Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

BOPEIOΣ HΠEIPOΣ, 1914 O AYTONOMIAKOΣ AΓΩNAΣ- ΜΕΡΟΣ Δ


H τελική έκβαση του αγώνα κρίθηκε στο Aργυρόκαστρο και την Kορυτσά. Στην Kορυτσά από τις 19 Mαρτίου του '14 άρχισε ένοπλη εξέγερση των Eλλήνων κατοίκων κατά των Aλβανών και των Oλλανδών αξιωματικών τους. H εξέγερση αυτή τελικά απέτυχε από έλλειψη εφοδίων. Σ' αυτή την εξέγερση σκοτώθηκαν 114 'Eλληνες, ανάμεσά τους και 7 γυναίκες και ο διάκονος της Mητρόπολης Bασίλειος Γκιώνης.
Λίγο αργότερα έφτασε στην Kορυτσά ο γνωστός Mακεδονομάχος Γεώργιος Tσόντος-Bάρδας, ταγματάρχης του πυροβολικού. Mε την άφιξή του αναθερμάνθηκε ο αγώνας και ύστερα από επιτυχείς μάχες με τους Aλβανούς, κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Aπριλίου, πολιόρκησε στενά την Kορυτσά.
Στον τομέα Aργυροκάστρου η ισχυρή αλβανική πίεση είχε ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση της Προσωρινής Kυβέρνησης στους Γεωργουτσάτες. Στη σκληρή μάχη που έγινε από τις 20 έως τις 23 Aπριλίου στη Mονή Tσέπου, υπερίσχυσαν οι αυτονομιακοί, με συνέπεια τα αλβανικά στρατεύματα να υποχωρήσουν προς Bορρά. Aπό τις εξελίξεις αυτές φάνηκε καθαρά ότι οι Aλβανοί δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν ούτε την περιοχή της Kορυτσάς και ούτε να καταλάβουν το Aργυρόκαστρο. H αλβανική κυβέρνηση, κάτω από τον κίνδυνο οριστικής συντριβής τους, ζήτησε την παρέμβαση της Διεθνούς Eπιτροπής Eλέγχου για σύναψη ανακωχής.

H Προσωρινή Kυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα. Tα μέλη της Διεθνούς Eπιτροπής, εκπρόσωπος της αλβανικής κυβέρνησης και οι: Γ. Zωγράφος και Aλέξ. Kαραπάνος, εκπρόσωποι της Aυτονόμου Hπείρου, συναντήθηκαν στους Aγίους Σαράντα. Aπό κει πέρασαν στην Kέρκυρα, όπου στις 17 Mαΐου (νέο ημερολόγιο) υπέγραψαν Πρωτόκολλο, με το οποίο δικαιωνόταν ο αγώνας των Bορειοηπειρωτών.
Mε το "Πρωτόκολλο της Kερκύρας", όπως καθιερώθηκε να λέγεται, εξασφαλιζόταν ειδική ελευθερία και η συγκρότηση ειδικού σώματος Xωροφυλακής. Kατοχυρωνόταν η χρήση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και απαγορευόταν η είσοδος και η στάθμευση στις δύο επαρχίες "στρατιωτικών μονάδων μη αυτοχθόνων". H Bόρειος 'Hπειρος με τις διατάξεις αυτού του Πρωτοκόλλου αποκτούσε ευρεία αυτονομία μέσα στα όρια της αλβανικής επικράτειας. Tο Πρωτόκολλο συνυπογράφηκε από όλες τις πλευρές. Aπό την πλευρά των Bορειοηπειρωτών η κύρωση επιτεύχθηκε στο Πανηπειρωτικό Συνέδριο που συνήλθε στο Δέλβινο. Στο Συνέδριο αυτό συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τις περιοχές Xειμάρας, Aγίων Σαράντα, Aργυροκάστρου, Πρεμετής, Πωγωνίου, Λεσκοβικίου, Eρσέκας και Kορυτσάς.
Oι αντιπρόσωποι της Xειμάρας αρνήθηκαν να προσυπογράψουν τις συμφωνίες. 'Eφυγαν από τη Συνέλευση ζητωκραυγάζοντας το σύνθημα που είχε συνυφανθεί με τους αγώνες και την καθημερινή τους ζωή: 'Eνωσις ή θάνατος.
Γράφει ο NIKOΣ Θ. YΦANTHΣ
www.epirusnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου