Το σχέδιο του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα για ιδιωτικοποιήσεις θα πωλήσει 1.280 δημόσια περουσιακά στοιχεία της Αλβανίας. [Reuters]
Τέσσερις υδροηλεκτρικοί σταθμοί είναι τα πρώτα δημόσια περιουσιακά στοιχεία που θα πωληθούν μετά την παρουσίαση του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων του Σαλί Μπερίσα που έχει ως στόχο να πωλήσει σχεδόν τα πάντα.
Τέσσερις υδροηλεκτρικοί σταθμοί είναι τα πρώτα δημόσια περιουσιακά στοιχεία που θα πωληθούν μετά την παρουσίαση του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων του Σαλί Μπερίσα που έχει ως στόχο να πωλήσει σχεδόν τα πάντα.
«Πρέπει να κινηθούμε προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση», είπε ο Μπερίσα εβδομάδες μετά από τις τοπικές εκλογές, οι οποίες εξάντλησαν τον κρατικό προϋπολογισμό και επηρεάσαν τη ρευστότητα της Αλβανίας.
Στο πλαίσιο του σχεδίου, θα πωληθούν όλα τα υπόλοιπα 1.280 δημόσια περουσιακά στοιχεία, εκτός από τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα δημόσια κτίρια και τα γραφεία.
Οι τέσσερις υδροηλεκτρικοί σταθμοί — Ulez, Shkopet, Bistrica 1 και Bistrica 2 — είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις που συμβάλλουν κατά 5,5% στη συνολική παραγωγή ενέργειας της χώρας.
Μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση επίσης έχει ως στόχο να πωλήσει την επιχείρηση παραγωγής πετρελαίου Albpetrol και τη γιγαντιαία ασφαλιστική εταιρεία INSIG. Μετά από αυτά, συνέχεια έχουν οι υπόλοιπες κρατικές μετοχές στο ήδη ιδιωτικοποιημένο διυλιστήριο πετρελαίου ARMO, οι διανομείς ενέργειας OSSH και CEZ και η εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας Albtelekom.
Για να κάνει τη διαδικασία πιο ομαλή, η κυβέρνηση συνέταξε νομοσχέδιο για την αναθεώρηση της ιδιωτικοποίησης της INSIG και την μη συμπερίληψη της έννοιας της ελάχιστης τιμής — μια κίνηση που επικρίνεται ευρέως ως επιθυμία να πωληθούν τα δημόσια αγαθά σε οποιαδήποτε τιμή.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο βρέθηκε σε βαθύ πολιτικό αδιέξοδο με την κυβέρνηση μετά από την τελευταία διαφωνία που σχετίζεται με τις εκλογές, κατηγορεί για κατάχρηση των ιδιωτικοποιήσεων.
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ως νόμιμη την διαδικασία που ξεκίνησε για την ιδιωτικοποίηση εθνικών περιουσιακών στοιχείων», είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα, υποσχόμενος να επιστρέψει τα περιουσιακά στοιχεία όταν η αντιπολίτευση πάρει την εξουσία.
Παρόλα αυτά, πολλοί διαφωνούν με τις ιδιωτικοποιήσεις για οικονομικούς λόγους. «Εάν δεν υπάρχει κατάλληλο οικονομικό κλίμα, δεν μπορείς να προωθήσεις ένα τέτοιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά στους στρατηγικούς τομείς. Η διατήρηση των περουσιακών αυτών στοιχείων ως κρατικά ήταν μέχρι τώρα ο μοναδικός μηχανισμός που προστάτευε τους πολίτες από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας», είπε ο πρώην υφυπουργός υπεύθυνος για θέματα ενέργειας Παϊτίμ Μπέλλο.
Η κυβέρνηση πρόσφερε τον αγώνα κατά της διαφθοράς ως λόγο για την πώληση των εργοστασίων, αλλά η βιασύνη να ψηφίσει την πρωτοβουλία κεφαλαιοποιώντας στο μποϊκοτάρισμα της αντιπολίτευσης και η έλλειψη πλήρους διαφάνειας και δημόσιας συζήτησης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, εγείρουν ερωτήματα.
«Είναι βασικό αυτή η διαδικασία να είναι ανταγωνιστική και διαφανής, αποφεύγοντας τις εύνοιες στα οικονομικά λόμπι που βρίσκονται κοντά στην πολιτική ηγεσία της χώρας», είπε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Οικονομίας και Ιδιωτικοποιήσεων Ζεφ Πρέτσι στους SETimes.
Οι εμπειρογνώμονες δείχνουν επίσης τα «παραθυράκια» που υπάρχουν στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων που επιτρέπουν στους επενδυτές να έχουν μερίδια σε φυσικούς πόρους — φράγματα και λίμνες — όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις. Η υπεύθυνη διαχείριση των φραγμάτων είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στην Αλβανία, εάν λάβουμε υπόψη τα χρόνια διαδοχικών πλημμύρων και την κακοδιαχείριση του φράγματος εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας KESH στα βορειοδυτικά που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα.
Η κυβέρνηση προσφέρει άλλο ένα κίνητρο για την πώληση. «Αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις στοχεύουν στο να παρέχουν νέο κεφάλαιο ώστε να δημιουργηθούν πρόσθετες πηγές ρευστότητας για την κυβέρνηση», είπε ο Σύμβουλος του Υπουργού Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας Φατμίρ Μεχμετάι στους SETimes.
Ο Πρέτσι αντιλέγει πως όσο σημαντική και εάν είναι η ρευστότητα, η ίδια η διαδικασία πρέπει να είναι ανταγωνιστική και διαφανής. «Η επίσπευση της διαδικασίας με κάνει να σκεφτώ ότι έχουμε να κάνουμε με μία σχετικά προκατειλημμένη ιδιωτικοποίηση που ρισκάρει να προσελκύσει επενδυτές χωρίς τα απαραίτητα προσόντα».
«Αυτό δεν μπορεί να ονομάζεται ιδιωτικοποίηση. Αυτό είναι απλά απαλλοτρίωση της δημόσιας περιουσίας», είπε ο Έριον Μπρέϊς, Σοσιαλιστής μέλος της Επιτροπής του Κοινοβουλίου για την Οικονομία και τη Χρηματοδότηση, στους SETimes.
Ανεξάρτητα με το τι ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, το δημόσιο χρέος και τα μειωμένα εισοδήματα είναι ένα σοβαρό ζήτημα για τους Αλβανούς και ο κρατικός προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί στα μέσα του έτους. Ο βαθμός των πλεονεκτημάτων που δημιουργούνται από τις πωλήσεις των εργοστασίων αναμένεται να φανεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου