Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην πΓΔΜ "σημείωσε ραγδαία μείωση", δήλωσε με έκθεσή του που δημοσίευσε την Τρίτη (1η Μαΐου) το εδρεύον στις ΗΠΑ παρατηρητήριο Freedom House.
Με έκθεσή του που δημοσίευσε την Τρίτη (1η Μαΐου) το εδρεύον στις ΗΠΑ παρατηρητήριο Freedom House, ανακοίνωσε πως παρουσιάστηκε σημαντική μείωση στην ελευθερία του Τύπου στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης / Ευρασίας κατά τη διάρκεια του 2011.
Η περιοχή περιλαμβάνει και τις 15 πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, καθώς και εννέα βαλκανικά κράτη -- την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), τη Βουλγαρία, την Κροατία, το Κοσσυφοπέδιο, την πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία και τη Σερβία.
Η ετήσια έρευνα Freedom of the Press (Ελευθερία του Τύπου) που πραγματοποιεί το παρατηρητήριο καλύπτει συνολικά 197 χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο. Αξιολογεί το επίπεδο της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης σε κάθε μία με βάση 23 ερωτήσεις μεθοδολογίας και 109 δείκτες, που χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: το νομικό περιβάλλον, το πολιτικό περιβάλλον και το οικονομικό περιβάλλον. Με βάση την βαθμολογία τους -- από 0 (καλύτερη) έως 100 (χειρότερη) -- οι χώρες αξιολογούνται στη συνέχεια ως "ελεύθερες" (1-30 βαθμοί), "εν μέρει ελεύθερες" (31-60) ή "μη ελεύθερες" (61 -100).
Από τις 197 χώρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, οι 66 (33,5%) χαρακτηρίστηκαν ως "ελεύθερες", οι 72 (36,5%) ως "εν μέρει ελεύθερες" και οι υπόλοιπες 59 (30%) ως "μη ελεύθερες".
Στην περιοχή ΚΑΕ / Ευρασίας, η μεγαλύτερη ομάδα ήταν αυτή των "εν μέρει ελεύθερων" χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των εννέα χωρών των Βαλκανίων καθώς και τεσσάρων άλλων, δηλαδή το 45% του συνόλου. Από τις υπόλοιπες 16, μόνο επτά, δηλαδή το 24% του συνόλου, βαθμολογήθηκαν ως "ελεύθερες" και οι υπόλοιπες εννέα, δηλαδή το 31%, έπεσαν στην κατηγορία "μη ελεύθερες".
Μόνο το 15% των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή αυτή είχαν πρόσβαση σε ελεύθερα μέσα ενημέρωσης. "Το μικρότερο ποσοστό από το 2003", δήλωσε το Freedom House, σημειώνοντας ότι η μείωση οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην επιδείνωση της κατάστασης των μέσων ενημέρωσης στην υπο-περιοχή της ΚΑΕ που "συνήθως έχει καλύτερες επιδόσεις".
"Η Ουγγαρία και η πΓΔΜ υπέστησαν αμφότερες μεγάλες μειώσεις στην αξιολόγησή τους, ενώ επίσης μειώθηκε η αξιολόγηση της Ουκρανίας", δήλωσε το Freedom House.
Η πΓΔΜ, η οποία έχασε δύο μονάδες από την αξιολόγησή της στην έκθεση που δημοσίευσε ο όμιλος το 2011, σημείωσε πτώση έξι ακόμη μονάδων φέτος. Με βάση τη νέα βαθμολογία της, δηλαδή 54, κατετάγη 115η στην ελευθερία του τύπου στον κόσμο, μαζί με τη Μολδαβία.
Η Συλβάνα Χάμπντανκ-Κολατσκόβσκα, διευθύντρια του προγράμματος Nations in Transit (Έθνη σε μεταβατικό στάδιο) του Freedom House, είπε ότι η περαιτέρω πτώση στην κατάταξη των βαλκανικών χωρών οφείλετο στο γεγονός ότι οι αρνητικές εξελίξεις που παρατηρήθηκαν πριν από την έρευνα του περασμένου έτους "συνεχίστηκαν και έγιναν σοβαρότερες" το 2011.
"Η κυβέρνηση αύξησε τον έλεγχο που ασκεί στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο", δήλωσε στουςSETimes. "Το κράτος προώθησε μια υπόθεση φορολογίας που είχε πολιτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένης και της μακράς προφυλάκισης του Βελίγια Ραμκόβσκι, ιδιοκτήτη τεσσάρων, καταστημάτων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση. Το κλείσιμο του ομίλου ΜΜΕ του Ραμκόβσκι έκανε κυρίαρχα στην αγορά τα φιλοκυβερνητικά μέσα".
Δεδομένου ότι το κράτος είναι επίσης ο μεγαλύτερος πελάτης της βιομηχανίας διαφήμισης στην πΓΔΜ, τα γεγονότα αυτά δημιούργησαν "σοβαρές ανησυχίες" σχετικά με το επίπεδο της εκδοτικής ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στη χώρα, "ιδίως εκείνων που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση", δήλωσε η Χάμπντανκ-Κολατσκόβσκα.
"Ο μεγάλος αριθμός των περιπτώσεων δυσφήμισης εις βάρος δημοσιογράφων ... εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ελευθερία της έκφρασης και να ενθαρρύνει την αυτολογοκρισία", είπε.
Εκτός από τα μεγάλα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους δημοσιογράφους σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, "συχνά πρέπει να πληρωθεί ένα μεγάλο τίμημα -- ακόμη και αν πρόκειται μόνο για άγχος -- για την προσβολή οποιουδήποτε δημοσίου προσώπου με καλές διασυνδέσεις, όσο νόμιμα κι αν γίνεται", τόνισε η Χάμπντανκ-Κολατσκόβσκα. "Οι 54 μονάδες που συγκέντρωσε η πΓΔΜ την κατατάσσουν επτά μονάδες μακριά από τη διαχωριστική γραμμή από "εν μέρει ελεύθερη" σε "μη ελεύθερη" στην έρευνα Ελευθερία του Τύπου".
Ενώ η βαθμολογία της Μολδαβίας την κατατάσσει στην ίδια θέση με την πΓΔΜ, η φετινή της βαθμολογία είναι κατά μία μονάδα καλύτερη από το 2011.
Οι "μόνες σημαντικές βελτιώσεις" στην περιοχή ΚΑΕ / Ευρασίας σημειώθηκαν στη Γεωργία, της οποίας η φετινή βαθμολογία ήταν 52, έναντι 55 το 2011, καθώς και στο Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο, των οποίων η βαθμολογία 49 και 35, αντίστοιχα, ήταν κατά δύο μονάδες καλύτερη από αυτή που έλαβαν κατά την προηγούμενη περίοδο έρευνας.
Οι μοναδικές άλλες βαλκανικές χώρες στην ευρύτερη αυτή περιοχή που βελτίωσαν επίσης την κατάταξή τους ήταν η Κροατία και η Ρουμανία, καθώς αμφότερες σημείωσαν άνοδο κατά μία μονάδα στο 40 και το 41, αντίστοιχα. Ωστόσο, η βαθμολογία της Ρουμανίας ήταν η χαμηλότερη από οποιοδήποτε κράτος-μέλος της ΕΕ.
Η γειτονική Βουλγαρία, η οποία συμπεριλήφθηκε μεταξύ των "ελεύθερων" χωρών για τελευταία φορά στην έρευνα που πραγματοποίησε το Freedom House κατά το 2003, έχασε για τρίτη συνεχή χρονιά μία μονάδα από την βαθμολογία της, καταλήγοντας έτσι με 36 φέτος.
Επικαλούμενος άλλες διεθνείς έρευνες για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, στις οποίες η Βουλγαρία επίσης είχε χειρότερη απόδοση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η Αντοανέτα Τζόνεβα, επικεφαλής του, εδρεύοντος στη Σόφια, Ινστιτούτου για τη Δημόσια Ανάπτυξη του Περιβάλλοντος, δήλωσε πως η νέα βαθμολογία της χώρας δεν αποτελεί έκπληξη. Επιβεβαιώνει μόνο μια προφανή αρνητική τάση.
"Η αγορά των μέσων ενημέρωσης είναι υπερβολικά συγκεντρωμένη στα χέρια λίγων αντιμαχόμενων ομάδων, καθεμία από τις οποίες προσπαθεί να έχει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση", είπε στουςSETimes. "Δεν καθοδηγούνται από μακροπρόθεσμα συμφέροντα και ο κύριος όγκος των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων δεν είναι στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ως εκ τούτου, οι ισχυρές εταιρείες της περιοχής χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης ως εργαλείο για την άσκηση επιρροής".
Η Τζόνεβα τόνισε επίσης ότι η κάλυψη ορισμένων θεμάτων ήταν απλά ταμπού. Υπήρχε λογοκρισία και αυτολογοκρισία.
"Εν τέλει, ορισμένα ΜΜΕ αντί να ενεργούν ως θεματοφύλακες, έχουν μετατραπεί σε σκυλάκια της κυβέρνησης που κάθονται και περιμένουν να τους πετάξει ένα κομμάτι ψωμί", είπε.
Η νέα βαθμολογία της Αλβανίας, που έφτασε τις 51 μονάδες, είναι επίσης μειωμένη κατά μία μονάδα σε σχέση με πέρυσι, ενώ η Σερβία εμφάνισε μείωση δύο μονάδων, καταλήγοντας στο 35. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Β-Ε βαθμολογήθηκε με 48 μονάδες.
Η Κύπρος και η Ελλάδα, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί στην ομάδα της Δυτικής Ευρώπης, μαζί με την Τουρκία και 22 άλλες χώρες, διατήρησαν επίσης τις βαθμολογίες τους, 22 και 30 αντίστοιχα. Οι δύο αυτές χώρες είναι τα μόνα έθνη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μεταξύ των 66 "ελεύθερων" χωρών στον κόσμο. Η κατάταξη της Τουρκίας, που συγκέντρωσε 55 μονάδες, είναι κατά μία μονάδα χαμηλότερη από εκείνη του 2011.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου