Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Δρ. Βασίλειος Φώτος

Ο Δρ. Βασίλειος Φώτος, ο μακροβιότερος πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Κυριακής, 13 Φεβρουαρίου, στο νοσοκομείο του Σικάγου, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί σήμερα στις 10 π.μ. (τοπική ώρα) στον ιερό ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Γκλενβιού του Ιλινόις. Ο θάνατός του έχει προκαλέσει συγκίνηση στους Ηπειρώτες και Βορειοηπειρώτες της Αμερικής, διότι υπήρξε πρωτεργάτης και ακαταμάχητος αγωνιστής. Εχει εκλεγεί και έχει επανεκλεγεί σε επτά συνέδρια και θεωρείται ο μακροβιότερος πρόεδρος που υπηρέτησε ποτέ την Πανηπειρωτική. Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Φώτιος Γκαλίτσης κατά την διάρκεια της επικοινωνίας με τον «Ε.Κ.» επεσήμανε ότι το ΔΣ αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα και τιμήσει δεόντως τον μεγάλο αγωνιστή του Βορειοηπειρωτικού.
Οι πρώην πρόεδροι της Πανηπειρωτικής, Ηλίας Μπέτζιος και Μενέλαος Τζέλιος τόνισαν ότι ήταν «παλληκάρι», «αγωνιστής» και «φιλάνθρωπος». Παράλληλα, επεσήμαναν ότι αγωνίστηκε όσο κανείς άλλος για την ελευθερία της Βορείου Ηπείρου και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.
Η κ. Ευδοξία Κούμπη, η οποία κατάγεται από τους Σχωριάδες της Βορείου Ηπείρου και διαμένει στο Σικάγο επεσήμανε ότι ο εκλιπών ήταν ο προσωπικός της ιατρός.
«Ο εκλιπών ήταν άνθρωπος με όλη την σημασία της λέξεως. Ηταν ακαταμάχητος αγωνιστής, ήταν εμπνευστής των αγώνων της Ομογένειας για το Βορειοηπειρωτικό. Είχε έναν διακαή και μεγάλο πόθο να δει την Ηπειρο ενωμένη και ενιαία και πέθανε με αυτό το μεράκι», συμπλήρωσε.
Ο Δρ. Βασίλειος Φώτος γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1916 στην Πωγωνιανή νομού Ιωαννίνων, ενώ οι γονείς του κατάγονταν από την Πολύτσιανη, το κεφαλοχώρι του Πωγωνιού της Βορείου Ηπείρου. Αποφοίτησε από την Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και στη συνέχεια από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Οκτώβριο του 1947 ήρθε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και στη συνέχεια για μια τριετία μετεκπαιδεύτηκε από τον διάσημο χειρουργό Carl Meyer.
Το Νοέμβριο του 1953 έλαβε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος οπότε και παντρεύτηκε την Σπαρτιάτισσα Μαρία Βασιλάκου με την οποία έφερε στον κόσμο τρία παιδιά, την Μαρία, δικηγόρο που διαμένει στην Χαβάη, την Σύνθια, επίσης δικηγόρο που διαμένει στο Σικάγο και τον Γρηγόριο, που έφυγε πρόωρα από την ζωή.
Στο βιβλίο «Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής ο Εθνικός Αγώνας των Ηπειρωτών της Ξενιτειάς» του Ηλία Μπέτζιου υπάρχουν αμέτρητα στοιχεία τα οποία αναδεικνύουν τον αείμνηστο ως μια από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του αγώνα των Ηπειρωτών της Αμερικής.
Η προσφορά του αειμνήστου δεν εστιάστηκε μόνο στο Βορειοηπειρωτικό και στην Πανηπειρωτική, αλλά επεκτάθηκε σε όλους τους τομείς και τους αγώνες τόσο για την επιβίωση της Ομογένειας, όσο και για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.
Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία, η Ομογένεια, η Εκκλησία και η ίδια η γενέτειρα έχουν βραβεύσει την πολυδιάστατη προσφορά του εκλιπόντα.
http://www.sofiatimes.com/index.php?option=com_content&task=view&id=19384&Itemid=2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου