Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤHN ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ



Κάνοντας μια έρευνα στο διαδίκτυο εβγαλα αρκετά συμπεράσματα και θελώ να τα μοιραστώ
Καταρχήν κάποιες ερμηνείες των όρων (προσωπικές είναι και μπορεί να είναι και λάθος)
μειονότητα = κοινωνική ομάδα που υστερεί πληθυσμιακά σε αριθμό και σε μερικές χώρες ομάδα με μειωμένα δικαιώματα ή ομάδα που υστερεί αριθμητικά, κοινωνικά κλπ
(ένας κοινωνιολόγος θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ σε αυτό το σημείο)
Δεν υπάρχει ξεκάθαρη και κοινώς αποδεκτή ερμηνεία αλλά στην δική μας περίπτωση θεωρώ ότι είναι η αυτοχθόνων Εθνική Ελληνική μειονότητα εντός των συνόρων του Αλβανικού κράτους


έθνος = ένα σύνολο με κοινά γνωρίσματα όπως φυλή, γλώσσα, θρήσκευμα, ιστορία, πολιτισμός, γεωγραφική καταγωγή και πολλά άλλα χωρίς να υπάρχει ακριβής ακαδημαϊκός προσδιορισμός. Ο Ηρόδοτος π.χ θεωρεί ότι οι Έλληνες ανήκουν σε κοινό έθνος λόγω κοινής γλώσσας, αίματος, θρησκείας και ηθών που μοιάζουν.


εθνική μειονότητα = ομάδα που τα μέλη της έχουν σαν κοινό τους γνώρισμα το έθνος με όποια ερμηνεία και αν του δοθεί
Στην δικιά μας περίπτωση θεωρώ ότι ανήκουν όλοι οι Βορειοηπειρώτες που έχουν συνείδηση της κοινής τους ταυτότητας με των υπολοίπων Ελλήνων


εθνικότητα= ιδιότητα κάποιου που ανήκει σε ένα έθνος και προκύπτει από τη εθνική συνείδηση


υπηκοότητα = η ιδιότητα του πολίτη ενός κράτους η οποία τον συνδέει νομικά και πολιτικά με αυτό και δηλώνει υποτέλεια στο κράτος (υπακούει δηλαδή).


ιθαγένεια = η ιδιότητα του πολίτη ενός κράτους η οποία τον συνδέει νομικά και πολιτικά με αυτό και είναι ο σύγχρονος νομικός όρος
χωρίς να είμαι 100% σίγουρος δεν νομίζω ότι υπάρχει νομική διαφορά μεταξύ υπηκοότητας και ιθαγένειας


εθνοπολιτισμική ομάδα= Όρος που χρησιμοποιείτε για τον προσδιορισμό των εθνικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών ενός ατόμου.
Μπορεί να προσδιορίσει και την εθνική ομάδα που ανήκει κάποιος




Σαν Βορειοηπειρώτης έχω την Ελληνική εθνικότητα και Αλβανική ιθαγένεια. Η αναγνωρισμένη Εθνική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας ή μειονοτική ζώνη αποτελεί αυθαίρετη εδαφική οριοθέτηση εντός των συνόρων του Αλβανικού κράτους. Η οριοθέτηση έγινε από το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας και μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει. Το δικαίωμα κάποιου να αναπροσδιορίζει το έθνος του αναγνωρίζεται από την Αλβανία, αλλά πλέον προέκυψε το θέμα αμφισβήτησης και τελικά της μη αναγνώρισης του δικαιώματος αυτού σύμφωνα με απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου την οποία δεν έχω βρει ακόμα και δεν έχω διαβάσει. Υποτίθεται ότι δεν αναγνωρίζετε η δήλωση της εθνικότητας στα μητρώα των ληξιαρχείων
(Ένας νομικός ή και συνταγματολόγος θα μπορούσε να βοηθήσει.)


Τον Οκτώβριο του 2011 το Αλβανικό κράτος κάνει απογράφη πληθυσμού και κτιρίων σύμφωνα με τις αρχές και συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών
Ολόκληρο το εγχειρίδιο σε διάφορες γλώσσες αλλά όχι στα Ελληνικά βρίσκεται εδώ
http://unstats.un.org/unsd/pubs/gesgrid.asp?id=427
Εδώ οι αρχές και συστάσεις επίσης στα Αγγλικά και σε άλλες γλώσσες
http://unstats.un.org/unsd/pubs/gesgrid.asp?id=383
Δώστε προσοχή στις σελίδες 138, 139, 140
Αφορά την θρησκεία, γλώσσα, εθνικότητα και τους αυτόχθονες πληθυσμούς (ιθαγενείς). Το έντυπο της απογραφής ακολουθεί όλες τις οδηγίες εκτός αυτής που αφορά τους αυτόχθονες πληθυσμούς. Όποιος έχει καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας και καταφέρει να διαβάσει τις 440 σελίδες αλλά και τις 195 σελίδες του σχετικού εγχειριδίου θα κατανοήσει όλες τις παραμέτρους και το σκεπτικό του εντύπου της απογραφής.
(Με απλά λόγια η Αλβανική απογραφή ακολουθεί διεθνώς αποδεκτές προτάσεις οι οποίες εφαρμοστήκαν και σε άλλες χώρες. Ένα παράδειγμα αποτελεί η Ελλάδα με την απογραφή του 2011)


Κατεβάστε το αρχείο(PDF, 106.44KB)


Η απόφαση του δικαστηρίου και η απογραφή δεν συνδέονται. Στην απογραφή δεν δηλώνει κανείς εθνικότητα γιατί δεν υπάρχει. Μπορεί ομως να προκύψει και εξηγώ αργότερα πως και γιατί.
Δηλώνει όμως την εθνοπολιτισμική ομάδα, ή οποία όπως προβλέπετε από τις αρχές και συστάσεις των Ηνωμένων εθνών, δεν είναι υποχρεωτική και είναι αυτοπροσδιορίσιμη. Για τους λόγους που ξεκαθαρίζουν τα Ηνωμένα έθνη το ίδιο ισχύει και για το θρήσκευμα. Το στοιχείο της γλώσσας είναι υποχρεωτικό και αποτελεί ένδειξη εθνικότητας εφόσον ληφθεί υπόψη κατά την επεξεργασία των δεδομένων Κατά την επεξεργασία των δεδομένων, σύμφωνα και πάλι με τις προδιαγραφές των Ηνωμένων εθνών προκύπτουν στατιστικά συμπεράσματα. Το στοιχείο τις εθνικότητας δεν προβλέπεται στο έντυπο αλλά μπορεί να είναι το συμπέρασμα της δήλωσης της γλώσσας ή και της εθνοπολιτισμική ομάδας. Όλα τα στατιστικά δεδομένα είναι ανώνυμα και θα παραμένουν έτσι για χρήση από το Αλβανικό κράτος , διεθνείς οργανισμούς και αλλους.
(Με απλά λόγια δεν αλλάζουν οι εγγραφές στα μητρώα των ληξιαρχείων και δεν θα ξέρει ο ΟΗΕ ή οποιοσδήποτε ότι ο τάδε και ο τάδε είναι Βορειοηπειρώτες. Αυτό που θα ξέρει είναι τον αριθμό τους)


Αν και εφόσον υπόχρεοι σε απογραφή είναι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι του Αλβανικού κράτους τότε δεν υπάρχει δυνατότητα απογραφής σε όσους ζουν στην Ελλάδα η αλλού άρα ούτε οποιαδήποτε επιβολή προστίμου για άρνηση απογραφής. Αν αυτό δεν ισχύει τότε όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να δηλώσουμε την εθνική μας ταυτότητα με βάση την συνείδηση τους καθενός ότι ανήκει στο κοινό έθνος των Ελλήνων.
(Για το θέμα αυτό ζητάω μια απάντηση απο όποιον γνωρίζει, αν το γνωρίζει ξεκάθαρα)
Αν κάποιος βρεθεί στο σημείο της απογραφής και αρνηθεί την απογραφή ή δηλώσει ψευδή στοιχεία, είτε γιατί του το ζήτησαν κάποιοι ή κάποιος, είτε γιατί διαφωνεί ο ίδιος με την διαδικασία τότε το Αλβανικό κράτος έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει τον νόμο.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω λοιπόν ως Βορειοηπειρώτης έχω την νομική υποχρέωση να υπακούω στους νόμους του Αλβανικού κράτους. Το δικαίωμα επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων των νόμων της η Αλβανία το έχει λογω της νομικής σχέσης της με τον Βορειοηπειρώτη που κατέχει την αλβανική ιθαγένεια.


Η δήλωση εθνοπολιτισμική ομάδας σημαίνει ότι αναγνωρίζω ως άτομο κάποιο κοινό εθνοπολιτισμικό χαρακτηριστικό που με εντάσσει σε μια ομάδα. Η αποδοχή από το Αλβανικό κράτος αυτού του στοιχείου σημαίνει την αναγνώριση με βάση την μεταξύ μας συνειδητοποίηση ότι διαφέρουμε εθνικά ή και πολιτισμικά από κάποια άλλη ομάδα. Έτσι προκύπτει η εθνική μειονοτική ομάδα των Ελλήνων της Αλβανίας (Βορειοηπειρώτες)
Ένα άτομο μπορεί να δηλώσει σαν εθνοπολιτισμική ομάδα Βλάχος αλλά σαν γλώσσα την Ελληνική ή τα Βλάχικα. Αυτό σημαίνει ότι ανηκει σε μια άλλη ομάδα (παράδειγμα Βλαχόφωνος ή Ελληνόφωνος Βλάχος) που τον ξεχωρίζει από την δική μας.
Αν ένα άτομο δηλώσει Ελληνική γλώσσα, Ελληνική εθνοπολισμική ομάδα ή και Ορθόδοξος χριστιανός τότε ενα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την στατιστική ανάλυση είναι ότι υπάρχουν 2 ομάδες. Η Εθνική Ελληνική ομάδα και η Ορθόδοξη Εθνική Ελληνική. Αν το έντυπο είχε τον όρο εθνικότητα αυτό θα περιόριζε ή και θα δυσκόλευε τον προσδιορισμό των παραπάνω ομάδων αλλά μπορεί να έβγαζε άλλα συμπεράσματα με ενδιαφέρον η όχι αναλόγως των παραμέτρων που δίνουμε για να βγάλουμε κάποιο αποτέλεσμα.
Αυτό που ίσως θα μπορούσε να υπάρχει στο έντυπο είναι η δήλωση ότι το άτομο ανήκει σε κάποια μειονότητα. Οι παρακάτω για παράδειγμα.
στην Ελληνική Εθνική μειονότητα .
στην Ελληνική Εθνική μειονοτική εδαφική ζώνη.
στην αναγνωρισμένη Ελληνική Εθνική μειονοτική ζώνη.
Το πρόσθετο αυτό στοιχείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για περισσότερα στατιστικά συμπεράσματα εφόσον ληφθεί σαν παράμετρος μαζί με άλλα στοιχεία. Ίσως όμως είναι και περιττό γιατί ούτος η άλλως προκύπτει από ανάλυση άλλων στοιχείων
Ο Βορειοηπειρώτης κάτοικος της Κακαβιάς ανήκει στην περίπτωση 1 2 και 3
Ο Βορειοηπειρώτης κάτοικος της Χειμάρας ανήκει στην περίπτωση 1 και 2
Ο Βορειοηπειρώτης κάτοικος των Τιράνων ανήκει στην περίπτωση 1


Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν το Αλβανικό κράτος αλλοιώσει οποιοδήποτε στοιχείο ή το χρησιμοποιήσει για δικό του συμφέρον ενάντια στα συμφέροντα των Βορειοηπειρωτών. Η αποχή για να προστατευτούμε από αυτό είναι σαν να μην πάμε στον πόλεμο γιατί το όπλο μπορει να πάθει εμπλοκή. Έτσι δεν αμυνόμαστε απλά διστάζουμε από φόβο


Υ.Γ.
Με έκπληξη διαπίστωσα ότι σε κάποιες χώρες (Καναδάς, Αυστραλία και άλλες) υπάρχουν μη κρατικές υπηρεσίες που μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα από τα στατιστικά στοιχεία μιας απογραφής. Στην δική μας περίπτωση θα μπορούσε το MEGA ή η ΟΜΟΝΟΙΑ να έχει στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνουν την εθνικότητα η ότι άλλο χρειάζονται χωρίς να έχει σχέση με τα στοιχεία που χρειάζεται το Αλβανικό κράτος.
Όσοι διαβάσουν τα πολυσέλιδα κείμενα που ανέφερα πριν θα δουν ότι προβλέπεται από τα Ηνωμένα έθνη τα οποία φυσικά δεν υποχρεώνουν τα κράτη να το τηρήσουν αλλά με σοβαρές κινήσεις από μέρους μας μπορεί να γίνει. Εφόσον η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα της απογραφής αυτό θα μπορούσε να το κάνει κάποιος άλλος. Ένας σύλλογος ή κάποιο κόμμα, νομικό πρόσωπο ή όποιος τελοσπάντων έχει την δυνατότητα και την ικανότητα να το ζητήσει.


Όλα τα συμπεράσματα και οι σκέψεις προέκυψαν μετά από έρευνες και διασταυρώσεις στις παρακάτω πηγές
Στατιστική υπηρεσία της Αλβανίας
Επίσημη ιστοσελίδα της απογραφής στην Αλβανία
Ιστοσελίδες υπογείων Αλβανίας, Ελλάδος, Καναδά, Ρωσίας και άλλων χωρών
Οργανισμός ηνωμένων εθνών
Wikipedia
Λεξικά
Νομικές πηγές
Κοινωνιολογικές πηγές
Ο καλύτερος βοηθός μου ήταν ο φίλος μου ο Google ο οποίος μου έδειξε τον δρόμο για πολλές άλλες πηγές. Μού πήρε 5μιση ώρες και 2μιση μπουκάλια νερό αλλά έμαθα πάρα πολλά

από: bhkanapes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου