Οι επερχόμενες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκηση (μετά από 8 μήνες) , μπορούν και πρέπει να έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία. Έτσι μάλλον για πρώτη φορά οι πολίτες θα προσδιορίσουν τον τύπο του πολιτεύματος: Δημοκρατία η Κομματοκρατία;
Αν θέλουν δημοκρατία, ας περισώσουν αυτή τη φορά την θεμελιώδη προυπόθεση της δημοκρατίας, τη διάκριση των εξουσίων. Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες δεν έχουν την παραμικρή σχέση με ότι προβλέπει για το ρόλο τους η πολιτική θεωρία της «αντιπροσωπευτικής» δημοκρατίας.
Όπως και τα άλλα κόμματοα στην Αλβανία και το κόμμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), που αντιπροσωπεύει και την ελληνική εθνική μειονότητα μέχρι σήμερα είναι συντεχνία επαγγελματιών της εξουσίας, οργανωμένες συσπειρώσεις συμφερόντων. Στόχος παραμένειι η μονοπόληση της εξουσίας, ο ολοκληρωτικός έλεγχος κάθε πτυχής του συλλογικού βίου και προπαντώς των τοπικών αρχόντων. Γι’ αυτό και κάθε αντίσταση στην κομματοκρατία, είναι κέρδος για τη δημοκρατία, προάσπιση των κοινωνικών προτεραιοτήτων, των αναγκών του πολίτη.
Το ΜΕGΑ είναι υπέρ της πλήρης ανεξαρτησίας της τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκτός κομματοκρατίας.
Κάθε υποψήφιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχει κομματικό χρίσμα επιβεβαιώνει εθελούσια την απαίτηση των κομματικών συνταχνιών να ελέγχουν ολοκληρωτικά το τόπο, να προηγείται η κομματική σκοπιμότητα, ανεξαρτήτως των αναγκων της τοπικής κοινωωνίας.
Οι υποψηφιοι με κομματικό χρίσμα είναι χλεύη της δημοκρατίας, απειλή της δημοκρατίας. Απαιτούν απο τους πολίτες την εθελόδουλη υποταγή στη νοοτροπία του λακέ, του ραγιά: «να βάζουν πρώτο το συμφέρον του αφεντικού, τα παιχνίδια εξουσίας αδίστακτων επαγγελματιών, καισε δεύτερη μοίρα τη δική τους αξιοπρέπεια, την ποιότητα της ζωής τους.»
Δεν μοιάζει να υπάρχει βόρειοηπειρώτης σήμερα που να μην έχει πεισθεί για την ανικανότητα, την προκλητική ιδιοτέλεια, τη φαυλότητα των υπαρχόντων κομματικών εξουσιών. Η οργή, η αηδία, η πίκρα των πολιτών κατακλήζει τον τόπο. Τώρα η απέχθεια είναι γόνιμη διέξοδο, διότι αποκλείει τους μολυσματικούς, να εμπιστεύεται τους τίμια ασυμβίβαστους και απο σεμνή αξιοσύνη ακομμάτιστους.
Πολλές φορές όμως, μπροστά στην κάλπη ο φόβος της ανασφάλειας γεννάει τον στερεότυπο συμβιβασμό: «δεν έχουμε κάτι καλύτερο να ψηφίσουμε, αυτό το κόμμα παράγει η κοινωνία μας, αυτό συνιστεί τη δημοκρατία μας». Και συνεχίζουμε «να ματαλλάσωμε τυράνους».
Αλλά ο συλλογισμός «αυτούς έχουμε, αυτούς ψηφίζουμε», είναι τουλάχιστο αφελής, διότι υπάρχουν και οι τίμιοι και οι αξιοπρεπείς πολίτες. Η κομματοκρατία είναι συμφορά για τον πολίτη και για την πατρίδα. Αυτή αποφασίζει για τους θεσμούς ερήμην των πολιτών και για τη διαχείριση των θεσμών μεθοδεύει την υφαρπαγή της ψήφου.
Το νέο κόμμα ΜΕGΑ με νέες αρχές και αξίες, θα στηρίξει τους τίμιους ανθρώπους στις θέσεις των τοπικών αρχόντων και όπως ο ελληνισμός έζησε τρεις χιλιάδες χρόνια χάρη της αυτοδιαχειριζόμενης κοινότητας, έτσι και τώρα θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια τοπική αυτοδιοίκηση πειθαρχιμένη με επιστημονική βάσηπρογραμματισμού και με σύγχρονη διοίκηση στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΑΚΑΣ
Αναδημοσίευση από:mega-eemm
Αναδημοσίευση από:mega-eemm
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου