Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Στον «αέρα«» η Ελληνικότητα της Χειμάρρας και των περιοχών εκτός μειονοτικής ζώνης.



Μετά τη χθεσινή πρωτόγνωρη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας για την κατάργηση του νόμου, με τον οποίο οι πολίτες άλλαζαν της εθνικότητα στα ληξιαρχεία, ολόκληρος ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός εκτός των στενών ορίων της αναγνωρισμένης μειονότητας βρίσκεται στον αέρα.


Γιατί αποτελεί πρόβλημα;
Ως γνωστόν σε περιοχές όπως η Χειμάρρα, η Ελληνική εθνικότητα αφαιρέθηκε από το καθεστώς Χότζα (σε αντίθεση με τα αναγνωρισμένα 99 χωρία της Μειονότητας), έτσι μετά το '90 στα ληξιαρχεία της χώρας οι Βορειοηπειρώτες αυτοί εμφανιζόντουσαν ως Αλβανοί το γένος, ομοίως άλλες κοινότητες όπως η Βλάχικη άλλαξαν την εθνικότητα μετά το '90. Η αλλαγή της εθνικότητας από Αλβανική σε Ελληνική έγινε βάσει των διατάξεων που ακυρώθηκαν χθες. Ίδιες περιπτώσει υπάρχουν και σε Κορυτσά, Πρεμετή, Αγ. Σαράντα, Αργυρόκαστρο και διάσπαρτες σε όλη τη χώρα.


Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα έχει αναδρομική ισχύ η χθεσινή απόφαση και κατά πόσο θα συμπαρασύρει και τις ληφθείσες, βάσει του νόμου, αποφάσεις αλλαγής της εθνικότητας. Σε μια τέτοια περίπτωση επανερχόμαστε στην μειονότητα των 99 χωριών, μια απίστευτων διαστάσεων οπισθοδρόμηση στην ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Ενώ κατά πολλούς θεωρείται και προπομπός για την αναίρεση της απογραφής επί εθνικών κριτηρίων.


Με ενδιαφέρων αναμένουμε τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της Ομόνοιας που λαμβάνει χώρα σήμερα στους Αγ. Σαράντα, οι οποίες ευχόμαστε να δημοσιευθούν σύντομα.


http://borioipirotika.blogspot.com/2011/09/blog-post_5222.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου