Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Δήμαρχος Τιράνων ο Λουλζίμ Μπάσα του Δημοκρατικού Κόμματος(?)


Με γκόλ στις.. καθυστερήσεις της παράτασης ο υποψήφιος του κυβερνώντος ΔΚ του οποίου ηγείται ο Σαλί Μπερίσα, κατάφερε να κερδίσει τον δήμο Τιράνων σύμφωνα με την τελευταία επανα-καταμέτρηση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής αργά χθες το βράδυ. Η συγκέντρωση της επιτροπής που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 10.00 ώστε να επικυρωθεί και να ανακοινωθεί επίσημα το αποτέλεσμα αναβλήθηκε για τις 12.00. Οπότε το αποτέλεσμα δεν πρέπει να θεωρείται ακόμη σίγουρο με βάση την αλβανική πολιτική πραγματικότητα.
Αν και αναμένεται πως η Κεντρική Εφ. Επιτροπή θα επικυρώσει τελικά την νίκη του Λουλζίμ Μπάσα δεν είναι γνωστή η στάση που θα κρατήσει ο μέχρι σήμερα δήμαρχος, Έντι Ράμα. Ήδη από το πρωί δεκάδες Αλβανοί οπαδοί του ΣΚ Αλβανίας, από άλλες πόλεις καταφθάνουν με λεωφορεία στα Τίρανα για να διαδηλώσουν κατά της "νοθείας" που στερεί τον δήμο από τον Πρόεδρό τους. Για τον Ράμα η επικράτηση είναι ζήτημα ζωής και θανάτου καθώς θεωρεί πως θα του δώσει ώθηση για την διεκδίκηση της πρωθυπουργίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν δεδομένου ότι θα εντείνει τις προσπάθειες για να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές.


Προβλέψεις για την συνέχεια δεν μπορούν να γίνουν γιατί ενώ αφενός η επικράτηση Μπάσα φαίνεται να βοηθά στην διατήρηση των ισορροπιών και της σταθερότητας, η ισχνή διαφορά από τον Ράμα δίνει στον δεύτερο λαβή για να εντείνει τις κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης.
Ενώ μια μέρα μετά τις εκλογές όλοι μιλούσαν για την καλύτερη εκλογική διαδικασία που είδε ποτέ η Αλβανία, σήμερα φαίνεται πως ο δρόμος για την Ευρώπη στενεύει υπερβολικά. Η Αλβανία είναι μια χώρα υπό ανάπτυξη που αυτά τα χρόνια γίνεται δέκτης δισεκατομυρίων ευρώ σε αναπτυξιακές επενδύσεις. Το κίνητρο λοιπόν είναι πολύ ισχυρό για τα κόμματα εξουσίας που γνωρίζουν πως η εισροή χρημάτων δεν θα διαρκέσει για πάντα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να λάβουν το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι της πίττας τώρα που προλαβαίνουν.
Ο Ράμα είχε ψηφιστεί το 2004 ως ο καλύτερος δήμαρχος του κόσμου για τις καλλιτεχνικές αλλαγές που είχε φέρει στα Τίρανα. Η καλλιτεχνική του φύση βέβαια δεν τον απέτρεψε από το να καταγγείλει την ελληνο-αλβανική σύμφωνία για τον ορισμό των θαλασσίων ορίων μεταξύ των δύο χωρών και να επιτύχει την ακύρωσή της από το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας. Έχει αποδείξει πως είναι αδίστακτος και δεν θα διστάσει να θυσιάσει ανθρώπινες ζωές προκειμένου να αναλάβει την εξουσία.
Ο αντίπαλος του Ράμα Λουλζίμ Μπάσα είναι ο υπεύθυνος για την δολοφονία από τα κρατικά όργανα 4 Αλβανών οπαδών του ΣΚ που διεδήλωναν κατά της "νοθείας" των εκλογών του 2009 έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο.
Ο Μπερίσα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της αλβανικής μεταπολίτευσης και ο άνθρωπος που οδήγησε την χώρα στην οικονομική καταστροφή και τα τρομοκρατικά επισόδεια του 1996-97.
Σ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου