Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΡΒΙΤΣΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Δράσεις για την ανάπτυξη της Βορείου Ηπείρου



ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΔΕΡΒΙΤΣΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
«Η ΔΕΡΒΙΤΣΙΑΝΗ»
Έτος ιδρύσεως 2005

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Θέμα: Δράσεις για την ανάπτυξη της Βορείου Ηπείρου

Μέσα σε ένα κλίμα απαξίωσης του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος, αδελφοκτόνου διχόνοιας, διαμάχης, μιζέριας και καλά οργανωμένης πολιτικής διάσπασης, ο Σύλλογος Δερβιτσιωτών Ιωαννίνων συνεχίζει αθόρυβα την εκπλήρωση των βασικών καταστατικών του σκοπών. Πεποίθησή μας ήταν εξ αρχής και παραμένει ότι ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου, αξίζει έστω και μετά από 20 χρόνια, ένα Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης με την οικονομική και πολιτική συνέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελληνικής και της Αλβανικής Κυβέρνησης. Ένα πλαίσιο που μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει στην ευημερία των Βορειοηπειρωτών, των φιλελλήνων και φιλοευρωπαϊστών Αλβανών του Νότου, μιας περιοχής η οποία μπορεί να γίνει ο «καθρέφτης» της ανάπτυξης της ίδιας Αλβανίας σε Ευρωπαϊκά πρότυπα. Η χάραξη της οικονομικής και αναπτυξιακής στρατηγικής με το βλέμμα στο μέλλον μπορεί να θέσει τις βάσεις για να διασφαλιστεί η αειφόρος ανάπτυξη της Βορειοηπειρωτικής Επικράτειας και η επιβίωση του Ελληνισμού στην Αλβανία, μέσα σε ένα έντονο κλίμα ανθελληνισμού και εθνικής αποψίλωσης. 

Οι μέχρι σήμερα πολιτικές του Ελληνικού Κράτους, όπως όλοι γνωρίζουμε, ήταν και είναι σπασμωδικές και ενταγμένες σε ένα ευρύτερο πλαίσιο οικονομικής κυρίως διπλωματίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη χωρίς «ειδικούς κανόνες» για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Από την άλλη πλευρά, διαπιστώνει κανείς εύκολα από τα στατιστικά της περιόδου 2006-2010, ότι το Αλβανικό Κράτος μεριμνεί ελάχιστα για την ανάπτυξη των «μειονοτικών» περιοχών με ιδίους δημόσιους πόρους και όταν αυτό γίνεται αφορά κυρίως την στήριξη «επιθετικών επενδύσεων» σε περιοχές φιλέτα. Η ίδια καλά μελετημένη πρακτική ακολουθείται και στην κατανομή των Ευρωπαϊκών κονδυλίων προενταξιακής υποστήριξης της Αλβανίας όπου ο λόγος απορρόφησης κονδυλίων μεταξύ μιας Αλβανικής Επαρχίας και μιας Μειονοτικής είναι 8,2 προς 1!

Ένας από τους βασικούς στόχους του Συλλόγου για το 2011, όπως ανακοινώθηκε στα μέλη μας στην φετινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία του Ολοκληρωμένου Στρατηγικού Πλαισίου Ανάπτυξης, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία μας, τους νέους Βορειοηπειρώτες επιστήμονες και το, με κόπους κεκτημένο, κύρος της Βορειοηπειρωτικής Κοινότητας των Ιωαννίνων. 

Διαπιστώνοντας στις αρχές του 2011 και μετά από επαφές με τους αρμοδίους οργανισμούς, ότι ελάχιστοι Δημόσιοι Φορείς της Ηπείρου είχαν προγραμματίσει έργα στο διασυνοριακό πρόγραμμα «Ελλάδα – Αλβανία» με τελικό δικαιούχο τις αμιγώς ή κατά πλειοψηφία Ελληνικές Επαρχίες και Δήμους, ο Σύλλογος αποφάσισε κατεπειγόντως να αναλάβει δράση και να αντιστρέψει την κατάσταση ώστε μην πάει χαμένη αυτή η ευκαιρία αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Δημιουργήσαμε γι αυτόν τον σκοπό εθελοντική ομάδα κρούσης από Βορειοηπειρώτες και Ελλαδίτες επιστήμονες σε Ιωάννινα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βρυξέλες. 

Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας, δείχνοντας τις πραγματικές δυνατότητες και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Βορειοηπειρωτικής Κοινότητας όταν αποφασίζει να είναι οργανωμένη και συντεταγμένη. Υποβλήθηκαν επιτυχώς περισσότερα από 30 έργα συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνάει τα 12 εκατομμύρια ευρώ με τελικούς δικαιούχους τις μειονοτικές επαρχίες και τις περιοχές όπου υπάρχουν πυρήνες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Τα έργα αυτά εντάχθηκαν σε ένα μακρόπνοο και καλά σχεδιασμένο σχέδιο ανάπτυξης καλύπτοντας όλες τις επιλέξιμες δράσεις του Διασυνοριακού Προγράμματος, πιο συγκεκριμένα:
• Την καταγραφή και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης (φολκλορικά, παραδοσιακή μουσική, λαϊκή τέχνη, αγιογραφία, ξυλογλυπτική, λάξευση της πέτρας, καινοτόμες τεχνολογίες ανάδειξης θρησκευτικών μνημείων, κ.α.)
• Την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας (αγρο-κτηνοτροφία, νέες και εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας και συνεταιριστικής οργάνωσης σε Δρόπολη, Βούρκο και παράλια Ιονίου, πιλοτικές δράσεις για βιολογικά παραδοσιακά προϊόντα και γαστρονομία, μελέτες για νέες μορφές και δομές οργάνωσης της επιχειρηματικότητας των γυναικών και τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων, δομές στήριξης των υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε Βούρκο και Δρόπολη, κ.α.)
• Την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη (συστήματα προστασίας εθνικών δρυμών, έξυπνη διαχείριση υδάτων, προστασία από πυρκαγιές και αξιοποίηση δασικού πλούτου, μελέτες για εναλλακτικές μορφές ενέργειας και εξερεύνηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων πράσινης οικονομίας, μελέτες προσέλκυσης επενδύσεων κ.α.)
• Την ανάπτυξη και υποστήριξη του τουριστικού προϊόντος (μελέτες ανάπτυξης των περιοχών με έμφαση στις τομεακές πολιτικές προσέλκυσης τουριστών, μελέτες οικοτουριστικών καταλυμάτων και υποδομών, υποστήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων με καινοτόμα συστήματα κρατήσεων και προβολής, ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού κ.α.)
• Την υγειονομική περίθαλψη και την υποστήριξη ειδικών ομάδων του πληθυσμού (δημόσια υγεία, μελέτες και δομές πρόληψης σοβαρών παθήσεων όπως ο καρκίνος, η μεσογειακή αναιμία και τα καρδιο-αναπνευστικά προβλήματα, ειδικές δομές μέριμνας, υποδοχής και εκπαίδευσης παιδιών με νοητική υστέρηση και κινητικά προβλήματα κ.α.)

Δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε για την στήριξη του εγχειρήματος την ομάδα εθελοντών και μελετητών, όλους τους φορείς από την Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά που μας δέχτηκαν στην πλειοψηφία τους με ανοικτές αγκάλες: το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τους Δήμους Ιωαννιτών, Κέρκυρας, Μετσόβου, τους Φορείς Δημόσιας Υγείας, τους τρείς Δήμους και τους κοινωνικούς φορείς της Θεσπρωτίας, και τέλος, τους Δημάρχους, Επάρχους και τους φορείς της Βορείου Ηπείρου που στην πλειοψηφία τους, χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς πολιτικές και προσωπικές μικρότητες, συμπλήρωσαν και απέστειλαν τα απαιτούμενα έντυπα.
Σκεπτόμενοι στρατηγικά και εκμεταλλευόμενοι τους Ευρωπαϊκούς κανόνες του προγράμματος, σε όλα τα έργα προβλέψαμε την δυνατότητα επαναπατρισμού νέων έμπειρων Βορειοηπειρωτών επιστημόνων (expatriated experts) ως στελέχη/σύμβουλοι στους Δήμους και στις Επαρχίες της Βορείου Ηπείρου, προσδοκώντας στη δημιουργία ενός αρχικού πυρήνα ανθρώπων που θα δώσουν ώθηση και αναπτυξιακή προοπτική στην Πατρίδα. 

Η προσπάθεια, ασχέτως με τα αποτελέσματά της, ξεπέρασε κατά πολύ και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και μας απέδειξε για άλλη μία φορά, ότι ενωμένοι έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες και δεν χρειαζόμαστε «αποκλειστικούς εθνικούς ευεργέτες» ούτε για την ανάπτυξή μας, ούτε για την εθνική μας επιβίωση. Αντιθέτως χρειαζόμαστε στήριξη χωρίς πολιτικές και προσωπικές παρωπίδες από όλο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων και δημοσίων αρχών στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ήπειρο. 

Η ευεργεσία και η αγάπη για την πατρίδα είναι στο αίμα μας, είναι παράδοση των προγόνων μας, ασχέτως αν στον αγώνα επιβίωσης των τελευταίων 20 ετών την έχουμε «ξεχάσει», «παραχωρήσει» και την έχουν αναλάβει εργολαβικά «τρίτοι» για να εξυπηρετήσουν τις μικροπολιτικές τους σκοπιμότητες των 500 «αργυρίων» - ψήφων. 

Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι δεν μας ενδιαφέρει η μικροπολιτική και μεμφόμαστε την εκατέρωθεν προσπάθεια εμπλοκής του Συλλόγου στις προεκλογικές διεργασίες της 8ης Μαΐου από γνωστούς-άγνωστους ανώνυμους «δημοσιογράφους», «πικραμένους εθνικόφρονες», «εν δυνάμει πολιτευτές» και «ευεργέτες» του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ένθεν και εκείθεν συνόρων και κομμάτων. Οι καταστατικές αρχές μας είναι και παραμένουν ξεκάθαρες: καμία εμπλοκή σε πολιτικές διεργασίες στην Ελλάδα και στην Αλβανία. Είμαστε λίγοι για να προτάσσουμε το προσωπικό μας όφελος εις βάρος της πατρίδας. Απαντήσαμε ξεκάθαρα για την μη συμμετοχή μας στην εκδήλωση Βορειοηπειρωτικής Βραδιάς στα Ιωάννινα. Στηρίζουμε και καλωσορίζουμε προφανώς ως Βορειοηπειρώτες κάθε τέτοια εκδήλωση όπου και εάν γίνεται, αλλά εμπλεκόμαστε επίσημα ως Σύλλογος μόνο υπό τους ξεκάθαρους όρους του καταστατικού μας: απόλυτη οικονομική διαφάνεια, όχι σε προσωπικές στρατηγικές προβολής και εκδηλώσεις πάντα ανοικτές σε όλους ασχέτως μικροπολιτικών ή προσωπικών επιλογών. 

Συνεχίζουμε το έργο μας χωρίς παρωπίδες, με απόλυτη διαφάνεια, ανοικτοί σε όλους και θα συνεχίσουμε παρά τις όποιες δυσκολίες. Οι αναπτυξιακές δράσεις συμπληρώνουν τις ενέργειες του Συλλόγου σε τομείς όπως η παιδεία (αναγνώριση πτυχίων βορειοηπειρωτών επιστημόνων, μελέτη ένταξης του σχολείου της Δερβιτσιάνης στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της παιδείας ομογενών), η δημόσια διοίκηση (αναγραφή ονομάτων μας στην Εφορία με λατινικούς χαρακτήρες), η κοινωνική αλληλεγγύη (δημιουργία τράπεζας αίματος, οργάνωση αιμοδοσίας για συγχωριανούς, στήριξη αναξιοπαθούντων, στήριξη βορειοηπειρωτών φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), η προστασία των περιουσιών μας (στήριξη δικαστικού αγώνα για τα λιβάδια του χωριού που έχουν υφαρπαχτεί από Αλβανούς), η απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία (νομικά τεκμηριωμένη μελέτη για το ερωτηματολόγιο, ενημέρωση της Βορειοηπειρωτικής Κοινότητας στα Ιωάννινα και των αρμοδίων φορέων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής) και οι δωρεές π.χ. ο ηλεκτροφωτισμός στο χωριό, καθαρισμός δρόμου για το Μοναστήρι κτλ.
Καλούμε όλους του Βορειοηπειρώτες να είναι ενεργοί πολίτες και ενωμένοι σε ένα κοινό σκοπό, μακριά από τις προσκολλήσεις του παρελθόντος, τον εκατέρωθεν «ραγιαδισμό», τα «μοιρολόγια», τις «εθνικοπατριωτικές» και «κομματικές» κραυγές. Η προσπάθειά μας δεν σταματάει εδώ, μόλις ξεκίνησε και θα συνεχιστεί, αντιτάσσοντας στον Οθωμανισμό της Αλβανικής πολιτικής σκηνής, μια νέα δυναμική και Ευρωπαϊκών αρχών αναπτυξιακή δύναμη.

Μετά τιμής

εκ του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου

--
Ευχαριστούμε τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΕΡΒΙΤΣΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «Η ΔΕΡΒΙΤΣΙΑΝΗ» για την επικοινωνία μαζί μας.
http://borioipirotika.blogspot.com/2011/05/blog-post_8077.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου