Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Σήμερα η Υπουργική Συνάντηση της Πρωτοβουλίας Αδριατικής - Ιονίου


Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, κος. Σπύρος Κουβέλης, για να συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, στην Υπουργική Συνάντηση της Πρωτοβουλίας Αδριατικής - Ιονίου (ΠΑΙ). Η ατζέντα της συνάντησης δεν έχει γίνει γνωστή αλλά αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν την πρωτοβουλία με έμφαση στην ναυτιλία και τον τουρισμό. Εν τω μεταξύ ο κος. Κουβέλης θα έχει συνάντηση με την επίτροπο για την ναυτιλία της Ε.Ε. κα. Μαρία Δαμανάκη η οποία είχε παραβρεθεί και στην προηγούμενη συνάντηση των υπουργών στην Ανκόνα.

Η Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου (Π.Α.Ι) αποτελεί μορφή περιφερειακής συνεργασίας χωρών της Αδριατικής και του Ιονίου. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 90 από την Ιταλία και με την στήριξη της Ελλάδας και της Ε.Ε., θεσμοθετήθηκε στη Διάσκεψη για την Ανάπτυξη και Ασφάλεια της Αδριατικής και του Ιονίου η οποία έλαβε χώρα στην Ανκόνα, της Ιταλίας στις 19-20 Μαΐου 2002.

Ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας αποτελούν οι Ιταλία, Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη,Κροατία και Σλοβενία. Αργότερα προσχώρησε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας την οποία διαδέχθηκαν η Σερβία και το Μαυροβούνιο με ξεχωριστές πλέον αντιπροσωπείες.
Σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Ανκόνας δημιουργείται ένα πλαίσιο διαβούλευσης και συνεργασίας των συμμετεχόντων κρατών, κατα κύριο λόγο στους τομείς: της οικονομίας, του τουρισμού, των μεταφορών και της τεχνικής βοήθειας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, της παιδείας, του πολιτισμού και της επιστήμης καθώς και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος. Ανά τομέα λειτουργούν ομάδες εργασίας, οι «Στρογγυλές Τράπεζες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου