Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ
Την ερχόμενη Κυριακή, όπως είναι γνωστό, θα διεξαχθούν στην Αλβανία οι δημοτικές εκλογές. Σ’ αυτές τις εκλογές καλούνται και οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες να δώσουν δυναμικές μάχες ώστε να εκλεγούν Έλληνες τοπικοί άρχοντες (Δήμαρχοι και Έπαρχοι). Να επιλεγούν και να εκλεγούν οι άριστοι, εκείνοι που εγνωσμένα ενδιαφέρονται για τα καυτά προβλήματα της μειονότητας, για την αναβάθμιση της εξουσίας και την πολυμελή ανάπτυξη του τόπου.
Οι προσωπικές φιλοδοξίες, οι μικροκομματισμοί, τα προσωπικά συμφέροντα, οι καιροσκοπισμοί και η καταραμένη διχόνοια και εσωστρέφεια που μας δέρνει, καιρός να σταματήσουν και να επικρατήσει η κατανόηση, η συναδέλφωση και η ομόνοια. Έχει ανάγκη η μειονότητα να είναι μονιασμένη και ενωμένη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα ποικίλα προβλήματα και να απαιτήσει τα δικαιώματά της.
Είμαστε βέβαιοι ότι στις δύσκολες περιπτώσεις οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, άρχοντες και λαός, θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, θα ομονοήσουν, όπως επιβάλλει η φυλετική τους συνείδηση, και θα εκλέξουν εκείνους που θα τους εκπροσωπήσουν επάξια.
Οι μνήμες δεν έσβησαν και ούτε πρόκειται να σβήσουν, όσο θα υπάρχουν Έλληνες Βορειοηπειρώτες που θα αγωνίζονται για τη διασφάλιση των μειονοτικών τους δικαιωμάτων.
Να μια πρώτη και μοναδική ευκαιρία για τους ξενιτεμένους Βορειοηπειρώτες. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου στην Αλβανία είναι επί θύραις. Η ομαδική επιστροφή στους τόπους της καταγωγής τους είναι επιβεβλημένη και για να φιμώσουν τα στόματα των εθνικιστικών αλβανικών κύκλων, οι οποίοι, για δικά τους συμφέροντα, επιθυμούν να απουσιάζουν από τις εκλογές οι Έλληνες και για να δώσουν ένα ηχηρό παρών.
Η εκλογή Ελλήνων τοπικών αρχόντων σε όλον τον Βορειοηπειρωτικό χώρο θα ενδυναμώσει την μειονότητα και θα αναθαρρήσουν οι μειονοτικοί Έλληνες από τις καθημερινές αλβανικές πιέσεις και τους προπηλακισμούς που δεν έχουν τελειωμό.
Δυστυχώς, το γράφω με απογοήτευση και θλίψη, ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, δεν φτάνει που από πάνω του κρέμεται η δαμόκλειος αλβανική σπάθη, διχάστηκε κιόλας. Μια πολυτέλεια που δεν χρειαζόταν. Κατεβαίνουν στις τοπικές εκλογές δύο κομματικοί σχηματισμοί. Ατυχία για τον τόπο. Και έτσι, όμως, οι Έλληνες, Έλληνες να ψηφίσουν. Αυτό βαρύνει. Εμείς πιστεύουμε ότι και τα δύο κόμματα (το Κόμμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – ΚΕΑΔ και το Κόμμα των Ελλήνων – ΕΕΜΜ – ΜΕGΑ), ανεξάρτητα από φιλοδοξίες και ατομικές προβολές, τους ενώνει η κοινή ελληνική καταγωγή και θα αγωνιστούν για όσα τους επιβάλλει η ελληνική τους συνείδηση.
Θα ευχόμασταν και είναι καθολική η ευχή όλου του βορειοηπειρωτικού κόσμου να μην υπήρχε αυτός ο διαχωρισμός και η εσωτερική διαμάχη και αντιπαλότητα, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Αφού, όμως, δημιουργήθηκε αυτό το διχαστικό κλίμα, δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε. Ο Αριστοτέλης Γκούμας, το παλικάρι από τη Χειμάρα που άνανδρα δολοφονήθηκε από Αλβανούς εθνικιστές, μας ικετεύει να μείνουμε ενωμένοι, συσπειρωμένοι και μονιασμένοι, για να επιτύχουμε τους στόχους μας.
Οι Αλβανοί επιχαίρουν όταν μας βλέπουν διχασμένους. Αυτό θέλουν και αυτό επιδιώκουν. Ας μην τους δώσουμε εμείς αυτή τη χαρά. Στη Χειμάρα, ευαίσθητη περιοχή, αφού οι Αλβανοί δεν αναγνωρίζουν τους Χειμαριώτες μειονοτικούς, αλλά τους έχουν εντάξει εκτός μειονοτικών ζωνών, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Μακριά από αδελφικές κομματικές συγκρούσεις, διχοστασίες και στείρες αντιπαραθέσεις.
Αυτό ισχύει και για την Κορυτσά, στην οποία επανήλθε ο Έλληνας Πρόξενος δηλώνοντας ότι από όσα είπε τίποτε δεν ανακαλεί. Άλλωστε τι να ανακαλέσει; Την αλήθεια είπε και τίποτε περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για τις περιοχές Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα.
Στην περιφέρεια των Αγίων Σαράντα υπάρχει και το πρόβλημα των Τσάμηδων, τους οποίους οι Έλληνες θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουν με θάρρος και ψυχραιμία.
Προσοχή να μην θρηνήσουμε θύματα. Οι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες να πείσουν τους Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, να χρησιμοποιούν χωρίς φόβο τη μητρική τους γλώσσα και να αυτοπροσδιορίζονται σύμφωνα με την εθνική τους συνείδηση και την θρησκευτική τους πίστη.
Βέβαια ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός δεν κάμπτεται και ούτε φοβάται. Στην πολυκύμαντη πορεία του, από την υπαγωγή του στο αλβανικό κράτος, μέχρι σήμερα, πέρασε από σαράντα κύματα και πλήρωσε με αίμα των παιδιών του την ελληνική του καταγωγή. Σε συνθήκες δύσκολες αντιπάλεψαν οι Βορειοηπειρώτες και δεν λύγισαν, δεν λιποψύχισαν. Παρέμειναν πιστοί στη γλώσσα και στις ιστορικές τους μνήμες.
Τα αδικοχαμένα θύματα της Χοτζικής δικτατορίας φωνάζουν από τους τάφους τους να είμαστε ενωμένοι και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, γιατί διαφορετικά, όχι μόνο δεν θα κερδίσουμε, αλλά θα χάσουμε και ό,τι μας απέμεινε.
Σ’ αυτές τις εκλογές οι Βορειοηπειρώτες χρειάζονται, τουλάχιστον, την ηθική στήριξη του ελληνικού κράτους. Είναι ανάγκη να νιώσουν οι συμπατριώτες μας ότι η Μητρόπολη και νοιάζεται και φροντίζει και πράττει ό,τι είναι δυνατόν για την άψογη διεξαγωγή των εκλογών και την αποφυγή βίαιων μέτρων εκ μέρους των Αλβανών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου