Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Έντι Ράμα δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την τωρινή κυβέρνηση, η οποία κλέβει τις ψήφους της αντιπολίτευσης για να κερδίζει στις εκλογές».
«Καλούμε τους διεθνείς εταίρους να πουν την αλήθεια για τις εκλογές της 8ης Μαϊου, στο δήμο Τιράνων. Ο αλβανικός λαός πρέπει ακούσει την αλήθεια από τους αξιόπιστους εταίρους του», ανέφερε ο κ. Ράμα.
Οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία εμβάθυναν ακόμη περισσότερο την πολιτική κρίση στην Αλβανία, την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ισχυρότερων κομμάτων, του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα.
Η διαμάχη ξέσπασε με αφορμή την εκλογή δημάρχου Τιράνων και είχε ως αποτέλεσμα οι ψήφοι να έχουν καταμετρηθεί αρκετές φορές. Νικητής ανακηρύχθηκε ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Λουλεζίμ Μπάσα με διαφορά 94 ψήφων από τον αντίπαλό του, Έντι Ράμα.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που είχαν ανακοινωθεί αρχικά ο κ. Ράμα είχε νικήσει με διαφορά 10 ψήφων.
Η πολιτική κρίση στην Αλβανία προκάλεσε την ανησυχία της ΕΕ, η οποία το φθινόπωρο θα εξετάσει το αίτημα των Τιράνων για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε εξέφρασε ανησυχία με αφορμή τη διαμάχη για τις δημοτικές εκλογές και κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων με διάλογο να αναζητήσουν διέξοδο από την κρίση, ώστε από κοινού να ανοίξουν το δρόμο της Αλβανίας προς την ΕΕ.
«Είναι απαραίτητη η συναίνεση. Αν η δημοκρατία δεν λειτουργεί, τότε θα υπάρξουν συνέπειες στην πορεία προσέγγισης της ΕΕ. Η προοπτική δεν είναι αισιόδοξη», δήλωσε η Ερμελίντα Μέξι, πρόεδρος της Επιτροπής της Αλβανικής Βουλής για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.
Η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων δεν είναι κάτι καινούριο. Η αντιπολίτευση εδώ και πολύ καιρό δεν συμμετείχε στις εργασίες της Βουλής, επειδή θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2008, συγκρότησε κυβέρνηση χάρη σε εκλογονοθεία, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει.
Οι πρόεδροι των δύο κομμάτων μέχρι τώρα δεν μπορούν να βρουν κοινή γλώσσα σε κρίσιμα ζητήματα ανάπτυξης της χώρας, οπότε η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται με μεγάλη ανησυχία.
Η Αλβανία κατέθεσε αίτηση για την απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στις αρχές του 2009.
Κ.Γ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου