Μετά τις σφαίρες και τους νεκρούς, εκείνο που σόκαρε διεθνώς σε σχέση με τα αιματηρά γεγονότα ήταν η φραστική αντιπαράθεση πεζοδρομίου μεταξύ του πρωθυπουργού και του ηγέτη της αντιπολίτευσης.
– Σαλί Μπερίσα: «Προειδοποιώ τους μπάσταρδους που επιχείρησαν το πραξικόπημα να μην το ξανατολμήσουν…».
– Εντι Ράμα: «Είστε μια κυβέρνηση λωποδυτών, με πρωθυπουργό πραξικοπηματία, γκάνγκστερ και μαφιόζο…».
Ειπώθηκαν και λέγονται καθημερινά στο Κοινοβούλιο, στα μπαλκόνια και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες μύρια άλλα «επιχειρήματα» αυτού του επιπέδου. Οι Αλβανοί όμως φαίνεται ότι έχουν συνηθίσει αυτού του είδους τον «πολιτικό διάλογο» και δεν δείχνουν να ενοχλούνται. Κάποιοι το απολαμβάνουν κιόλας, διακωμωδώντας την πολιτική ζωή. Αλλωστε έχουν δει και ακούσει πολύ χειρότερα στη μετακομμουνιστική Δημοκρατία τους.
Οπως, π.χ., τον πρωθυπουργό της χώρας να βρίζει χυδαία από το βήμα της Βουλής τη μητέρα και την αδερφή πολιτικού του αντιπάλου ή να προσπαθεί να πλήξει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης σε ευαίσθητα προσωπικά θέματα, βουλευτή να πυροβολεί συνάδελφό του στα έδρανα, υπουργούς να δέρνονται μεταξύ τους σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση κ.ά.
Ολα αυτά, σε ένα νοσηρό πολιτικό κλίμα που συντηρούν οι πολιτικές βεντέτες των ηγετών τους από την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα και εντεύθεν. Μπερίσα και Ράμα, εκρηκτικές προσωπικότητες και οι δύο, δεν αρπάχτηκαν ξαφνικά με αφορμή τη μίζα του αντιπροέδρου Ιλίρ Μέτα ή και το αμφισβητούμενο από τους Σοσιαλιστές αποτέλεσμα των εκλογών του 2009. Η οξύτητα και ο εγκλωβισμός της πολιτικής ζωής στις ανελέητες αντιπαλότητες του Σαλί Μπερίσα και των Σοσιαλιστών ηγετών κρατάνε χρόνια και μόνο τον πολιτικό πολιτισμό δεν προήγαγαν στη νεόκοπη Δημοκρατία της Αλβανίας.
Ενα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε ο Μπερίσα μόλις κέρδισε τις εκλογές του 1992 ήταν η σύλληψη, καταδίκη και φυλάκιση του μισητού αντιπάλου του, πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φάτος Νάνο, με την αμφισβητούμενη κατηγορία της κατάχρησης της οικονομικής ανθρωπιστικής βοήθειας που προοριζόταν για την Αλβανία.
Πέντε χρόνια μετά, με την «εξέγερση των πυραμίδων» το 1997, ο Νάνο βγήκε από τις φυλακές, κέρδισε τις εκλογές, εξελέγη πρωθυπουργός, αλλά φέρθηκε έξυπνα και δεν υπέπεσε στο λάθος της αντεκδίκησης. Περίμενε ίσως την ευκαιρία, την οποία του έδωσε ο Μπερίσα, ο οποίος έκανε αυτό για το οποίο κατηγορεί τώρα τον Ράμα: επιχείρησε την ανατροπή του Νάνο με πραξικόπημα. Με αφορμή τη δολοφονία στα Τίρανα, στις 12 Σεπτεμβρίου 1998, του στενού και «σκοτεινού» συνεργάτη του Ατζεμ Χαϊντάρι, μετέτρεψε την κηδεία του, δύο μέρες μετά, σε ένοπλη εξέγερση.
Επειτα από μια πύρινη ομιλία του πάνω από το φέρετρο, οπαδοί του, οπλισμένοι με καλάσνικοφ και μπαζούκας και υποστηριζόμενοι από άρμα μάχης που άρπαξαν από γειτονικό στρατόπεδο, κατέλαβαν εξ εφόδου, αφού πρώτα το κανονιοβόλησαν, το κυβερνητικό μέγαρο. Ο Νάνο διέφυγε μέσω υπόγειου τούνελ και φυγαδεύθηκε στα Σκόπια, απ’ όπου δήλωσε παραίτηση, αλλά από την εισαγγελία ασκήθηκε εναντίον του Μπερίσα δίωξη με βαρύτατες κατηγορίες που όμως ουδέποτε τον οδήγησαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Αμείωτο το μίσος
Η βεντέτα συνεχίστηκε και με την επάνοδο του Νάνο στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και την ενεργό πολιτική, με οξύτατες φραστικές επιθέσεις, κατηγορίες για ναρκωτικά, λαθρεμπόριο κ.ά. και μεθόδους που πυροδοτούσαν ένταση και μίσος, διχάζοντας τους Αλβανούς. Πολλοί πίστεψαν ότι με την αποχώρηση του Νάνο από τα πολιτικά δρώμενα το δίπολο της ακραίας πόλωσης θα έσπαζε και ένας νέος πολιτικός πολιτισμός θα αναδυόταν στον ορίζοντα, καθώς την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος ανέλαβε ο Εντι Ράμα, με προφίλ εκσυγχρονιστή.Φαίνεται όμως ότι το δηλητήριο του πολιτικού διχασμού έχει εμποτίσει σε βάθος τις ηγεσίες των κομμάτων, αφού τα πνεύματα δεν ηρέμησαν και η πολιτική ζωή δεν ανέπνευσε.
Ο πολιτικός «διάλογος» συνεχίστηκε στο ίδιο και χειρότερο μοτίβο, με αποκορύφωμα τα όσα διαδραματίζονται τούτες τις μέρες και τα οποία, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας και της αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Τίρανα, οδηγούν την Αλβανία σε «δραματική οπισθοδρόμηση».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_25/01/2011_429991
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου