Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Διακοπές στη Ρόδο κάνει ο Φάτος Νάνο



Διακοπές στη Ρόδο κάνει με την οικογένειά του ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Φάτος Νάνο, απολαμβάνοντας στο νησί μας στιγμές ξεκούρασης μακριά από την πολυτάραχη πολιτική ζωή της χώρας του.

Ο Φάτος Νάνο, που απασχόλησε αρκετές φορές την πολιτική σκηνή και την κοινή γνώμη της Αλβανίας, βρίσκεται εδώ και μερικές μέρες στη Ρόδο και μάλιστα χτες βράδυ δείπνησε σε γνωστό εστιατόριο της παλιάς πόλης, απολαμβάνοντας θαλασσινά και την ντόπια κουζίνα.

Όπως δήλωσαν οι παραβρισκόμενοι ήταν ιδιαίτερα απλός και φιλικός και έδειχνε ικανοποιημένος από τις διακοπές του στο νησί μας, το οποίο προτιμούν πολλοί επώνυμοι για να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν, αφού είναι ιδανικός τόπος και για όσους επιθυμούν να…περάσουν απαρατήρητοι όσο μπορούν βέβαια.

Ο Νάνο για όσους δε γνωρίζουν έχει πτυχίο Πολιτικής Οικονομίας από το Πανεπιστήμιο των Τιράνων, ενώ απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στα Οικονομικά το 1989, μετά από δέκα χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας στο πανεπιστήμιο. Εν τω μεταξύ, διετέλεσε στέλεχος του Ινστιτούτου Μαρξιστικών-Λενινιστικών Σπουδών.

Στα τέλη του 1990, ο Νάνο προσκλήθηκε από την κυβέρνηση να συνεισφέρει στη μετατροπή της αλβανικής συγκεντρωτικής οικονομίας σε μια οικονομία της αγοράς.

Το Φεβρουάριο του 1991, ο αλβανός πρόεδρος Ραμίζ Αλία διόρισε το Νάνο επικεφαλής της τεχνικής κυβέρνησης, όπου βασική του αποστολή ήταν να προετοιμάσει τις πρώτες πλουραλιστικές εκλογές στην Αλβανία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 31 Μαρτίου του 1991. Αργότερα εκείνο το χρόνο παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία εν μέσω λαϊκών διαδηλώσεων και απεργιών.

Στις 13 Ιουνίου του 1991, ο Νάνο εξελέγη πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, του μετονομασμένου πολιτικού σχηματισμού του Εργατικού Κόμματος των πρώην κομμουνιστών.

Μετά τις εκλογές της 22ης Μαρτίου του 1992, ο Νάνο ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης έως τη φυλάκισή του στις 30 Ιουλίου του 1993 για διασπάθιση κρατικών χρημάτων.

Αποφυλακίστηκε κατά τη διάρκεια των ταραχών το 1997. Η φυλάκισή του θεωρήθηκε ευρέως ότι είχε πολιτικά κίνητρα.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι διόρισε το Νάνο στην πρωθυπουργία για δεύτερη φορά μετά τη πολιτική αναταραχή το 1997. Ο Νάνο αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω των διαδηλώσεων μετά τη δολοφονία του ιστορικού αρχηγού της αντιπολίτευσης, Αζέμ Χαϊντάρι. Μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, διετέλεσε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ακολούθως, ο Νάνο ήταν επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου προκάλεσε αναταραχή όταν καταψήφισε τον πρωθυπουργό δύο φορές - τον Παντελή Μάικο και τον Ιλίρ Μέτα.

Έχει επανειλημμένα προτρέψει τον κόσμο προς την κατεύθυνση μιας ανοιχτής συζήτησης για τη διαφάνεια της διακυβέρνησης, αναγκάζοντας την αντιπολίτευση να είναι πιο λογική και πιο λαοκεντρική.

Στις 25 Ιουλίου του 2002, ο πρόεδρος Άλφρεντ Μοϊζιού διόρισε με προεδρικό διάταγμα το Νάνο για τρίτη φορά στην πρωθυπουργία.

Πηγή : Ροδιακή, Γράφει : Βαρβάρα Μπογδάνου
http://borioipirotika.blogspot.com/2011/05/blog-post_5237.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου