Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ουσιαστικό το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό

-καινούργια βάση στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις με αναβαθμισμένη τη θέση της ΕΕΜ
Πολλά είναι τα κρατούμενα απ’ την επίσκεψη στην Αθήνα και τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γιώργο Παπανδρέου, δλδ. του Προέδρου της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Βαγγέλη Ντούλε και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Βασίλη Μπολάνο. Και όταν η ουσιαστική αυτή συνάντηση και σύμφωνα με τις δηλώσεις και πληροφορίες και στο περιεχόμενο της, συνδυαστεί με το μήνυμα του Πρωθυπουργού απ’ τη Συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και το γεγονός ότι το Σάββατο μεταβαίνει στα Τίρανα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, τότε γίνεται ακόμη πιο αντιληπτή η νέα γραμμή της Ελληνικής Κυβέρνησης προς μια πιο ρεαλιστική και πραγματιστική αντιμετώπιση των σχέσεων με την Αλβανία.
Ο κ. Παπανδρέου δείχνει ξεκάθαρα να θέλει μια καλύτερη θέση για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό στην Αλβανική πραγματικότητα, περισσότερη εντιμότητα από πλευράς των Τιράνων έναντι της ΕΕΜ και μια καινούρια διάσταση της υπόθεσης τόσο στις διμερείς σχέσεις, όσο και στη δυναμική που δημιουργείται στην προοπτική αναβάθμισης της σχέσης της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν είναι όλα τούτα τυχαία βέβαια. Σε ανάλογα δύσκολες στιγμές για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, όταν η περιοχή βρέθηκε σε εμπόλεμη σύρραξη στο Κοσσυφοπέδιο, απ’ τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών ο κ. Παπανδρέου είχε δείξει την ανάλογη ευαισθησία και είχε με όλη τη σοβαρότητα αντιμετωπίσει την κατάσταση για το μέλλον της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στα πάτρια εδάφη.
Με την εμπειρία αυτή, αλλά ταυτόχρονα και μια ανάλογη διαφανή στάση σε ότι αφορά την ανάγκη μη εμπαιγμών και όχι ανατολίτικων συμπεριφορών σε ότι αφορά κατοχυρωμένα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ο κ. Παπανδρέου επανέρχεται με καινούργια μάλιστα στοιχεία.
Η παρέμβαση αυτή του Πρωθυπουργού, της πολιτικής ηγεσία του ΥΠΕΞ και κατά συνέπεια και των υπηρεσιακών παραγόντων ήταν απαραίτητη. Μπορεί με τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμη στη Χιμάρα να ξεχείλισε το ποτήρι, αλλά είχε προφανώς γεμίσει από καιρό. Μιλούμε βέβαια για το ποτήρι του ανθελληνισμού, της αδράνειας της Αλβανικής πολιτείας να παρέμβει προς εφαρμογή των επιβεβλημένων εις όφελος της ΕΕΜ αλλά και γενικότερα μιας άνθισης του Αλβανικού εθνικισμού σε όλο το εύρος των Βαλκανίων. Κρίνεται πλέον πολύ κατάλληλη η στιγμή για παρέμβαση, για συζήτηση σε μια άλλη βάση και για συμπεράσματα πιο δεσμευτικά. Μισόλογα δεν μπορούν να χωρέσουν, ούτε αναβολές μετά οποιασδήποτε εξέλιξης στην παραπέρα προσέγγιση της Αλβανίας με την ΕΕ. 
Το συμπέρασμα που βγαίνει απ’ τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών είναι ότι η Ελλάδα σύσσωμη είναι στο πλευρό του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και δεν  δύναται να ανεχθεί διωγμούς εις βάρος του ή εμπαιγμούς στο θέμα σεβασμού των δικαιωμάτων που απορρέουν τόσο απ’ τη διεθνή πρακτική όσο και τις διμερείς συμφωνίες και συμβάσεις.
Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός είχε ανάγκη αυτή την ανάσα. Τα πράγματα είχαν φτάσει σε κρίσιμη καμπή τόσο λόγω της αυξανόμενης επιθετικότητας από θεσμικά και μη κέντρα της πολιτείας, τους εθνικιστικούς κύκλους εντός της Αλβανίας αλλά και στο Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια, αλλά και απ’ την εγκληματική αδιαφορία που είχε επιδειχθεί απ’ το Ελληνικό ΥΠΕΞ όταν επικεφαλής του ήταν η κα. Μπακογιάννη και κατ’ανάθεση αρμόδιος ο κ. Κασίμης. Ας μην διαφεύγει μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια: η κα. Μπακογιάννη είχε επισκεφθεί τα Τίρανα, με την ιδιότητα μάλιστα της Προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ ακριβώς την ημέρα που πρωτοδίκως ο Μπολάνος καταδικάζονταν για τις πινακίδες στη Χιμάρα και δεν είπε κουβέντα επ’ αυτού. Ο δε κ. Κασίμης, ενώ  ο Μπερίσα ενεθάρρυνε δια της συμμαχίας του τους ακραίους Τσάμηδες, είχε επιδοθεί με όλα τα μέσα και περίεργη εμπάθεια στη διάλυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Και από τούτη την άποψη το μήνυμα του κ. Παπανδρέου είναι ξεκάθαρο. Θέλει να επιβληθεί μια καινούργια τάξη στην πολιτική πραγματικότητα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού όπου να πρυτανεύει η ενότητα, να ανασταλούν προσπάθειες για την υπονόμευσή  της για ατομικά συμφέροντα. Η ηγετικός ρόλος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ στην προσπάθεια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού για επιβίωση και ανάπτυξη είναι για την Αθήνα αδιαμφισβήτητος πλέον.
Δεν είναι δε καθόλου τυχαίο, ενώ η πραγματικότητα πολιτικών ανταλλαγών μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας το τελευταίο διάστημα δεν έχει τίποτε σχεδόν να καταγράψει, τούτο ως συνέπεια και της ανθελληνικής στάσης των Τιράνων, αλλά και του γεγονότος ότι η Κυβέρνηση στα Τίρανα είναι ημινόμιμη, να δοθεί όλη αυτή η σημασία για την πολιτική εκπροσώπηση της ΕΕΜ.
Με τα δεδομένα αυτά η επίσκεψη του Σαββάτου του κ. Ζέππο λαμβάνει μεγαλύτερη σημασία καθώς αποτελεί κατάλληλη στιγμή για το ξεκαθάρισμα κάποιων πραγμάτων ούτως ώστε να γίνεται πιο αντιληπτή στην πράξη η επιθυμία των Τιράνων τόσο για την ΕΕΜ όσο και για την ανάπτυξη των Ελληνο – Αλβανικών σχέσεων. Πρώτα – πρώτα θα πρέπει ο εθνικισμός να μην καλλιεργείται και να εμπεδώνεται συστηματικά  στα σχολεία. Πρέπει τα εγχειρίδια της Γεωγραφίας της Αλβανίας, για τα εννιατάξια και τα Λύκεια, καθώς επίσης η Ιστορία της Αλβανίας να ξαναγραφτούν για να αποτελέσουν σε τελευταία ανάλυση επιστημονικά κείμενα. Τα χέρια των δραστών της δολοφονίας του Αριστοτέλη εκπαιδεύονται στα θρανία των σχολείων ενώ τα πυρομαχικά προμηθεύουν τα ΜΜΕ και οι δήθεν αναλυτές στους οποίους παρέχεται χώρος και χρόνος.
 του συνεργάτη μας  Εθύμιου Κώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου