Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων στην Αλβανία, απειλούν με μποϊκοτάζ στην απογραφή, αν δεν ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα τους


Εκπρόσωποι μειονοτικών οργανώσεων των Ελλήνων, Σκοπιανών,  Μαυρβούνιων, Βόσνιων, Ελληνόβλαχων και Ρόμα στην Αλβανία, με μία κοινή τους δήλωση ζητών να μετατεθεί η απογραφή του πληθυσμού από το Σεπτέμβριο που είναι προγραμματισμένη, σε έξι μήνες αργότερα.  
Η δήλωση που ανγνώστικε στα αλβανικά μέσα από τον εκπρόσωπο των Βλαχόφωνων Ελλήνων της Αλβανίας Θανάση Πότση, μεταξύ άλλων εκφράζει την αντίθεση στις τελευταίες τροποποιήσεις του νόμου που προβλέπει κυρώσεις για «ψευδείς δηλώσεις» καθώς αποτελεί άμεσο εκβιασμό προς τους πολίτες της Αλβανίας και ζητούν τη διαπραγμάτευση της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας με την κρατική επιτροπή μειονοτήτων και τους εκπροσώπους των μειονοτήτων στην Αλβανία.
Τέλος αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο του μποϊκοτάζ, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.
Υπενθυμίζουμε ότι η απογραφή είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη άνοιξη αλλά μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο (σε λιγότερο από ένα μήνα από τώρα), λόγο ότι συνέπιπτε με τις  τοπικές εκλογές ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η μετάθεση έγινε από πιέσεις εθνικιστικών κύκλων που αντιτίθενται στην ελεύθερη δήλωση της εθνικότητας και του θρησκεύματος. Οι τροποποιήσεις του νόμου έγιναν σε αυτό το μεσοδιάστημα και παρά την διαβεβαίωση του πρέσβη του ΟΑΣΕ στην Αλβανία ότι δεν θα υπάρχουν κυρώσεις για την δήλωση της εθνικότητας και του θρησκεύματος, οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων δεν εμπιστεύονται την Αλβανική Κυβέρνηση.
Εντωμεταξύ, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, εγκρίθηκε το ποσό των 560.000 Ευρώ, για τα λειτουργικά έξοδα της αρμόδιας Στατιστικής Υπηρεσίας Απογραφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου