ (δια της οποίας επήλθε η ειρήνη στο Κόσσοβο και ιδρύθηκε το κράτος αυτό για τους Αλβανούς της περιοχής) καθώς επίσης και της Οχρίδας η οποία ρυθμίζει ζητήματα ειρηνικής συμβίωσης Αλβανών και Σλάβων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ αυτά περιέχουν και ανακοινώσεις άλλων οργανώσεων και αποτελεί κοινό σημείο όλης της δραστηριότητας και συλλαλητηρίων που οργανώνουν στα Σκόπια, τα Τίρανα, την Πρίστινα και το Πρέσεβο. Το σκηνικό είναι πολεμικό στην ουσία και θυμίζει πολύ περιόδους της πρόσφατης ιστορίας όταν ετοιμάζονταν τοπικές συγκρούσεις και αναφλέξεις στην ίδια περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως έχει γραφεί σε πολιτικές αναλύσεις κύρους οι Αλβανοί, κυρίως έξω απ’ τα επίσημα πολιτικά σχήματα προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα πριν την ένταξη της περιοχής στην ΕΕ. Δεν αποκλείεται βέβαια και τρίτα συμφέροντα να θέλουν μέσα απ’ αυτές τις εντάσεις να προκαλέσουν καθυστέρηση, αναβολή ή και ματαίωση της όλης διαδικασίας ολοκλήρωσης της ΕΕ προς τις περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων. Οι δυνάμεις αυτές που κινητοποιούνται το τελευταίο διάστημα σε όλο το γεωγραφικό χώρο της Βαλκανικής όπου υπάρχουν Αλβανικοί πληθυσμοί δεν παραλείπουν να δηλώνουν ότι είναι πρωταγωνιστές τριών ενόπλων αγώνων υπέρ των εθνικών τους δικαίων κατά τα 15 τελευταία χρόνια.

Εν κατακλείδι θεωρούν ότι η περιοχή δεν πρόκειται να βρει ηρεμία εάν δεν ρυθμιστεί οριστικά το αλβανικό ζήτημα. Αναμένεται λοιπόν επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στα Σκόπια και τη Νότια Σερβία και προφανώς ένταση στο εσωτερικό του Κοσσόβου απ’ όπου στην ουσία πηγάζει όλη αυτή η ζύμωση και έξαρση. Οι κινήσεις αυτές των βετεράνων του ΟυΤσαΚά θέλουν τη διοργάνωση Διεθνούς Διάσκεψης για την Επίλυση του Αλβανικού Ζητήματος στα Βαλκάνια και τούτο σημαίνει ότι απ’ τη μια δεν είναι μόνοι τους στην απαίτηση αυτή, απ’ την άλλη ότι θα το επιδιώξουν ακόμη και μέσα απ’ τις βίαιες συγκρούσεις και ένοπλο αγώνα. Η εδαφική ακεραιότητα των Σκοπίων θα τεθεί υπό αμφισβήτηση με την απαραίτητη ομοσπονδοποίηση εάν όχι το διαμελισμό εάν όλες αυτές οι διεργασίες ένοπλης σύγκρουσης δεν ελεγχθούν και ακυρωθούν με προληπτικά μέσα της διπλωματίας. Αλλά και αύξηση της έντασης με ενδεχόμενο και πάλι σύγκρουση μεταξύ Αλβανών και Σέρβων είναι πολύ πιθανό.

Όλα τούτα προκαλούν την ανάλογη ανησυχία του διεθνούς παράγοντα με κορυφαία την σημερινή τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρόμπεϊ που εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ και επανέλαβε την πεποίθηση πως μόνο η προώθηση της διαδικασίας ένταξης θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για συγκρούσεις εθνικού χαρακτήρα που έχουν ταλαιπωρήσει την περιοχή για 15 χρόνια.

Ωστόσο όμως, οι αντιδράσεις των ΗΠΑ που προφανώς έχουν μεγαλύτερο ρόλο στα πράγματα λόγω της εντονότερης παρουσίας τους, γεννά ερωτηματικά για το που δρομολογούνται οι εξελίξεις.

Ένας απ’ τους βασικούς αρχηγούς του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, που δραστηριοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2001 στα Σκόπια, και σήμερα Πρόεδρος του Δημοκρατικού Μετώπου για Εθνική Ένωση, Γκαφούρ Αντίλι, δήλωσε σήμερα ότι πρέπει η νεολαία να προσέξει και να μην πέσει στην παγίδα των σοβινιστικών ελληνο – σλαβικών κύκλων. Δεν είναι η πρώτη αναφορά σε δήθεν σύμπραξη και της Ελλάδας σε πράξεις δήθεν καταπίεσης των αλβανών στα Βαλκάνια, αλλά θέλει τη δική της προσοχή η συγκεκριμένη που έρχεται απ’ τα Σκόπια, καθώς είναι γνωστό το πρόβλημα με την ονομασία. Ο Αντίλι έχει το λόγο ότι στις διαδηλώσεις να μην εμφανίζονται σημαίας και σύμβολα θρησκευτικά που αφήνουν έκθετη την όλη δραστηριοποίηση με την ανάμειξη ακραίων ακτιβιστών και οργανώσεων του Ισλάμ.

Έχει επίσης σημασία το γεγονός ότι όλες αυτές οι αναταραχές στην γειτονιά των Βαλκανίων και η εμμονή των ακραίων εθνικιστικών οργανώσεων των Αλβανών στην περιοχή βρίσκουν την Ελλάδα σε μια κατάσταση εσωτερικής αστάθειας που εγκυμονεί κίνδυνους

http://www.deropoli.com/?p=9416

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου