Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Τέχνη: Από τα Τίρανα στη Θεσσαλονίκη

Του Κώστα Μαρίνου
marinos@makthes.gr

Λαέρτης Βασιλείου στην Ελλάδα, όπου έχει διαπρέψει ως ηθοποιός αλλά και ως σκηνοθέτης με δύο παραστάσεις που γνώρισαν πολύ μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, Λαέρτι Βασίλι στην Αλβανία, όπου γεννήθηκε από ελληνίδα μητέρα και αλβανό πατέρα. Τώρα λέει πως ο ίδιος δηλώνει ελληνοαλβανός, αλλά είναι ο Αλβανός όταν βρίσκεται εδώ και ο Έλληνας όταν επιστρέφει στον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.
“Συνεργάζομαι τα τρία τελευταία χρόνια με το Εθνικό Θέατρο των Τιράνων, όταν ανέβασε τις ‘Τρωάδες’ του Ευριπίδη και συνεχίστηκε με την ‘Ηλέκτρα’ του Σοφοκλή. Με κάλεσαν εκεί επειδή γνώριζαν ότι σπούδασα στη δραματική σχολή του Εθνικού στην Αθήνα, το οποίο δίνει έμφαση στο αρχαίο δράμα, και πιστεύω ότι αν θες να ανεβάσεις αρχαία τραγωδία πρέπει να ξεκινήσεις από την πηγή, που είναι ο ελλαδικός χώρος”.
Ο ίδιος έχει σημαντική θητεία στην αρχαία τραγωδία, με συμμετοχές στους “Πέρσες” (σκηνοθεσία Γκότσεφ), στον “Προμηθέα Δεσμώτη”, στην “Αντιγόνη” (σε σκηνοθεσία Θ. Τερζόπουλου). Έχοντας ήδη ερμηνεύσει τον ρόλο του Πυλάδη σε παράσταση της “Ηλέκτρας” από τον Δημήτρη Μαυρίκιο, που είχε ανεβάσει πριν από χρόνια το Εθνικό, και του Ορέστη σε περιοδεία στο εξωτερικό, επιστρέφει στον ίδιο ρόλο αλλά με μία επιπλέον ιδιότητα. “Έκανα τη μετάφραση. Πήρα με την άδειά του, τη μετάφραση που είχε κάνει τότε ο Μαυρίκιος, προσπάθησα μάλιστα να κρατήσω και τα έμμετρα σημεία της, και νομίζω πως κατόρθωσα να αποδώσω στα αλβανικά όσα ο Σοφοκλής μέσω του Μαυρίκιου έλεγε στα νεοελληνικά”.


Η πορεία του ηθοποιού
Ο Λαέρτης Βασιλείου ώς τα πέντε του μιλούσε μόνο ελληνικά. Μετά, αφού θα έμπαινε στο σχολείο, έμαθε και αλβανικά. Στα 16 του έμαθε πως το Εθνικό Θέατρο των Τιράνων έψαχνε παιδιά ηθοποιούς. Πήγε επειδή έμαθε επίσης πως δουλεύοντας στο θέατρο θα έπαιρνε ένα δίμηνο ρεπό, όπως λέει, από το λύκειο.
Εκείνη η επαφή με το θέατρο του άνοιξε έναν δρόμο που δεν ήξερε ότι υπήχε. Ήταν ήδη ποδοσφαιριστής, μέλος της Εθνικής Ομάδας Νέων της Αλβανίας, αλλά οι γονείς του αντιδρούσαν. Θεωρούσαν μειωτική αυτή την ενασχόληση. Όμως ο ηθοποιός ανήκε στους διανοουμένους, στην ιντελιγκέντσια της πατρίδας τους. Όλα τα σχέδιά του ανατράπηκαν όταν έφθασε το τέλος του καθεστώτος Χότζα.
Ο Λαέρτης Βασιλείου διέκοψε τις σπουδές του στην Ακαδημία Θεάτρου των Τιράνων και με τους γονείς του ήλθε στην Ελλάδα, όπου τους έμελλε να ζήσουν όλη τη δύσκολη διαδικασία της ένταξης στην ελληνική πραγματικότητα. Κατόρθωσε όμως να περάσει τις εξετάσεις για τη δραματική σχολή του Εθνικού και έτσι άρχισε η δεύτερη πορεία του.

Το θέατρο στην Αλβανία
“Στη σχολή των Τιράνων το αρχαίο δράμα δεν υπήρχε στη διδακτέα ύλη. Μου ζήτησαν να πάω να τους ενημερώσω για όσα έμαθα εδώ. Έτσι έζησα εκεί αυτόν τον καιρό, αποφασισμένος να αντιμετωπίσω την κατάσταση, δηλαδή θέατρο χωρίς ανέσεις. Όμως ήταν συγκινητικό να ανεβάζεις την ‘Ηλέκτρα’, να τη βλέπουν κάθε βράδυ 500 άτομα, και να εκπλήσσονται όλοι επειδή φθάνει τις 14 παραστάσεις, αριθμός αστείος για την Ελλάδα αλλά σπάνιος για την Αλβανία”.
Πέρα από το Εθνικό Θέατρο, στην Αλβανία λειτουργούν και έξι δημοτικά θέατρα, ενώ από την Ακαδημία Θεάτρου αποφοιτούν κάθε χρόνο 15 νέοι ηθοποιοί. Τους έλκει πλέον η τηλεόραση, λέει ο Λαέρτης Βασιλείου, ο οποίος επισημαίνει και κάτι ακόμη: “Δύσκολα οι άνθρωποι αυτήν την περίοδο, με το στρες που νιώθουν, σχηματίζουν θεατρικό κοινό, αν και το εισιτήριο εκεί είναι μόνο 2 ευρώ και η μπίρα 4”.
Όμως οι θεατράνθρωποι επιμένουν. Δείγμα της δουλειάς που κάνουν θα είναι και η “Ηλέκτρα”, η οποία θα φιλοξενηθεί στη σκηνή του θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών σήμερα και αύριο. Η σκηνοθεσία είναι του Φιλίπι Αντόνι. Η παράσταση θα δοθεί στην αλβανική γλώσσα και θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα ελληνικά.
“Ο πρώτος Ορέστης, με τον Μαυρίκιο, ήταν πιο λυρικός. Ήταν ένα παιδί που επέστρεφε σπίτι του. Δώδεκα χρόνια μετά ο Ορέστης είναι ο εκδικητής. Έχει σχέδιο, ξέρει τι θέλει”.

Οι επόμενες παραστάσεις. Η θεατρική σκηνή “Ανοιχτά Σύνορα” θα φιλοξενήσει στο Βασιλικό Θέατρο στις 6 και 7 Οκτωβρίου το Εθνικό Θέατρο “Ιβάν Βάζοφ” της Σόφιας που θα παρουσιάσει τον “Δον Ζουάν” του Μολιέρου. Στον ίδιο χώρο το Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου θα παρουσιάσει στις 13 και 14 Οκτωβρίου τις “Βάκχες” του Ευριπίδη.
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Σήμερα και αύριο στις 9 μ.μ., "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή απο το Εθνικό Θέατρο Τιράνων, Αλβανία.
Η παράσταση θα δοθεί στην αλβανική γλώσσα και θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα ελληνικά.


Αναδημοσίευση από:neolaia-kead.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου