Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ο Σαμαράς για Ιθαγένεια, Σκόπια, ΑΟΖ…


του Σταθοπούλου Σωτήρη (real.gr)

Το πρακτορείο «ΜΙΑ» των Σκοπίων – και στην ιστοσελίδα του – είχε ως πρώτο θέμα την άρνηση του Προέδρου της ΝΔ να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι με σαφείς υπαινιγμούς για τον τρόπο που θα κινηθεί ο κ. Σαμαράς εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Μάλιστα στο ρεπορτάζ του «ΜΙΑ» αναφέρεται ότι ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε τη συνάντηση επικαλούμενο το βεβαρημένο πρόγραμμα που είχε με τις επαφές που είχε προγραμματίσει στο περιθώριο της Συνόδου ενώ προστίθεται πως αυτή η κίνηση είναι ένα δείγμα τις σκληρής θέσης που κρατά η Ελλάδα με το erga omnes –τη μία ονομασία έναντι όλων.

Οι Σκοπιανοί αναφέρουν επίσης ότι η ΝΔ συμμετέχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα στον οποίο μάλιστα επιχειρούν να «χρεώσουν» μία μάλλον μετριοπαθή έως και θετική στάση μετά από την απόφαση της Χάγης.

«Πάνω από το πτώμα μου θα υπάρξει απόφαση για τα Σκόπια στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ» ακούστηκε να λέει ο ίδιος ο κ. Δήμας σε μία από τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες στη βελγική πρωτεύουσα πριν οι Βρυξέλλες και η Συμμαχία δείξουν την «κόκκινη κάρτα» στους γείτονες: Χωρίς επίλυση του θέματος της ονομασίας δεν ξεκινά καμία συζήτηση για την ένταξή τους στους ευρωπαϊκούς ή ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Σκληρή γραμμή στην εξωτερική πολιτική

Με τις τελευταίες του κινήσεις ο κ. Σαμαράς δίνει ένα σαφές στίγμα προθέσεων για το πως θα κινηθεί στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής αφού επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων «παγωμένες» υποθέσεις όπως το ζήτημα της ακύρωσης της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα με την Αλβανία το οποίο έθεσε στον Σαλί Μερίσα στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ μέσα σε διάστημα δυο ημερών:

-Από το βήμα της βουλής επέμεινε στην κατάργηση του νόμου για την ιθαγένεια. Και στη σύνοδο του ΕΛΚ η ΝΔ «πέρασε» πρόταση με την οποία τα κράτη-μέλη παροτρύνονται να προχωρήσουν σε συμφωνίες για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών.

-Μίλησε για την «επιτυχία του Βουκουρεστίου» σε ότι αφορά στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

-Επανέλαβε ότι πρώτη προτεραιότητά του παραμένει η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ πέτυχε να ενταχθεί στο ψήφισμα του ΕΛΚ πρότασή της που τα κράτη – μέλη ενθαρρύνονται να προχωρούν στην άσκηση των σχετικών κυριαρχικών δικαιωμάτων τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

-Επανέφερε το ζήτημα της συμφωνίας της κυβέρνησης Καραμανλή το 2009 με την Αλβανία για την υφαλοκρηπίδα.

-Ζήτησε από τον κ. Μπερίσα την απάλειψη της εθνικότητας και του θρησκεύματος από τα κρατικά έγγραφα και την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας των Βορειοηπειρωτών.

Την προσεχή εβδομάδα ο κ. Σαμαράς έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο Ισραήλ το οποίο εδώ και μήνες βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Τουρκία ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνει προσπάθεια από το επιτελείο του να «κλειδώσει» και το ταξίδι στη Μόσχα για το οποίο έχει ήδη γίνει η προεργασία από τον υπουργό Άμυνας και αντιπρόεδρο της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλο και τον βουλευτή Σίμο Κεδίκογλου όταν στα τέλη Οκτωβρίου βρέθηκαν στη ρωσική πρωτεύουσα για το συνέδριο του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» του Βλαντιμίρ Πούτιν.

http://olympia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου