Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Η Τουρκία πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη ανοχή προς τους Αλβανούς



"Η Τουρκία πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη ανοχή προς τους Αλβανούς, ώστε να δεχθεί τα ιστορικά γεγονότα και να μετανοήσει για την καταστροφή που προκλήθηκε εξαιτίας αμέτρητων εισβολών στους Αλβανούς. Η περίοδος της Οθωμανικής ιστορίας δεν αλλάζει", αναφέρει ο Ουκάι.

Προειδοποιεί πως μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να πλήξει τις διαθρησκευτικές σχέσεις μεταξύ των Αλβανών. "Οι Χριστιανοί δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτε μορφή αποξένωσης στην ιστορία".

Ο Πρεσβευτής της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο, Σονγκούλ Οζάν, δήλωσε στο RTK πως το πρόγραμμα δεν έχει στόχο να αλλάξει την ιστορία.

"Με τη συμφωνία αυτή, σκοπός μας είναι να μάθουν οι μελλοντικές γενιές [ιστορία]...χωρίς μεροληψία", ανέφερε ο Οζάν.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Βαλκανικής Πολιτικής, Σεμπ Μπιτίτσι, ανέφερε πως η αναθεώρηση της ιστορίας πρέπει να λάβει χώρα για το καλό της επιστήμης.

"Είναι παραγωγικό εάν γίνει για το καλό των ακαδημαϊκών προσαρμογών. Ωστόσο εάν γίνει για πολιτικούς σκοπούς, θα δημιουργήσει νέα σύγκρουση και θα περιπλέξει τις σχέσεις Αλβανίας-Τουρκίας", ανέφερε ο Μπιτίτσι.

Ο Όλσι Τζαζέτζι, υποψήφιος διδακτορικού διπλώματος ο οποίος μελετά τον αλβανικό εθνικισμό, τόνισε πως πολλές χώρες στην περιοχή έχουν αλλάξει τις ιστορικές αφηγήσεις τους.

"Μετά την πτώση του Κομμουνισμού, τα βιβλία που θεωρούνταν εχθρικά από τη Δύση άλλαξαν. [Τα διδακτικά βιβλία αναθεωρήθηκαν επίσης] μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όταν η διεθνής κοινότητα ζήτησε [από χώρες] να αφαιρέσουν ιστορίες έχθρας που προκάλεσαν τις συγκρούσεις στα Βαλκάνια", εξήγησε.

Ο Τζαζέτζι αναφέρει πως η αναθεώρηση της ιστορίας σε Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία είναι απαραίτητη για να απαλλάξει τα βιβλία από την κομμουνιστική ιδεολογία."Η ιστορία των Οθωμανών με πιο θετικό και μη-συγκρουόμενο τρόπο θα κάνει τους Αλβανούς να νιώσουν πιο κοντά στους Τούρκους, ως αποτέλεσμα της κοινής θρησκείας τους", υποστηρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου