Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ: Υπάρχουν νικητές; (Press-Epirus)


Kead-Mega
Υπάρχουν νικητές και ηττημένοι στις τοπικές εκλογές της Αλβανίας και μιλάμε για το χώρο στον οποίο ζει η Ελληνική Μειονότητα; Όχι. Όσο και αν ξενίζει υπάρχουν μόνο ηττημένοι…Και αυτό είναι επίτευγμα το οποίο ανήκει στους ηγέτες της Μειονότητας και στην Ελληνική Κυβέρνηση.

Μα, μπορεί να πει ένας καλόπιστος αναγνώστης…Εδώ η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ σάρωσε… Ναι, αν θέλουμε να δούμε το δένδρο, η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ του κ. Ντούλε σάρωσε. Αν κοιτάξουμε παραπίσω, το δάσος «καίγεται». Αυτή είναι η αλήθεια. Όσο πικρή και αν είναι. Η ΟΜΟΝΟΙΑ κέρδισε αρκετές επαρχίες. Έχασε όμως το στρατηγικό σημασίας για την ύπαρξή της, δήμο της Χειμάρας. Και όχι με όποιον και όποιον υποψήφιο, αλλά με τον πρόεδρό της Βασίλη Μπολάνο. Τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω, λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος (και σύμμαχος του ΚΕΑΔ να μη το ξεχνάμε) τον κατηγορούσε ως …ακραίο, ως εξτρεμιστή. Ό, τι δηλαδή χρειαζόταν για να στρέψει τις καθοριστικές ψήφους των μετριοπαθών Αλβανών στον σοσιαλιστή υποψήφιο.

Έχασε το MEGA; Ασφαλώς: Οι ελπίδες που έτρεφε για κατάκτηση αρκετών επαρχιών – δήμων διαψεύστηκαν. Μήπως όμως κέρδισε η Ελληνική Κυβέρνηση, που στήριξε με κάθε τρόπο τους υποψήφιους ΚΕΑΔ – ΟΜΟΝΟΙΑΣ; Και στην περίπτωση αυτή ισχύει το θεώρημα περί «δένδρου και δάσους». Με τη στάση της αυτή έριξε νερό στο μύλο της διχόνοιας και ουσιαστικά ακύρωσε και το ρόλο των προξενικών μας αρχών στην Αλβανία, ως εγγυητές και στηρίγματα του «όλου ελληνισμού» μετατρέποντας τες σε κομματάρχες της μίας από τις εκφράσεις της. Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει, δημιουργεί νέα δεδομένα και διευρύνει το χάσμα που ήδη υπήρχε ανάμεσα στη Ελληνική Μειονότητα.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγ. Ντούλες μπορεί να αισθάνεται σιγουριά ότι θα συνεχίσει για αρκετά χρόνια την παρουσία του στη Βουλή, έστω και δια της συμμαχίας του με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το ίδιο ισχύει για τον νυν Υπουργό Εργασίας κ. Ξέρα και για ορισμένα ακόμα στελέχη που κατέχουν σήμερα κυβερνητικές θέσεις και στήριξαν υποψήφιους του MEGA ή και του Δημοκρατικού Κόμματος. Κανονικά είναι εκείνοι, προεξάρχοντος του κ. Ντούλε-που εξακολουθεί να λειτουργεί ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Μειονότητας- που θα έπρεπε μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής να ανακοινώσουν την αποχώρησή του σε βάθος χρόνου από την πολιτική, ώστε να ξεκινήσει πορεία ενότητας και αναγέννησης της Μειονότητας. 

Σενάριο απίθανο και αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα, και ενόσω υπάρχουν παράγοντες που τον στηρίζουν. Όμως…Από την περασμένη Δευτέρα υπάρχει μια νέα πραγματικότητα στην Αλβανία, όσον αφορά τους Έλληνες. Η αποτυχία του νεοσύστατου MEGA να κυριαρχήσει στις επαρχίες, είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι εκείνη που λέει ότι με τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι του, έχοντας απέναντι το Προξενείο και την Ελληνική Κυβέρνηση, μην έχοντας πόρους για να διακινήσει ετεροδημότες (και εδώ υπάρχει ένα ερώτημα που αργά ή γρήγορα θα κληθεί να απαντήσουν κάποιοι στην Ελλάδα….), καθιερώθηκε πλέον ως βασική πολιτική συνιστώσα στην Ελληνική Μειονότητα. Διεκδικεί πολιτικό ρόλο και θα πλαγιοκοπεί εκλογικά το ΚΕΑΔ. Το μεγαλύτερο πλήγμα όμως σε επίπεδο εντυπώσεων δέχεται από την εκλογική παρουσία του MEGA η «ΟΜΟΝΟΙΑ»: Έχει να διαλέξει δύο δρόμους: Ή απεγκλωβίζεται από το ΚΕΑΔ, ώστε να περιλάβει και να εκπροσωπεί τους Έλληνες που είναι ενταγμένοι και στο άλλο ελληνικό κόμμα (ή ακόμα και στα άλλα αλβανικά κόμματα) ή παραμένει όπως έχει. Στην πρώτη περίπτωση ανακτά το κύρος της, στη δεύτερη περίπτωση δεν θα αργήσει η μέρα που το μόνο που θα κάνει, είναι η εκδήλωση για την ίδρυσή της κάθε Γενάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου