Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΙ ΓΕΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ; ΑΛΒΑΝΟΣ ή ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ;



Βρέθηκε και άλλο σημείο σύγκρουσης μεταξύ Αλβανών και Σλάβων των Σκοπίων. Γιατί να είναι ο Μ. Αλέξανδρος Σκοπιανός και όχι Αλβανός;

Το επιχείρημα είναι ότι ναι μεν από τον πατέρα του είναι «Μακεδόνας», αλλά από τη μητέρα είναι Αλβανός. Διότι η Ολυμπιάδα ήταν Ηπειρώτισσα, δηλαδή Αλβανίδα.

Έτσι, λοιπόν, μετά τους Σκοπιανούς, διεκδικούν και οι Αλβανοί τον Μ. Αλέξανδρο. Τα Αλβανόπουλα διδάσκονται πως έχουν το ίδιο DΝΑ με τον βασιλιά της Μακεδονίας, που θεωρείται Αλβανός ήρωας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το βιβλίο Γεωγραφίας οι περιοχές που έμειναν εκτός του Αλβανικού κράτους, και πρέπει να επιστρέψουν στη Μεγάλη Αλβανία, φθάνουν μέχρι την Πέλλα.

Τώρα, πρέπει να περιμένουμε και άγαλμα του Αλέξανδρου στα Τίρανα.

1 σχόλιο:

  1. Η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν Ηπειρώτισα και Μολοσσή. Αξίζει εδώ να παραθέσουμε ορισμένες αναφορές. Κάποιοι συγγραφείς, αναφέρουν ότι ο Αλέξανδρος είχε και ιλλυρική καταγωγή από τη μητέρα του, την Μυρτάλη ή Ολυμπιάδα, και από την Ιλλυριά μητέρα του πατέρα του, Φιλίππου, την Ευρυδίκη. Ορισμένοι λοιπόν ερευνητές, χαρακτηρίζουν, άλλοι μεταφορικά και άλλοι κυριολεκτικά, τον Μέγα Αλέξανδρο ως κατά το ύμιση Αλβανό.

    «Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας, αλλά η εγγύτητα της περιοχής με τη σημερινή Αλβανία, και το γεγονός ότι η μητέρα του, η Ολυμπιάδα, ανήκε στον βασιλικό οίκο της Ηπείρου, είναι μία επαρκής αιτιολόγηση για να θεωρηθεί μεταφορικά ότι έχει μεγαλώσει στην ‘Αλβανία’.» (George Gordon Noël Byron, Childe Harold, Oxford: Clarendon Press, 1885)

    «Ο Αλέξανδρος συνδεόταν με την Αλβανία μέσω της μητέρας του Ολυμπιάδας, η οποία ήταν Ηπειρώτισα πριγκήπισα…» (Henry Fanshawe Tozer, Researches in the Highlands of Turkey, Including Visits to Mounts Ida, Athos, Olympus, and Pelion, to the Mirdite Albanians, and Other Remote Tribes, (London: John Murray) 1869)

    «…και η Ολυμπιάδα, η μητέρα του, μία πριγκήπισα της Ηπείρου (νότιας Αλβανίας). Συνεπώς, ο Αλέξανδρος ήταν ξεκάθαρα και Αλβανός.» (Mary Edith Durham, The Burden of the Balkans, 1905 Nelson)

    «Ο Μέγας Αλέξανδρος, για παράδειγμα, ήταν καθαρός Αλβανός απ’ τη μεριά της μητέρας του και έπρεπε να κατακτήσει την Ελλάδα, πριν οι Έλληνες τον αποδεχτούν απόλυτα ως δικό τους.» (Lou Giaffo, Albania: Eye of the Balkan Vortex, Xlibris Corporation 1999, ISBN 0738802603)

    «Η μητέρα του (του Αλέξανδρου), μία Αλβανίδα πριγκήπισα, της οποίας τη νεανική ομορφιά ερωτεύτηκε ο Φίλιππος, όταν την είδε να χωρεύει κατά τη διάρκεια των δικών της θρησκευτικών τελετουργιών…» (Leslie White Hopkinson, Greek Leaders, Houghton Mifflin company 1918)

    «Οι Αλβανοί έχουν μία ηρωική αλλά άγνωστη ιστορία. Έχουν δόσει στον κόσμο τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Crispi, πρωθυπουργό της Ιταλίας. Και οι δύο αυτοί άντρες, είναι αλβανικής καταγωγής.» (George Hubbard Blakeslee and Granville Stanley Hall, The Journal of Race Development, 1914)

    «Ο Φίλιππος ο 2ος γεννήθηκε το 382 π.Χ., τελευταίος γιος του Αμύντα του 3ου και της Ιλλυριάς συζύγου του Ευρυδίκης. Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή στα νεανικά του χρόνια.» (Sarah B. Pomeroy, Ancient Greece: A Political, Social, and Cultural History, Oxford University Press 1998)

    «Στη γη της Ιλλυρίας (σημερινή Αλβανία), γενέτειρα της πρώτης συζύγου του Φιλίππου, της Ευρυδίκης, ζούσε μία δυνατή ηγέτιδα με το όνομα Τεούτα, σύζυγος του Βασιλιά Άγκρον της Ιλλυρίας.» (David E. Jones, Women Warriors: A History, London: Brassey's, 1997)

    «…ο ισχυρότερος στρατηλάτης της αρχαιότητας, γεννήθηκε τον Ιούλιο, π.Χ., από τον γάμο του Φιλίππου του 2ου του Μακεδόνα και της τρίτης συζύγου του, της Αλβανίδας πριγκήπισας Ολυμπιάδας.» (Norman F. Cantor, Alexander the Great: Journey to the End of the Earth, 2005)

    «Οι ιστορικοί ήρωες της Αλβανίας είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Πύρρος και ο Σκεντέρμπέη.» (Henry Fanshawe Tozer, Researches in the Highlands of Turkey, Including Visits to Mounts Ida, Athos, Olympus, and Pelion, to the Mirdite Albanians, and Other Remote Tribes, (London: John Murray) 1869)

    ΑπάντησηΔιαγραφή