- η προεκλογική προσέγγιση με τους Τσάμηδες έμοιαζε με ανακοίνωση προμελετημένου σχεδίου κατά της πολιτικής έκφρασης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας
- Το MEGA δεν έχει στόχο απλώς την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών όπως του Ξέρα ή του Τάβο ή Λούτση. Είναι και αυτό, αλλά κυρίως έχει στόχο ώστε να διαιωνίζονται οι εσωτερικές έριδες στο Βορειοηπειρωτικό
Ελληνισμό για να χάσει τον προσανατολισμό του απ’ την διεκδίκηση εφαρμογής κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.
Με την ανάλογη πολιτική ωριμότητα αντιμετωπίζει, με όσο τα πράγματα δείχνουν, η πολιτική ηγεσία της ΕΕΜ στη Βόρειο Ήπειρο την πρόκληση όχι απλώς των επικείμενων τοπικών εκλογών αλλά γενικότερα τις ανάγκες μιας ουσιαστικής προσαρμογής στα δεδομένα της πολιτικής πραγματικότητας στην Αλβανία. Απέναντι σε μια αυξημένη πίεση των κρατικών μηχανισμών για την οριστική διάσπαση της πολιτικής έκφρασης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού είχαμε τις τελευταίες ημέρες και μια κίνηση που, εάν η ίδια δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία, σηματοδοτεί ακριβώς το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία ανάκαμψης της πολιτικής και εκλογικής ισχύος του Ελληνισμού.
Απ’ τις εκλογές του περυσινού Ιουνίου δύο είναι τα καινούργια στοιχεία που προκύπτουν σε ότι αφορά τη στάση της κυβέρνησης και της πολιτείας έναντι του Ελληνισμού: η προσέγγιση από πλευράς του Δημοκρατικού Κόμματος στον κυβερνητικό του συνασπισμό ακραίων εθνικιστικών πολιτικών σχημάτων με ανθελληνικό περιεχόμενο στο πρόγραμμα τους. Δεν είναι απλώς η ανάγκη αριθμών στο Κοινοβούλιο. Για όσους γνωρίζουν την πολιτική νοοτροπία του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα είναι εντελώς αναμενόμενη η ενίσχυση από πλευράς του και η ενθάρρυνση στοιχείων όπως η Τσάμηδες στην πολιτική τους διάσταση. Αλλά έχουμε και ένα ακόμη στοιχείο: έντονη ανάμειξη της κρατικής μηχανής ώστε ο Ελληνισμός στη Β. Ήπειρο να σταματήσει να εκφράζεται ενιαία και φαινομενικά τουλάχιστον να εκδηλώνει πλατφόρμα πολιτικών και εθνικών απαιτήσεων μέσω της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και κατ’ επέκταση του ΚΕΑΔ.
Είναι μια καλά μεθοδευμένη κίνηση των κέντρων εκείνων που εκτελούν οδηγίες της κυβέρνησης που διασπώντας ουσιαστικά την ΕΕΜ αποσκοπεί στη στέρηση επιπλέον δικαιωμάτων που οφείλει να της εφαρμόσει και σεβαστεί. Η αφαίρεση με τρόπους άκομψους και φανατικού εκβιασμού αυτού του κεκτημένου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, που είναι η έκφραση μέσω της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ, είναι η ουσιαστικότερη απόπειρα κατά του ίδιου του Ελληνισμού που επιχειρήθηκε τη μετακομμουνιστική περίοδο. Δεν είναι απλά θέμα πείσματος που ξεκινάει απ’ την απόφαση του ΚΕΑΔ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ να μην συνεργαστεί εκλογικά με το Σαλί Μπερίσα. Απεναντίας εκείνος πέταξε το γάντι προσεγγίζοντας τους Τσάμηδες στον προεκλογικό του συνασπισμό με τρόπο που έμοιαζε με ανακοίνωση προμελετημένου σχεδίου κατά της πολιτικής έκφρασης της ΕΕΜ
Όσα ακολούθησαν αυτή την δεκαεξάμηνη περίοδο αποδεικνύουν πολύ καλά αυτό το συμπέρασμα. Το θέμα είναι ότι στα γρανάζια μιας τέτοιας βρώμικης διαδικασίας έχουν εγκλωβιστεί και λειτουργούν με τον αρνητικότερο δυνατό τρόπο και δικοί μας συνέλληνες. Και όπως συμβαίνει πάντοτε με τους στρατολογημένους σε οποιαδήποτε διαδικασία εκείνοι είναι που εκδηλώνουν το μεγαλύτερο φανατισμό και μαξιμαλιστική αφοσίωση στον πόλεμο κατά της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ που είναι στην ουσία πόλεμος για το άμεσο μέλλον και την προοπτική του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στη Β. Ήπειρο.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει να τοποθετηθεί απ’ την πολιτική ανάλυση η δαπανηρή από κάθε προσέγγιση προσπάθεια για την εδραίωση της δημόσιας διάσπασης μέσω του ΜΕΓΚΑ. Δεν έχει στόχο απλώς την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών όπως του Ξέρα ή του Τάβο ή Λούτση. Είναι και αυτό, αλλά κυρίως έχει στόχο ώστε να διαιωνίζονται οι εσωτερικές έριδες στο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό για να χάσει τον προσανατολισμό του απ’ την διεκδίκηση εφαρμογής κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Ούτε γίνεται όλη αυτή η φανατική και λυσσαλέα προσπάθεια προς εκδίκηση του Ντούλε που απομακρύνθηκε απ’ τη «ζεστή αγκαλιά» του Μπερίσα. Είναι και αυτό, αλλά κυρίως θέλουν να εκδικηθούν το Ντούλε για όσα πολιτικά πρεσβεύει και ρητορικά εκδηλώνει στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας.
Από μια τέτοια οπτική γωνία παρατηρώντας την πρόσφατη απόφαση του Γρηγόρη Καραμέλιου να επιστρέψει με όλες τις ευθύνες επικεφαλής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σε ένα κρίσιμο μέτωπο όπως αυτό της Κορυτσάς, διαπιστώνεται ότι έχει ουσιαστική πολιτική σημασία και όχι μόνο συμβολική. Αλλά και ως συμβολισμός αρκετά σημαντική είναι. Δείχνει ακριβώς τι πρέπει να γίνει ώστε να ενωθούν οι δυνάμεις οι οποίες μάλιστα λόγω των συγκυριών είναι λίγες, του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ώστε να αντιμετωπιστούν τρικυμίες οι οποίες δεν αναμένονται αλλά βρίσκονται υπό εξέλιξη. Το γεγονός επίσης ότι η ανακοίνωση της απόφασης του για τη διάλυση του κόμματος που είχε ιδρύσει προ καιρού (Κίνημα για τα Δικαιώματα και της Ελευθερίες του Ανθρώπου) σε κοινή συνέντευξη τύπου μαζί με τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε, στην έδρα του δεύτερου στα Τίρανα, είναι το καλύτερο μήνυμα που μπορούσε να δοθεί στις καινούργιες σειρήνες που προσπαθούν να επιβληθούν στη απόπειρα διχασμού με το περίβλημα του ΜΕΓΚΑ.
Τα γεγονότα στο Αλύκο, ανήμερα της επετείου της αντίστασης του Βούρκου κατά του κομμουνισμού, και στο μνημόσυνο για τα 4 δολοφονημένα απ’ τα καθεστώς παλικάρια του χωριού αυτού αποδεικνύουν εν τοις πράγμασι πόσο ενοχλημένα είναι τα Τίρανα απ’ τις πρωτοβουλίες της ηγεσίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ για την επανένωση των δυνάμεων και την εξυγίανση του πολιτικού τοπίου. Τα Τίρανα θέλουν και το σκύλο χορτάτο και την πίτα άθιχτη γι’ αυτό και έχουν ξαμολήσει τους στρατολογημένους ( και είναι δακτυλοσκοπούμενοι πλέον) με τον φανατισμό που τους είδαμε στο Αλύκο (ας ξεχωρίσουμε τη Μπεζάνη, τον Ξέρα και το Μήτσο). Η επίσημη κυβέρνηση και προσωπικά ο Μπερίσα μεθοδεύουν και παρακολουθούν δύο παράλληλες δράσεις: απ’ τη μια την εικονική ενότητα και την αναβάθμιση του πολιτικού ρόλου των Τσάμηδων και απ’ την άλλη την διάσπαση και διάλυση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Πηγή :Deropoli
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου