Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ιταλία και Ελλάδα ζητούν από την Αλβανία να ενοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή ατζέντα





"Επιθυμούμε η Αλβανία να αποτελέσει τμήμα της ΕΕ, όχι μόνο για την ΕΕ, αλλά επειδή θέλουμε πραγματικά να είναι μέρος της", ανέφερε ο Ιταλός Φράνκο Φρατίνι κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στα Τίρανα τη Δευτέρα (12 Σεπτεμβρίου). [Άνα Πεκμεζί/SETimes]


Σε απόπειρα να βοηθήσει την Αλβανία να αμβλύνει τον πολιτικό τομέα της και να ενοποιηθεί προς την Ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, οι υπουργοί Εξωτερικών Ιταλίας και Ελλάδας επισκέφθηκαν τη χώρα τη Δευτέρα (12 Σεπτεμβρίου).

"Το εθνικό συμφέρον πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο της Αλβανίας", ανέφερε ο Ιταλός Φράνκο Φρατίνι, συζητώντας την κατάλληλη λειτουργία του κοινοβουλίου και την ισορροπία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Ο Ιταλός υπουργός ζήτησε τα κόμματα να περάσουν από τα λόγια στην πράξη, προειδοποιώντας πως διαφορετικά, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα, η οποία αναμένεται τον επόμενο μήνα, δεν θα είναι θετική για την Αλβανία.

"Επιθυμούμε η Αλβανία να αποτελέσει τμήμα της ΕΕ, όχι μόνο για την ΕΕ, αλλά επειδή θέλουμε πραγματικά να είναι μέρος της", δήλωσε ο Φρατίνι.

Ο Σταύρος Λαμπρίδης της Ελλάδας τόνισε την εκλογική μεταρρύθμιση, τη μεταρρύθμιση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μειονότητες, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, ως τα βασικά κριτήρια που πρέπει να εκπληρωθούν.

"Βλέπουμε με ικανοποίηση πως αποτελούν επίκεντρο και της Αλβανικής πλευράς", δήλωσε, προσθέτοντας πως "η ενσωμάτωση αποτελεί στόχο για τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού".

"Βρισκόμαστε εδώ και εκπροσωπούμε την ΕΕ. Αποτελούμε ειλικρινείς υποστηρικτές της Αλβανίας και του Ευρωπαϊκού μέλλοντος. Το μήνυμα που επιθυμώ να μεταφέρω είναι η ανάγκη για εθνική ενοποίηση στο δρόμο προς την Ευρώπη", δήλωσε ο Λαμπρίδης.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι τόνισε την ανάγκη για εκ νέου θέσπιση της επικοινωνίας με την πολιτική τάξη για σημαντικά ζητήματα. Η πολιτική τάξη στη χώρα "φέρει την ευθύνη και την πολιτική επίγνωση, καθώς επίσης την ωριμότητα για κατανόηση και συνειδητοποίηση πως η ενσωμάτωση στην ΕΕ, απαιτεί ενοποίηση των προσπαθειών όλων των Αλβανών", δήλωσε ο Τόπι.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα καλωσόρισε την πρόσφατη επιστροφή της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, αναφέροντας πως η κίνηση ενδέχεται να σηματοδοτεί επιστροφή του πολιτικού διαλόγου.

Ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής Νταμιάν Γκικνούρι δήλωσε στους SETimes πως η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να διενεργήσει διάλογο με την πλειοψηφία το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο "δεν υπάρχει ακόμα σήμα από την πλειοψηφία".

“Ελπίζουμε πως ο Μπερίσα θα τηρήσει όσα δήλωσε δημόσια, ότι θα δεχθεί οποιαδήποτε πρόταση της αντιπολίτευσης, η οποία θα στηρίζεται από τον ΟΑΣΕ/ODIHR”, ανέφερε ο Γκικνούρι στουςSETimes.

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Έντι Ράμα ανέφερε πως η αντιπολίτευση έχει δεσμευτεί στην εκλογική μεταρρύθμιση που θα καταπιαστεί με όλες τις συστάσεις της έκθεσης του ΟΑΣΕ-ODIHR για τις τελευταίες εκλογές.

"Στη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών Ιταλίας και Ελλάδας, τονίσαμε επίσης την αναγκαιότητα για έκτακτη κοινοβουλευτική μεταρρύθμιση η οποία μπορεί να επιφέρει συναίνεση για τους κανόνες της λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ζωής και να δώσει στην κοινοβουλευτική αντιπολίτευση ούτε περισσότερες, ούτε λιγότερες από τις ελευθερίες και τα δικαιώματα που της αρνήθηκε μονομερώς η τρέχουσα πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Αλβανίας", ανέφερε ο Ράμα.

Ο Πρόεδρος της Αλβανικής Διπλωματικής Ακαδημίας Λίσεν Μπασκούρτι δήλωσε στους SETimesπως η επίσκεψη δείχνει ότι η ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εξακολουθεί να βρίσκεται στην ατζέντα των Βρυξελλών, ανεξάρτητα από τα όποια προβλήματα κάθε χώρας.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει θετικό κλίμα στην Αλβανία μεταξύ των βασικών πολιτικών παραγόντων, ώστε να βελτιωθεί το κλίμα προς τη συνεργασία, το συμβιβασμό και τη συναίνεση στην Ευρωπαϊκή ατζέντα.

"Η επίσκεψη...δίνει στην Αλβανία διπλό σήμα, συνέχιση του αυξανόμενου ενδιαφέροντος της ΕΕ να τραβήξει την Αλβανία προς την ΕΕ, αλλά επίσης άμεση εμπλοκή των γειτονικών χωρών να στηρίξουν τη διαδικασία αυτή", ανέφερε ο Μπασκούρτι στους SETimes.

Ο Μπασκούρτι τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό για την Αλβανία να καταστήσει σαφές ότι λαμβάνει υπόψη αμφότερους τους γείτονές της με ισορροπημένο τρόπο. Η διμερής συνεργασία έχει πολλές αλλαγές, υπάρχουν αρκετά προβλήματα και προκλήσεις οι οποίες απαιτούν επίλυση σε διμερή βάση, δήλωσε.

"Η ατζέντα για την ενσωμάτωση της Αλβανίας στην ΕΕ αποτελεί εσωτερική ανάγκη του Ευρωπαϊσμού της Αλβανίας", δήλωσε ο Μπασκούρτι.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου