Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Στο δρόμο προς την ΕΕ


Στο δρόμο προς την ΕΕ
Εθνικές κι εθνοτικές εντάσεις και η βαριά "κληρονομιά" των πολέμων της δεκαετίας του 1990, που οδήγησαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τη δημιουργία πολλών νέων κρατών στην περιοχή, συνεχίζουν να δίνουν το "παρών" σε αρκετές γωνιές των Δυτικών Βαλκανίων, με αποτέλεσμα η ευρωπαϊκή πορεία της περιοχής κάθε άλλο παρά στρωμένη με … ροδοπέταλα να είναι.

   Το πρακτορείο ειδήσεων "Ρόιτερ" σκιαγράφησε την εικόνα στην περιοχή που έχει ως εξής:

   Αλβανία

   Η Αλβανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2008 και κατέθεσε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), πέρυσι. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται πως θα αρνηθεί να της παράσχει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, καθώς τα Τίρανα θα πρέπει να καταπολεμήσουν προηγουμένως το μεγάλο πρόβλημα της διαφθοράς.

   Στην κεντρική πολιτική σκηνή της Αλβανίας, η διαμάχη μεταξύ του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλιστικό Κόμμα) για τις εθνικές εκλογές του 2009, συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει σημαντικά η ψήφιση ορισμένων νόμων, που θεωρούνται "κλειδί" για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

   Στις 8 Μαΐου, οι Αλβανοί πολίτες θα κληθούν εκ νέου στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η εκλογική αυτή διαδικασία θεωρείται κρίσιμο τεστ για την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

   Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι, εάν μεν επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί, θα ενισχυθεί η θέση τους στην εξουσία, εάν δε νικήσουν οι Σοσιαλιστές, τότε θα ενισχυθεί η δική τους θέση περί ατασθαλιών κι εκλογικής απάτης στις εκλογές του 2009.

   Σε ό,τι αφορά τον τομέα της οικονομίας, η Αλβανία κατάφερε να αποφύγει πέρυσι την ύφεση και οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για φέτος κάνουν λόγο για άνοδο μεταξύ 2%-2,6%.

   Επίσης, το οικονομικό επιτελείο της αλβανικής κυβέρνησης έπρεπε να προβεί σε σημαντικό περιορισμό δαπανών στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2010, θέτοντας το έλλειμμα στο 3,2%.

   Αυτό που πρέπει να παρακολουθήσει κάποιος σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση στην Αλβανία είναι η αποπληρωμή ενός κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 139 εκατ. ευρώ, το οποίο έλαβε, πέρυσι, η αλβανική κυβέρνηση, έπειτα από την έκδοση του πενταετούς ομολόγου, αξίας 300 εκατ. ευρώ.

Αναδημοσίευση από:http://neolaia-kead.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου