ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Υπάρχει ένα στιγμιότυπο που χαρακτηρίζει την τηλεοπτική συζήτηση που διοργανώθηκε χθες στα Γιάννενα για την περιφερειακή ανάπτυξη. Κάποια στιγμή το στρογγυλό σαλόνι με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, τους ευρωβουλευτές, την περιφερειάρχη και τον συντονιστή δημοσιογράφο συνδέεται σε ανοιχτή τηλεφωνική ακρόαση με την Κομοτηνή.Η δημοσιογράφος από το τοπικό κανάλι απευθύνει μία ερώτηση κυρίως προς τον υπουργό. Του ζητάει να σχολιάσει την αποτυχία της Θράκης να αναπτυχθεί, παρά τα κοινοτικά κονδύλια που έστω και κακήν κακώς απορρόφησε η περιοχή τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο Κώστας Αργυρός συντονιστής δημοσιογράφος στα Γιάννενα παρακάμπτει τον υφυπουργό και ζητά από την περιφερειάρχη Ηπείρου να απαντήσει γιατί είναι η σειρά της να μιλήσει. Εκείνη απαντά ότι «οι νέοι τοπικοί άρχοντες πρέπει να λάβουν μέσα τους τον Καλλικράτη γιατί ο τελευταίος συνθέτει δυνάμεις και δεν είναι απρόσωπος».Όλη η συζήτηση κύλησε σε αυτό το μοτίβο. Γενικόλογες και ασύνδετες μεταξύ τους τοποθετήσεις περί συγκριτικών πλεονεκτημάτων, ιστορικών ευκαιριών κ.λπ.Στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου «Ντι λακ» είχε στηθεί ένα στρογγυλό τηλεοπτικό τραπέζι. Γύρω του είχαν καθίσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Παναγιώτης Ρήγας, οι ευρωβουλευτές: Σπύρος Δανέλλης του ΠΑΣΟΚ, Χαράλαμπος Αγγουράκης του ΚΚΕ,Μιχάλης Τρεμόπουλος των Οικολόγων-Πράσινων και η περιφερειάρχης Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου. Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Παπανικολά ου δεν μπόρεσε τελικά να έρθει. Τη συζήτηση παρακολουθούσε ζωντανά κοινό 100 ατόμων περίπου.
Τηλεοπτικοί κανόνες
Ήταν σαν να έβλεπες τηλεοπτική συζήτηση. Και πράγματι η κουβέντα μεταδιδόταν τηλεοπτικά μέσω δορυφόρου από τοπικά κανάλια ανά την Ελλάδα. Παρεμβάσεις έκαναν με τηλεφωνικές συνδέσεις δημοσιογράφοι από τηλεοπτικούς σταθμούς άλλων επαρχιακών πόλεων. Η συζήτηση είχε και διαξιφισμούς, μάλλον κουραστικούς. Ο συντονιστής δημοσιογράφος είχε αντεγκλήσεις με τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ. Στο τέλος καταλήξανε να συζητάνε για το αν πρέπει να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον υφυπουργό να παρεμβαίνει επικαλούμενος τα αποτυχημένα παραδείγματα του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα και του Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία. Ήταν από τις στιγμές που αναρωτιόσουν αν θα επέμενες να δεις τη συγκεκριμένη κουβέντα σε περίπτωση που έπεφτες επάνω της στις 12.30 το μεσημέρι στην ΕΤ3 με τα υπόλοιπα κανάλια να μην πιάνουν.
Η συζήτηση
Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτης Ρήγας στις τοποθετήσεις του τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη μεταβίβαση ουσιαστικής εξουσίας από το κέντρο στην περιφέρεια. Χαρακτήρισε πρόκληση για τις δυνάμεις της περιφέρειας να αναλάβουν τις νέες τους ευθύνες και αρμοδιότητες. Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα το κεντρικό κράτος να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να πάρει πίσω ό, τι έδωσε με τον Καλλικράτη. «Το κράτος πρέπει να αποκεντρώσει τώρα και τους πόρους μαζί με τις αρμοδιότητες», είπε ο υφυπουργός. Μίλησε ακόμη για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου όπως είναι τα νέα οδικά δίκτυα, η ιδιαίτερη ταυτότητα του τόπου, το απόθεμα περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων και τα οποία, όπως είπε, δεν έχουν αξιοποιηθεί.Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα τοπικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου αναφέρθηκε και η κ. Γεωργακοπούλου ζητώντας να υπάρξουν συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια και εκπαίδευση για τους αγρότες.Ο Σπύρος Δανέλλης χαρακτήρισε τη νέα αγροτική πολιτική (θα ισχύσει μετά το 2013) ως τη μεγαλύτερη κοινή πολιτική της Ευρώπης και τόνισε ότι οι άμεσες ενισχύσεις, το μεγάλο ζητούμενο για τους έλληνες παραγωγους, θα διατηρηθούν έστω και μειωμένες. «Ο ενεργός αγρότης καλείται να παράξει ποιοτικά προϊόντα και να παρέχει μία σειρά πράσινων υπηρεσιών προς την κοινωνία που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την προστασία της βιοποικιλότητας. Ζητήματα δηλαδή με τα οποία δεν έχουμε συνηθίσει να ασχολείται μέχρι σήμερα ο αγροτικός κόσμος» είπε.Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Αγγουράκηςαπηύθυνε χαιρετισμούς στους άνεργους της ΕΛΙΒΖ και τόνισε ότι η Ευρώπη βιώνει μια καπιταλιστική κρίση. Υποστήριξε επίσης ότι οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μόνο κατ’ όνομα περιφερειακό προσανατολισμό, αφού ενισχύουν τους ισχυρούς και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.Τέλος ο Μιχάλης Τρεμόπουλος σχολίαζε ό, τι ερχόταν εύκαιρο. Μίλησε για την οικονομική κρίση κρατών και τραπεζών, έκανε έντονη κριτική για την αδιαφανή χρηματοδότηση των τοπικών συνδυασμών στις εκλογές και σε κάποια στιγμή θυμήθηκε τις κρατικοποιήσεις των ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την σοσιαλμανία τουΠαπαληγούρα.Στο κοινό ξεχωρίσαμε αρκετούς νέους δημάρχους όπως και τους περιφερειακούς συμβούλους Μάκη Χατζηεφραιμίδη και Χρίστο Παπαβρανούση.
http://epirusgate.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου