Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΥΠΕΞ - Δελαβέκουρας - Φαινόμενο ανησυχητικό το κάψιμο στεφάνων στο Κοιμητήριο της Μπομπόστιτσας




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΥΠΕΞ- Ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ κ. Γρηγόρη Δελαβέκουρα

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
    Υπηρεσία Ενημέρωσης και
    Δημόσιας Διπλωματίας
  Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2010

     Ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ κ. Γρηγόρη Δελαβέκουρα  

    Βασικά σημεία με Βορειοηπειρωτικό ενδιαφέρων: 

       [για τη Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών με την Αλβανία:]



    · Οι απόψεις της χώρας μας είναι ξεκάθαρες και έχουν γίνει γνωστές στην αλβανική πλευρά. Αυτή τη στιγμή η αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να δει με ποιον τρόπο θα ολοκληρώσει τις εσωτερικές διαδικασίες κύρωσης αυτής της συμφωνίας, δεδομένης της απόφασης που έχει λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο. Από πλευράς μας όμως είναι γνωστό και σαφές ότι η συμφωνία αυτή, η οποία υπεγράφη από τις δύο κυβερνήσεις, πληροί τις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και είναι προς όφελος των δύο χωρών.

    [για το κάψιμο τον στεφανιών στη Μπομποστίτσα:]

Η τελετή μνήμης στην Μπομπόστιτσα γίνεται εδώ και χρόνια προκειμένου να τιμηθεί ο μεγάλος αγώνας που έδωσε η Ελλάδα για να εμποδίσει τις δυνάμεις του Αξονα στην προέλασή τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ.Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτημα για την καύση στεφάνων στο κοιμητήριο, ένα ''φαινόμενο ανησυχητικό και καταδικαστέο''. Είναι ''απαράδεκτο το φαινόμενο και εκφράζει κάποιους κύκλους που αδυνατούν να συλλάβουν όχι μόνο το νέο πλαίσιο των σχέσεων της Ελλάδας με την Αλβανία, αλλά καιτον συμβολισμό του αγώνα απέναντι στις δυνάμεις του Αξονα'', δήλωσε. Ως προς την διακρατική συμφωνία για τα κοιμητήρια, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Αλβανίας έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους και απομένει να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της, όπως έχει συμφωνηθεί, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
   

    Ακολουθούν οι ερωτήσεις και απαντήσεις για τα Ελληνο-Αλβανικά:

  
    κ. Α. ΒΙΒΕ: Κύριε εκπρόσωπε, το τελευταίο διάστημα σε ένα χωριό της Αλβανίας στη Μπομπόστιτσα συμβαίνει το εξής: Έχει στηθεί ένα μνημείο για τους Έλληνες πεσόντες στον πόλεμο, όπου αυτή τη στιγμή στο νεκροταφείο το συγκεκριμένο δεν υπάρχει κανένα οστό των Ελλήνων στρατιωτών. 

    Παρουσία του Έλληνα Πρόξενου στην περιοχή μιλήσανε ότι ο ελληνικός στρατός είχε απελευθερώσει την περιοχή και φυσικά πρέπει εδώ δηλαδή στον συγκεκριμένο χώρο να υπάρχει το μνημείο για τους Έλληνες φαντάρους και η Αλβανική Δικαιοσύνη έχει ασκήσει δίωξη για βεβήλωση τάφων.

    Εγώ ήθελα να ρωτήσω, η Αθήνα βλέπει και άλλο νεκροταφείο πέραν των συμφωνηθέντων που έχετε κλείσει το θέμα με τον Υπουργό Αμύνης της Αλβανίας εδώ και δυο χρόνια νομίζω, πέραν των δύο νεκροταφείων υπάρχει και άλλο ή όχι; Ή απλά είναι τυχαίο όλο αυτό το σκηνικό;

    κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Να σας πω ότι η τελετή αυτή μνήμης που γίνεται στη Μπομπόστιτσα γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ακριβώς, το μνημείο συμβολίζει το μεγάλο αγώνα που έδωσαν οι ελληνικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν το φασισμό, τον επιτυχημένο αγώνα που έδωσε η Ελλάδα προκειμένου να εμποδίσει τις δυνάμεις του άξονα στην προέλασή τους.
    Μιλάμε για μια ιστορική περίοδο η οποία έχει γραφτεί με λαμπρά γράμματα και της οποίας τη σημασία έχει αναγνωρίσει όλη η οικουμένη. Οπότε, μιλάμε για έναν τεράστιο συμβολισμό, ο οποίος ακριβώς ακόμα και σήμερα μνημονεύεται με αυτές τις τελετές που γίνονται εδώ και χρόνια.

    Και θα πρέπει εδώ να πω ότι τα φαινόμενα που είδαμε, τις καύσεις στεφάνων τα οποία είχαν κατατεθεί στο πλαίσιο αυτής της επιμνημόσυνης δέησης, είναι πάρα πολύ ανησυχητικά και καταδικαστέα. Είναι απαράδεκτα, διότι ακριβώς εκφράζουν κάποιους κύκλους ακραίους, οι οποίοι αδυνατούν να συλλάβουν όχι μόνο το νέο πλαίσιο των σχέσεων της Ελλάδας με την Αλβανία, αλλά και την ιστορική σημασία αυτού του αγώνα που δόθηκε απέναντι στις δυνάμεις του άξονα.

        Από κει και πέρα, ως προς τη συμφωνία για τα κοιμητήρια, πρέπει να πω ότι ήταν μια συμφωνία για την οποία έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους και οι δύο Κυβερνήσεις και της Ελλάδας και της Αλβανίας και πρέπει φυσικά να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της. Ακριβώς αυτό είναι το πλαίσιο, το οποίο έχει συμφωνηθεί σε διακρατικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών.

        κ. Α. ΒΙΒΕ: Θέλω να διευκρινίσουμε ότι πάντοτε στον συγκεκριμένο χώρο υπήρχαν τάφοι των ντόπιων χωρικών, οι οποίοι βεβηλώθηκαν σύμφωνα με την Αλβανική Δικαιοσύνη, δεν το λέμε εμείς, φαίνεται και σε εικόνες που έχουν τραβηχτεί και οι άνθρωποι που είχαν τα οστά των συγγενών τους κάψανε τα στεφάνια. Μήπως πρέπει να τα διαχωρίσουμε, ποιο είναι το.. 
    κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Να μπω εγώ στην έρευνα των αλβανικών αρχών δεν πρόκειται να το κάνω, εγώ όμως θα μείνω στον συμβολισμό αυτής της τελετής που έγινε, ο οποίος είναι σαφής και ο οποίος ακριβώς εντάσσεται στο διαφορετικό πλαίσιο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, τις σχέσεις που επιθυμούμε να έχουμε, καλής συνεργασίας. Αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι οι οποίοι προφανώς ζουν σε άλλη εποχή ή σε άλλη πραγματικότητα, αυτό πρέπει να το καταδικάσουμε. 

   -----

    κ. Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΥΛΟΣ: Μία διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση του Υπουργού με τον Υπουργό Οικονομικών. Πρότεινε το Υπουργείο Οικονομικών κατάργηση Αρχών εξωτερικού για εξοικονόμηση δαπανών στο Υπουργείο; Πρώτη ερώτηση.

    Δεύτερη, σε άλλο θέμα. Τι ακριβώς γίνεται και σε τι φάση βρίσκονται οι συζητήσεις μας για να διασωθεί η συμφωνία καθορισμού θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία; Ευχαριστώ.

    κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η λειτουργία των Διπλωματικών και Προξενικών μας Αρχών στο εξωτερικό δεν καθορίζεται με αυτόν τον τρόπο τον οποίο περιγράψατε. Το Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την εκπροσώπηση της χώρας μας στο εξωτερικό με κριτήριο τις ανάγκες της εξωτερικής μας πολιτικής και με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία έχει να αντιμετωπίσει πάρα πολλές και σημαντικές προκλήσεις στον περίγυρό της. Προφανώς καταλαβαίνετε ότι τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη είναι εξόχως πολιτικά και όχι οικονομικά. 

    Το Υπουργείο Εξωτερικών συνεχώς αξιολογεί τη λειτουργία των Αρχών του στο εξωτερικό και το κατά πόσο αυτές εξυπηρετούν την αποστολή του. Εφόσον κριθεί ότι σε κάποια φάση κάποια Διπλωματική ή Προξενική Αποστολή έχει ολοκληρώσει το σκοπό της ή ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία δεν είναι απαραίτητη η συνέχιση της λειτουργίας της, τότε μπορεί να επιλεγεί η αναστολή λειτουργίας, όπως έγινε, τη χρονιά που διανύουμε, για τα Προξενεία τα οποία έχουμε ανακοινώσει, όπως είχε γίνει και παλαιότερα το 2008 για κάποια άλλα Προξενεία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κριθεί ότι είναι σκόπιμη η δημιουργία νέων Διπλωματικών Αποστολών σε άλλες περιοχές του κόσμου, οι οποίες αποκτούν μεγαλύτερη σημασία για τη δική μας εξωτερική πολιτική.

    Αυτό λοιπόν είναι το πλαίσιο. Ούτως ή άλλως, όπως γνωρίζετε και έχει ανακοινώσει ο Υπουργός Εξωτερικών, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας, αλλά και αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικό και πιο ευέλικτο.

    Αυτή η διαδικασία ήδη είναι σε εξέλιξη. Ο Γενικός Γραμματέας ήδη κάνει τις σχετικές εργασίες, και όπως έχει επίσης ανακοινώσει ο Υπουργός Εξωτερικών, είναι στις προθέσεις του να ορίσει έναν Ειδικό Γραμματέα ο οποίος θα αναλάβει να εφαρμόσει στην ουσία τις αλλαγές που θα αποφασιστούν, οι οποίες δεν αφορούν μόνο στο οργανόγραμμα του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και σε θέματα προσωπικού, θέματα τεχνολογίας, θέματα επικοινωνιών, θέματα παρακολούθησης και της αποτελεσματικότητας των λειτουργιών του Υπουργείου Εξωτερικών και θέματα επικοινωνίας. Όλα αυτά όμως είναι ένα συνολικό πακέτο το οποίο θα παρουσιαστεί όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες και θα προχωρήσει μετά με ταχύτητα η εφαρμογή του.

    Για το θέμα που θέσατε, της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, να σας πω ότι οι απόψεις της χώρας μας είναι ξεκάθαρες και έχουν γίνει γνωστές στην αλβανική πλευρά. Αυτή τη στιγμή η αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να δει με ποιον τρόπο θα ολοκληρώσει τις εσωτερικές διαδικασίες κύρωσης αυτής της συμφωνίας, υπό το φως της απόφασης που έχει λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο. Από πλευράς μας όμως είναι γνωστό και σαφές ότι η συμφωνία αυτή, η οποία υπεγράφη από τις δύο κυβερνήσεις, πληροί τις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και είναι προς όφελος των δύο χωρών.

    Αυτό άλλωστε νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο έχει πει και η αλβανική κυβέρνηση - και η αλβανική κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι σημαντικό και ωφέλιμο να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία προκειμένου οι δύο χώρες να μπορέσουν να προχωρήσουν ακόμα και σε εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που υπάρχουν στις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών, αλλά είναι και κάτι το οποίο σίγουρα θα είχε θετικό αντίκτυπο, όπως είχε πει και ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Πηγή : http://neolaia-kead.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου