Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ένταξη στην ΕΕ: τα Βαλκάνια σε αναμονή;







Αξιωματούχοι από την περιοχή συζήτησαν την ένταξη της ΕΕ στο συνέδριο Germia Hill. [Λάουρα Χασάνι/SETimes]


Περισσότεροι από 100 υπουργοί Εξωτερικών, διπλωμάτες και πολιτικοί από την περιοχή συγκεντρώθηκαν στην Πρίστινα το Σαββατοκύριακο για να παραστούν σε συνέδριο το οποίο έχει επίκεντρο τη "Νοτιοανατολική Ευρώπη σε μια Πολυπολική Εποχή". Οι συζητήσεις είχαν στόχο τη θέση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μεταξύ ΕΕ, Ρωσίας και Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Έντμοντ Χατζινάστο δήλωσε πως η περιοχή έχει πραγματοποιήσει αλλαγές κατά τη διάρκεια των ετών, γεγονός που έχει επηρεάσει την Ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

"Στις δυο αυτές δεκαετίες, τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν βιώσει ριζική μετάπλαση. Δείτε όλες τις σημαντικές βελτιώσεις: οικονομική ανάπτυξη, αυξημένη σταθερότητα, λειτουργική δημοκρατία και πρόοδο προς την εφαρμογή της ατζέντας μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ΕΕ", ανέφερε ο Χατζινάστο στην ομιλία του στο συνέδριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Νικολάι Μλαντένοφ, ανέφερε πως τα Βαλκάνια δεν αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ τη δεδομένη στιγμή, καθώς επίσης πως η οικονομική κρίση καθιστά δύσκολο να σκεφτούν την εξωτερική πολιτική. Συνεπώς, ανέφερε, η περιοχή πρέπει να ξεκινήσει να παράγει "καλά νέα".

"Η διαδικασία ενσωμάτωσης στα Δυτικά Βαλκάνια αντιμετωπίζει δυο κινδύνους. Ο ένας είναι στη σχέση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και ΕΕ, η οποία παραμένει το μοναδικό σημείο στο χάρτη των Βαλκανίων με ασαφή θέση ως προς τη διαδικασία ενσωμάτωσης. Ένας άλλος κίνδυνος είναι η κόπωση στα Βαλκάνια σχετικά με την επέκταση, όπου η ευφορία της νεολαίας αντικαθιστάται από εθνικισμό και ξενοφοβία", ανέφερε ο Μλαντένοφ.

"Ωστόσο, περιμένουμε με ανυπομονησία τη στιγμή που Κοσσυφοπέδιο και Σερβία θα αποτελέσουν μέρος της ΕΕ, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εξέλιξη της περιοχής", πρόσθεσε.

Ο Πρεσβευτής της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο, Σονγκούλ Οζάν, ανέφερε πως τα Βαλκάνια αποτελούν την καρδιά της Ευρώπης και χωρίς αυτά, η Ευρώπη δεν είναι πλήρης.

"Όλες οι Βαλκανικές χώρες πρέπει να βρεθούν στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον. Όλο το επίκεντρο αυτού του διαλόγου είναι προς αυτή την κατεύθυνση", ανέφερε ο Οζάν.

Ο Νιχάτ Μπεκτέσι, καθηγητής διεθνών σχέσεων, δήλωσε στους SETimes πως τα Βαλκάνια θα επηρεαστούν αρνητικά από τις αλλαγές στην Ευρώπη.

"Η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει κάνει μερικές χώρες στην ΕΕ, κυρίως Γαλλία και Γερμανία, να εξετάζουν ένα διπλό Ευρωπαϊκό σύστημα, στο οποίο μερικές χώρες θα ανήκουν σε μια βαθύτερη ενσωμάτωση και μερικές άλλες σε ένα είδος ενσωμάτωσης", ανέφερε ο Μπεκτέσι.

Αναφέρει πως η περιοχή χρειάζεται κοινή στρατηγική για να επιλύσει το ζήτημα της διεύρυνσης.

"Η κυβέρνηση στην περιοχή πρέπει...[να πιέσει ώστε να] μην επιτρέψει κόπωση στη διαδικασία διεύρυνσης, ωστόσο να καταστήσει σαφές ποιοι θα είναι οι κίνδυνοι εάν ξεχαστεί η περιοχή", δήλωσε ο Μπεκτέσι.



Ο πολιτικός σχολιαστής της Πρίστινα Φατλούμ Σαντίκου δήλωσε στους SETimes πως το συνέδριο έχει δείξει την ανάγκη για ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τη θέση της περιοχής στις διεθνείς σχέσεις.

"Η Νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί σημαντική περιοχή η οποία μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην Ευρωπαϊκή και διεθνή αρένα. Η περιοχή αυτή μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ωστόσο δεν έχει χρησιμοποιήσει τους πόρους της για να παίξει ένα τέτοιο ρόλο", ανέφερε.

Ο Σαντίκου ανέφερε πως η ιστορία των εθνικών σχέσεων στην περιοχή αποτελεί πρόκληση για το μέλλον.

"Τα Βαλκάνια θα είναι στην Ευρωπαϊκή ατζέντα λόγω της σύγκρουσης Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, τα οποία θα πιέσουν την ΕΕ να σημειώσει πρόοδο σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης, ωστόσο το πρόβλημα των εθνικών σχέσεων πρέπει να αντικατασταθεί από την εγγύτερη συνεργασία, ενώ πρέπει να βρεθούν μοντέλα".
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου