Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Η εφημερίδα "δημοκρατία" για το πόρισμα της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα - δηλώσεις του πατέρα του


Βαφτίζουν τροχαίο τη δολοφονία Γκούμα στη Χιμάρα

"δημοκρατία"
Πέμπτη 14 Απριλίου 2011
Ρεπορτάζ: Χρυσάνθη Λαμπροπούλου

Σε απόγνωση ο τραγικός πατέρας του οµογενούς που πλήρωσε µε τη ζωή του την αγάπη του για τη µητρική του γλώσσα. Προκλητικό το πόρισµα των αλβανικών αρχών, που αναφέρει την πράξη τυφλού φανατισµού ως «αυτοκινητικό δυστύχηµα που προκάλεσε ο ίδιος».


Το βράδυ της 12ης Αυγούστου του 2010 ο ελληνικής καταγωγής Αριστοτέλης Γκούµας έπινε τον καφέ του µε τους φίλους του στο καφενείο της παλιάς Χειµάρρας στην Αλβανία, προτού πιάσει
δουλειά στην καντίνα όπου εργαζόταν. 
Έκανε το µοιραίο λάθος, όµως, να µιλάει στα ελληνικά. Μόλις βγήκε από το µαγαζί, άγνωστοι τον πλησίασαν και του ζήτησαν τον λόγο για τη γλώσσα που χρησιµοποιούσε. 
Εκείνος απάντησε πως µιλά στη µητρική του γλώσσα.
Με αφορµή την καταγωγή του, τα πνεύµατα σύντοµα οξύνθηκαν. Ανέβηκε στη µηχανή του και έφυγε. Οι άγνωστοι τον ακολούθησαν µε το αυτοκίνητό τους και λίγο αργότερα ο 37χρονος Αριστοτέλης βρέθηκε νεκρός στο οδόστρωµα, λίγα µέτρα µακριά από το σπίτι του.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα καταδίκαζε τότε το γεγονός δηλώνοντας:
«Πρόκειται για πράξη ακραίου και τυφλού φανατισµού. Η σκόπιµη δολοφονία ενός ανθρώπου, σε κάθε περίπτωση, είναι ένα απαίσιο και καταδικαστέο έγκληµα. Τα αίτια, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν όσα κυκλοφορούν, είναι ακόµα πιο απαίσια».

Την ίδια στιγµή, ο τότε αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα προέτρεπε τις αρµόδιες αρχές να «διαλευκάνουν το αποτρόπαιο αυτό έγκληµα και παράλληλα να καταλογίσουν στους δράστες τη µέγιστη ευθύνη που προβλέπει ο νόµος».

Αντίδραση

∆ηµοσιεύµατα του αλβανικού Τύπου, τώρα, αναφέρουν ότι το πόρισµα των εµπειρογνωµόνων των αλβανικών αρχών «βαφτίζει» το συµβάν «αυτοκινητικό δυστύχηµα», το οποίο,
όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «προκάλεσε ο ίδιος» ο Αριστοτέλης Γκούµας. 
Η εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, µε τον εκπρόσωπό
του Γρηγόρη ∆ελαβέκουρα να τονίζει: 
«Στις 12 Αυγούστου 2010, οµάδα εθνικιστών καταδίωξε και δολοφόνησε τον οµογενή Αριστοτέλη Γκούµα, επειδή µιλούσε ελληνικά». Και πρόσθεσε: 
«Αναµένουµε από την Αλβανία, ως κράτος - µέλος του Συµβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε.Ε., να εγγυηθεί την ορθή και ταχεία απονοµή ∆ικαιοσύνης».

Ο Αριστοτέλης Γκούµας γεννήθηκε και µεγάλωσε στη Χειµάρρα. Στα 17 του χρόνια έφυγε αναζητώντας δουλειά στην Αθήνα, όπου και έµενε τα τελευταία είκοσι χρόνια. 

«Πέρυσι το καλοκαίρι ήρθε στη Χειµάρρα για να δουλέψει σε µια καντίνα. Εκείνο το βράδυ είχε συναντήσει κάποιους φίλους του. Οι δολοφόνοι ψάχνονταν για φασαρίες. Ούτε που το ήξεραν το παιδί µου. Το παραδέχτηκαν και οι ίδιοι στις καταθέσεις τους. Οταν έκανε να φύγει µε τη µηχανή του, εκείνοι τον ακολούθησαν. 
Λίγο προτού φτάσει στο σπίτι, τον χτύπησαν µε το αυτοκίνητό τους και τον πέταξαν πάνω σε µια κολόνα ηλεκτροδότησης. Στη συνέχεια, έκαναν όπισθεν και πέρασαν ξανά µε φόρα από πάνω του για να βεβαιωθούν ότι τον είχαν σκοτώσει. Γκάζωσαν κι έγιναν καπνός» λέει ο τραγικός πατέρας Ηλίας Γκούµας.

«Ακούσαµε τον θόρυβο. Τρέξαµε όλοι έξω, αλλά ήταν αργά. Ο γιος µου ήταν νεκρός πάνω
στην άσφαλτο».
Ο θάνατος του 37χρονου προκάλεσε την οργή των Χειµαρριωτών, που στη συντριπτική
πλειονότητά τους είναι ελληνικής καταγωγής.
Οι κάτοικοι έκλεισαν τον παραλιακό δρόµο και πραγµατοποίησαν πορεία σε ένδειξη διαµαρ-
τυρίας. Σε µια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύµατα, οι εκπρόσωποι της αλβανικής πο-
λιτικής ηγεσίας καταδίκασαν τότε απερίφραστα το περιστατικό τυφλής βίας.


Αγώνας για δικαίωση στη μνήμη του γιου του

«Πριν από έναν µήνα έστειλα επιστολή προς τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, προς τον πρόεδρο της κυβέρνησης και προς την προϊσταµένη της εισαγγελίας. Ακόµα δεν έχω λάβει καµία απάντηση. Περιµένω να µου δώσουν το πόρισµα. Εγώ δεν δικαιούµαι να ξέρω τι γράφει αυτή η γνωµάτευση;» διερωτάται αγανακτισµένος ο πατέρας του αδικοχαµένου Αριστοτέλη, εξηγώντας πως ο αλβανικός νόµος δεν του επιτρέπει να κινηθεί δικαστικά εναντίον των δραστών, δεδοµένου ότι η διαδικασία κινείται αυτεπάγγελτα.

«Η επόµενη κίνησή µου είναι να ζητήσω µε επιστολή την παρέµβαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και των κοµµάτων της ελληνικής αντιπολίτευσης, αλλά και να ενηµερώσω την αµερικανική πρεσβεία στα Τίρανα» αναφέρει ο κ. Ηλίας Γκούµας, αποφασισµένος να δικαιωθεί, όχι µόνο τιµώντας τη µνήµη του παιδιού του, αλλά
και για να αποτραπούν παρόµοια βίαια χτυπήµατα στην περιοχή: 
«Εύχοµαι να είµαι ο τελευταίος πατέρας που κλαίει το παιδί του στη Χειµάρρα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου