ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Κύριε Μπόρο καλησπέρα σας, θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τη συμμετοχή του Συνδέσμου «Ο ΠΥΡΡΟΣ» σε μία εκδρομή – προσκύνημα που έγινε πρόσφατα στο Ύψωμα 731.
Οδ. Μπόρος: Καλησπέρα κι από εμένα. Να σας εκφράσω κατ’ αρχήν τα συγχαρητήρια μου για την εκπομπή και εύχομαι να τη συνεχίσετε για πολλά χρόνια ακόμα, αφού πρόκειται για μία εκπομπή που κάνει πραγματικό αγώνα για το Βορειοηπειρωτικό...
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ευχόμαστε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια αλλά όχι με εμάς τους ίδιους αλλά να μας αντικαταστήσουν καινούρια πρόσωπα ώστε να μην γίνουμε καρεκλοκένταυροι, όπως κατηγορούμε άλλους...
Οδ. Μπόρος: Για να γίνει όμως αυτό πρέπει και οι νεότερες γενιές να διδάσκονται την ιστορία μας, γιατί η αλήθεια είναι ότι πάσχουμε από έλλειψη γνώσης της. Όσον αφορά το Ύψωμα 731 πρόκειται για το σημείο έξω από την Πρεμετή, στο δρόμο προς Κορυτσά, όπου οι Έλληνες στρατιώτες τον Μάρτιο του 1941 απέκρουσαν με επιτυχία την «εαρινή επίθεση» των Ιταλών που διηύθυνε ο ίδιος ο Μουσολίνι. Αντικρίζοντας το Ύψωμα αυτό αισθάνεσαι ένα δέος γιατί όταν βλέπεις τις γυμνές του κορυφές αντιλαμβάνεσαι ότι οι στρατιώτες που ανέβαιναν εκεί δεν πήγαιναν να πολεμήσουν αλλά για να αυτοκτονήσουν.
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Πείτε μας δυο λόγια για την διοργάνωση της εκδήλωσης...
Οδ. Μπόρος: Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικά την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και αυτό διότι οι περισσότεροι στρατιώτες που πολέμησαν και έπεσαν μαχόμενοι εκεί κατάγονταν από τη δυτική Θεσσαλία. Ήταν τιμή για εμάς να βρεθούμε σε αυτό το μέρος αφού πολλοί από αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας ήταν Ηπειρώτες και Βορειοηπειρώτες. Αν δεν γινόταν αργότερα, τον Απρίλιο του 1941, η πισώπλατη επίθεση από τους Γερμανούς, ίσως σήμερα να αποτελούσαμε τμήμα της ελληνικής Ηπείρου και να δεν θα χρειαζόταν να αναφερόμαστε ξεχωριστά ως Βόρειος Ήπειρος.
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Δυστυχώς όμως όλα αυτά δεν διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία και ο απλός κόσμος δεν τα γνωρίζει.
Οδ. Μπόρος: Για αυτό το λόγο και μεις σαν σύνδεσμος προσπαθούμε να ενημερώνουμε το κοινό όσο πιο συχνά γίνεται, με ανακοινώσεις, με φυλλάδια, με άρθρα στις εφημερίδες. Η συμμετοχή μας στην εκδρομή ήταν ακριβώς γι’ αυτό. Να συνδέσουμε τη δικιά μας γενιά Βορειοηπειρωτών με τις παλιότερες γενιές. Επί 45 χρόνια δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε την ιστορία που γράφτηκε εκεί πάνω και την προσφορά των προγόνων μας. Εμείς δεν φυτρώσαμε σε αυτόν τον τόπο χθες. Έχουμε μία ιστορία και έναν πολιτισμό μακραίωνο με τα δικά μας ήθη και έθιμα. Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να τα μεταδίδουμε και στις επόμενες γενεές, γιατί με την δικτατορία του Χότζα από τη μία και την αποχή ουσιαστικά του ελληνικού κράτους τα τελευταία είκοσι χρόνια από την ιδιαίτερη πατρίδα μας από την άλλη, δεν καταφέραμε να μάθουμε την ιστορία μας. Στη Βόρειο Ήπειρο τα παιδιά μαθαίνουν ότι η Αλβανία φτάνει μέχρι τα Τρίκαλα και την Άρτα, ενώ στην Ελλάδα δεν ξέρουν τι γιορτάζουμε την 25ηΜαρτίου.
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Να επιστρέψουμε όμως στο σήμερα γιατί είναι διαφορετικές οι μάχες που δίνουμε σαν Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός και σαν Έλληνες γενικότερα. Να έρθουμε βασικά στο θέμα της απογραφής. Βγάλατε ένα δελτίο τύπου με το οποίο καλείτε τους Βορειοηπειρώτες να συμμετάσχουν στην απογραφή. Με ποιο επιχείρημα ενισχύετε αυτή την απόφαση σας;
Οδ. Μπόρος: Εδώ και μήνες σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. του συνδέσμου μας συζητούσαμε και για το θέμα της απογραφής, θέτοντας το κάθε μέλος τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του πάνω στο θέμα. Αν θα πρέπει να συμμετέχουμε ή να απόσχουμε, τα υπέρ, τα κατά και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να προκύψει μέσα από αυτή την απογραφή. Πιστεύουμε ότι δεν θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη εικόνα απ’ αυτούς που μένουν εκεί πέρα.
Όταν βλέπουμε όμως την οργάνωση «Ομόνοια», που είναι και οι αναγνωρισμένοι εκπρόσωποι μας, την τελευταία στιγμή να παίρνει απόφαση για αποχή από την απογραφή και να κάνει εκδήλωση μία μέρα μετά την έναρξη της για να παρουσιάσει τις θέσεις της πάνω στο θέμα, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας και λυπούμαστε που έχουμε τέτοιους αντιπροσώπους.
Ο Σύνδεσμος μας πήρε αυτή την πρωτοβουλία υπέρ της συμμετοχής στην απογραφή, όχι γιατί λυπούμαστε για αυτή την κατάσταση, αλλά γιατί ξέρουμε ότι κάποιοι μη αναγνωρισμένοι Έλληνες σε περιοχές όπως η Χιμάρα και η Κορυτσά, έχουν για πρώτη φορά να εκφράσουν ελεύθερα την εθνικότητα τους. Βλέποντας ειδικά τους Βλαχόφωνους της Κορυτσάς να είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία της απογραφής δηλώνοντας την ελληνικότητα τους, δεν είχαμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να συμπαρασταθούμε στον αγώνα που κάνουν εκεί.
Πιστεύω εξάλλου ότι δικαιωθήκαμε βλέποντας κάποια βίντεο και διαβάζοντας κάποιες ανακοινώσεις για τα όσα εκτυλίχθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της απογραφής. Και αφού νωρίτερα λέγαμε για ιστορία, εάν 250.000 Βορειοηπειρώτες γνωρίζαμε π.χ. για το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας δεν θα γινόταν καμία συζήτηση για το αν χρειάζεται να πάμε ή όχι στην απογραφή. Δυστυχώς όμως σε μας το ένα κακό φέρνει το άλλο. Η απόφαση που πήραμε υπέρ της συμμετοχής στην απογραφή, η οποία ήταν δύσκολη και πάρθηκε μετά από πολλές συζητήσεις, ήταν καθαρά για να στηρίξουμε αυτούς που πήραν την απόφαση να απογραφούν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Όταν έχουν την ευκαιρία αυτή, εμείς δεν μπορούμε να τους την αρνηθούμε. Το να λένε τώρα οι μισοί θα απογραφούν, οι άλλοι μισοί δεν θα απογραφούν, δεν μπορώ να το καταλάβω.
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Υπάρχει μία σύγχυση. Είναι η κατάντια των εκπροσώπων μας γενικότερα.
Οδ. Μπόρος: Είμαστε ένας Σύνδεσμος που κοντεύουμε στα δύο χρόνια από την ίδρυση του και δεν μας έχει προσεγγίσει ούτε ένας, να ενημερωθεί για εμάς και τη βορειοηπειρωτική κοινότητα στη Θεσσαλία. Έχουμε κάνει κάποιες εκδηλώσεις και υπήρχε αυτή η ευκαιρία.
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Επειδή ο χρόνος μας πιέζει κάπου εδώ πρέπει να κλείσουμε τη συζήτηση μας. Ελπίζουμε μελλοντικά να σας έχουμε και κοντά μας εδώ στο στούντιο.
Οδ. Μπόρος: Πολύ ευχαρίστως, στον «ΠΥΡΡΟ» είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση. Να ευχηθώ και πάλι τα καλύτερα για την εκπομπή σας που ασχολείται σοβαρά με το Βορειοηπειρωτικό, κάτι που δεν κάνουν τόσες οργανώσεις.
http://toorama.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου