Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Καλοκαίρι 2011 στη Βόρειο Ήπειρο και εξελίξεις που αφορούν τον τόπο




Άλλο ένα καλοκαίρι πέρασε και η Βόρειος Ήπειρος ζωντάνεψε και πάλι από την επίσκεψη των ξενιτεμένων της. Πολύς ήταν ο κόσμος και φέτος που ταξίδεψε από κάθε γωνιά της Ελλάδος, και όχι μόνο, για να βρεθεί για λίγο στην ιδιαίτερή του πατρίδα. Γέμισαν και πάλι τα χωριά μας φωνές και σχεδόν κάθε σπίτι άνοιξε να υποδεχτεί τους νοικοκυραίους του. Αυτή είναι η θετική πλευρά, που μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον.Ωστόσο όμως, όσοι επισκέφτηκαν τα πάτρια εδάφη ήρθαν αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα και τις αναρίθμητες εστίες πυρκαγιών που ξεσπούσαν καθημερινά και σάρωσαν σχεδόν όλα τα χωριά της ελληνικής μειονότητας. Αλαβανοί βοσκοί, λέγανε, προκαλούσαν τις πυρκαγιές με σκοπό να έχουν έτοιμα τα βοσκοτόπια. Η κρατική μέριμνα ανύπαρκτη και ο απλός κόσμος πάλευε με κάθε μέσο να κρατήσει τη φωτιά μακριά απ το σπίτια του. Δεν ήταν λίγα τα εγκαταλελειμμένα σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες, καθώς οι κάτοικοι δεν προλάβαιναν να τα σώσουν. Τεράστιες εκτάσεις γης, γεωργικές και δασικές έγιναν στάχτη και είναι θαύμα που δεν θρηνήσαμε θύματα. Η κατάσταση αυτή επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και όπως φαίνεται θα συνεχίσει, εφόσον δεν λαμβάνεται το παραμικρό μέτρο προστασίας από κανέναν αρμόδιο. Οι κάτοικοι είναι πεπεισμένοι πως οι πυρκαγιές δεν ξεσπούσαν τυχαία από ασυνείδητους, αντιθέτως θεωρούν πως είναι ένα οργανωμένο σχέδιο που σκοπό έχει τον εκφοβισμό και την εγκατάλειψη του τόπου.

Χιμάρα

Στις 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στη Χιμάρα το μνημόσυνο του Αριστοτέλη Γκούμα, καθώς πέρασε ένας χρόνος απ’ στυγερή δολοφονία του από τους αδίστακτους Αλβανούς , με αφορμή το γεγονός ότι μιλούσε ελληνικά, τη μητρική του γλώσσα στον τόπο του. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής που φιλοτεχνήθηκε προς τιμήν του αδικοχαμένου νέου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αρκετός κόσμος, μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων και σωματείων καθώς και ελληνικών κομμάτων. Αισθητή ήταν η απουσία εκπρόσωπων του ΠΑΣΟΚ.

Φοινίκη

Στην επαρχία Φοινίκης πραγματοποιήθηκαν οι επαναληπτικές εκλογές στις 31 Ιουλίου, όπως είχε ορίσει το εκλογοδικείο των Τιράνων εφόσον δεν προέκυψε νικητής στις πρώτες εκλογές της 8ης Μαΐου. Με μία ψήφο διαφορά υπέρ του Σωκράτη Σπύρου ανακοίνωσε η επιτροπή τα αποτελέσματα. Κατόπιν ενστάσεως του Ζήσου Λούτση η υπόθεση οδηγήθηκε στα Τίρανα στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (KQZ), η οποία και δικαίωσε τον κ. Λούτση. Ωστόσο, η απόφαση δεν μπόρεσε να κατοχυρωθεί και η υπόθεση κατέληξε αυτομάτως στο εκλογοδικείο. Κάποιοι που δεν τα παρατούν εύκολα, όπως πολλοί ομολόγησαν, έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα για αυτούς και έχρησαν νέο έπαρχο Φοινίκης, με διαφορά μιας ψήφου, τον Σωκράτη Σπύρου.

Κλείνοντας, ευχόμαστε σε όλους ένα καλό φθινόπωρο, καλή επιτυχία στους μαθητές, υπομονή και δύναμη στους φοιτητές και σε όσους ομογενείς αναμένουν αποτελέσματα εξετάσεων, καλή επιτυχία.

Νεολαία Βορειοηπειρωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου