Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ξέρας: Σημαντικός ο ρόλος των εταίρων για την εγγύηση της ασφάλειας στο χώρο εργασίας


Η κατάσταση της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας σε εθνικό επίπεδο, τα νομοθετικά και θεσμικά μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης, καθώς και η από κοινού συνεργασία των κοινωνικών εταίρων για την εξασφάλιση ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλον για τη ζωή και την υγεία του κάθε εργάτη ήταν τα θέματα που συγκέντρωσαν προχθές σε ένα Εθνικό Συνέδριο τα πολιτικά ιδρύματα , τους επιθεωρητές του τομέα της ασφάλειας, τους κοινωνικούς εταίρους και εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία και τον Οργανισμό για την Ποιότητα Ζωής στην Ολλανδία.
Το συνέδριο χαιρέτισε και ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, κ. Σπύρος Ξέρας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η συνεχής βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η προώθηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ένα ασφαλές και υγιές χώρο εργασίας συνεχίζει να είναι το επίκεντρο του έργου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών ».
Αναφερόμενος στις νομοθετικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, ο υπουργός είπε ότι εκτός από την έγκριση της Εθνικής στρατηγικής για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, 2009-2013 και το νόμο "για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία", καθώς και οι νόμοι εφαρμογή τους, συνεχίζει η διαδικασία της δημιουργίας επιθεωρημένων και ικανών δομών.
"Τα θέματα της ασφάλειας και υγείας στην εργασία δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, ούτε μιας συγκεκριμένης χώρας, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, αλλά είναι θέματα παγκόσμια και ως εκ τούτου έχουν προσελκύσει και προσελκύουν την προσοχή των διεθνών οργανισμών, κυβερνήσεων, εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζομένων, τοποθετώντας τα σε ένα κοινό μέτωπο που όχι μόνο προωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε ένα ασφαλές περιβάλλον, αλλά και καθορίζουν τα καθήκοντα του κάθε φορέα να λάβει προληπτικά μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας κάθε εργαζόμενου στο χώρο εργασίας. "
Αναφερόμενος στο XIX παγκόσμιο συνέδριο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα στην Κωνσταντινούπολη, ο Υπουργός γνωστοποίησε ότι, για πρώτη φορά εκπρόσωποι από 100 συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν ότι το δικαίωμα για ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον εργασίας θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. «Ακριβώς εδώ πρέπει να ξεκινήσει το έργο του καθένας από εμάς, αρχίζοντας από τη χάραξη πολιτικής και τα επιθεωρημένα ιδρύματα, μέχρι στους κοινωνικούς εταίρους», δήλωσε ο υπουργός Ξέρα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «η προληπτική ασφάλεια και ο πολιτισμός της υγείας δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν αμέσως σε όλους τους τομείς της απασχόλησης σε εθνικό επίπεδο, γι αυτό το έργο μας πρέπει να επικεντρωθεί στην υλοποίηση των ειδικών προγραμμάτων της ασφάλειας της υγείας, τα οποία να είναι επιτυχής σε επίπεδο επιχείρησης, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από μια κορυφαία δέσμευση της διοίκησης και την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων στον τομέα αυτό, ως εκ τούτου ο ρόλος και η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων έχει ιδιαίτερη σημασία. "
. Στο τέλος, ο Υπουργός ζήτησε από τους εταίρους τη συνέχιση της διμερούς συνεργασίας των εταίρων, εργοδότη-εργαζόμενου, για την εγκαθίδρυση και τη λειτουργία των Συμβούλων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία με βάση τις επιχειρήσεις, για να πραγματοποιηθεί ο απώτερος στόχος, παρέχοντας ιδανικές συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.
Ο στόχος του συνεδρίου ήταν να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των εταιριών, θεσμών, και της κοινωνίας για την ανάγκη λήψης μέτρων για την πρόβλεψη και την πρόληψη βλάβης της υγείας και της ζωής στο περιβάλλον εργασίας. Η Αρχιεπιθεωρητής της κρατικής Επιθεώρησης Εργασίας, κα Βικρίτα Τσούτο, επικεντρώθηκε στο ρόλο του θεσμού αυτού να επιθεωρήσει τις συνθήκες εργασίας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενδυνάμωση των δομών της και συνεχή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους να λάβουν προληπτικά μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων. Σύμφωνα με την αρχιεπιθεωρητή τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ατυχημάτων έχει μειωθεί, αλλά παραμένουν προβληματικοί , οι τομείς τω κατασκευών, της ενέργειας , τα ορυχεία και παραγωγής.
http://www.mpcs.gov.al
http://neavi.blogspot.com/2011/10/blog-post_5850.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου