Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ο Υπουργός Εργασίας έκανε απολογισμό του έργου που επιτέλεσε το 2011 και παρουσιάζει τους στόχους για το 2012





Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, κ. Σπύρος Ξέρας, δήλωσε ότι η προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών που έχουν αντίκτυπο στη μείωση της φτώχειας και την ένταξη των ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας και την κοινωνικο-οικονομική ζωή της χώρας .
Αυτή τη δήλωση ο Υπουργός Εργασίας την έκανε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου για το 2012, η ​​οποία επικεντρώθηκε στα επιτεύγματα και τις προκλήσεις του υπουργείου το 2011 και τους στόχους για το 2012.







Παρακάτω, η πλήρης δήλωση του υπουργού Ξέρα:

"Οι πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών το 2011 και το 2012 επικεντρώθηκε στη μείωση της φτώχειας και την αύξηση της απασχόλησης.
Η μείωση της φτώχειας - Οι αλλαγές στο νόμο περί Οικονομικής Βοήθειας προβλέπουν την εφαρμογή μιας νέας μορφής αξιολόγησης που εγγυάται την συμπερίληψη στο σύστημα για κάθε οικογένεια που ζει σε συνθήκες φτώχειας.
Το πιλοτάρισμα του νέου συστήματος θα ξεκινήσει το 2012, με την πλήρη ψηφιοποίηση του και την αύξηση του εθνικού ηλεκτρονικού μητρώου.
Μέσα από τη μεταρρύθμιση του συστήματος στοχεύουμε στην επίτευξη του κυρίου στόχου της κυβέρνησης μέχρι το 2013 για τη μείωση της απόλυτης φτώχειας και ουσιαστικά η ακραία φτώχεια να εξαφανιστεί.
Σε αυτό εξυπηρετεί και η δημιουργία του Ομίλου «Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας», μέσω του οποίου θα παρέχει μικροδάνεια σε άτομα που έχουν ανάγκη και η σύνταξη του νέου νόμου «Περί κοινωνικών επιχειρήσεων».
Αυτές οι δύο πρωτοβουλίες αποσκοπούν στη μείωση της φτώχειας και την ένταξη των ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας και την κοινωνικο-οικονομική ζωή της χώρας.
Η έγκριση του Καταστατικού του κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου καθώς και η συνεχής παρακολούθηση της διαδικασίας της αποκέντρωσης και της αποϊδρυματοποίησης των υπηρεσιών θα αυξήσει αισθητά την ποιότητα των κοινωνικών υπηρεσιών.
Η Προτεραιότητά μας το 2012 είναι να φέρει τις υπηρεσίες πιο κοντά στις εγκαταστάσεις της οικογένειας, μέσα από την μεταφορά των θεσμών, των υποδομών και την διέλευση τους σε νέες υπηρεσίες τύπου 'Casa-Famiglia » .
Η Αγορά εργασίας και η επαγγελματική κατάρτιση - ο στόχος που ορίστηκε στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και της Εθνικής Στρατηγικής για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση για την απασχόληση κάθε χρόνο 14 200 ατόμων, που αναζητούν εργασία κάθε χρόνο από το Υπουργείο Εργασίας, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 2011.
Τα μέτρα που ελήφθησαν από το Υπουργείο Εργασίας, σε συνδυασμό με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, επέφερε μείωση της ανεργίας από 13,7% το 2010, στις 13:26% το 2011 και κατά τη διάρκεια του 2012 σκοπεύουμε στη μείωση της ανεργίας κάτω από το 13%.
Μετά την υπογραφή το 2011 της συμφωνίας με τη σουηδική κυβέρνηση για την μηχανοργάνωση της αγοράς εργασίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του συστήματος, το οποίο θα αυξήσει την ποιότητα των υπηρεσιών και θα επηρεάσει την αύξηση της απασχόλησης.
Σύμφωνα με την INSTAT, το 2011 η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,7% σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, ενώ το 2012 έχουμε την πρόθεση να αυξηθεί η απασχόληση κατά 3%.
Ο στόχος μας είναι ότι από τις υπηρεσίες διαμεσολάβησης για την απασχόληση, την προώθηση των προγραμμάτων απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης που προσφέρονται από γραφεία ευρέσεως εργασίας να επωφεληθούν πάνω από 25.000 άτομα που αναζητούν εργασία.
.Η Ενίσχυση του δικτύου των δημόσιων κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης θα προσφέρουν μεγαλύτερες ευκαιρίες για την κατάρτιση του εργατικού δυναμικού και θα αυξήσει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των ανέργων.
Ο στόχος για το 2012 είναι η παροχή κατάρτισης στο δημόσιο σύστημα 7.000 ατόμων και απασχόληση 3800 ααπό αυτούς μετά την ολοκλήρωση μαθημάτων κατάρτισης.
Οι ηλικιωμένοι -Η αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων παραμένει μια από τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Για το έτος 2011, το ελάχιστο εισόδημα των συνταξιούχων σε σχέση με πριν από ένα χρόνο στην πόλη αυξήθηκε κατά 4% και 7% μέσα στο χωριό, φθάνοντας τα 13.267 και 8.358 αντίστοιχα λεκ ανά μήνα.
Από αυτά επωφελήθηκαν 386 χιλιάδες συνταξιούχοι της πόλης και 160 χιλιάδες συνταξιούχοι του χωριού.
.Η Βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών για τους ηλικιωμένους που λαμβάνουν υπηρεσίες καθημερινές στο σπίτι εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής του Υπουργείου. Αυτό το έτος αρχίζει η πλήρης ανοικοδόμηση της Οικίας των γερόντων στα Τίρανα, η οποία θα αυξήσει την ικανότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων που διαμένουν σε ιδρύματα, ετός από τις υπηρεσίες, τώρα επωφελούνται το 60% των προσωπικών συντάξεων, και εκείνων που δεν δικαιούνται σύνταξη αυξήθηκε κατά 50% το ποσό του οφέλους.
.Αναπηρία - Κατά τη διάρκεια του 2011, εκτός από την τιμαριθμική αναπροσαρμογή της πληρωμής που οφείλεται σε αναπηρία, έχει αυξηθεί η στήριξη με έργα από τους χορηγούς.
.Το Ταμείο για τα Άτομα με Αναπηρίες διπλασιάστηκε το 2011 σε σύγκριση με το 2005, φθάνοντας τα 12 δισεκατομμύρια από 6,1 το 2005.
Η αλβανική κυβέρνηση έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (KPDPAK) και εργάζεται εντατικά για την εφαρμογή της και, στο πλαίσιο αυτό, είναι η συλλογή του 2012 και η συζήτηση του σχεδίου νόμου-πλαισίου "για την προστασία των Δικαιώματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες »με την κοινωνία των πολιτών.
Η βελτίωση της προσβασιμότητας των εγκαταστάσεων για τα άτομα με αναπηρίες αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο και το 2012 θα λάβει χώρα μια ολοκληρωμένη μελέτη για τον εντοπισμό δημόσιων κτιρίων και τις ανάγκες για την καταλληλότητά τους, σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τις τοπικές εξουσίες.
Οι γυναίκες - με την ενίσχυση των μηχανισμών παραπομπής, επιτεύχθηκε το 2011 μείωση στο ήμισυ του αριθμού των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, από 95 το 2010 σε λιγότερο από 50.
.Η Ανασυγκρότηση του κέντρου υποδοχής για τα θύματα εμπορίας το 2012 στοχεύει στην ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τα θύματα και τη διασφάλιση της επανένταξή τους.
Τώρα, με τις αλλαγές στο νόμο «περί κοινωνικής αρωγής και κοινωνικών υπηρεσιών», για πρώτη φορά, στα θύματα της εμπορίας ανθρώπων παρέχεται οικονομική ενίσχυση μετά την αποχώρηση από τα θεσμικά όργανα της υποδοχής και αποκατάστασης.
Ενδοοικογενειακή βία - Το 2011 συγκροτήθηκε και τώρα λειτουργεί με σύγχρονα στάνταρ το Κέντρο Υποδοχής των θυμάτων της βίας στις οικογενειακές υποθέσεις, το οποία παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης για τα θύματα.
Η Αλβανία είναι η 18η χώρα που υπέγραψε τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας για την ανάληψη της για την παροχή προστασίας και την μεγαλύτερη εγγύηση των θυμάτων βίας και αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες.
Τα δικαιώματα των παιδιών - Σύμφωνα με το Νόμο για τα Δικαιώματα του Παιδιού ιδρύθηκε το 2011, η Κρατική Υπηρεσία για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Παιδιών, ως ο αρμόδιος φορέας για την προώθηση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών.
Για πρώτη φορά η νομοθεσία προβλέπει κυρώσεις για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού, συμπεριλαμβανομένης της χρήσιμοποίησης των παιδιών για επαιτεία ή εργασία.
Η Επανεξέταση του συστήματος για υποστήριξη με οικονομική βοήθεια τώρα εγγυάται την προστασία των παιδιών από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, καθώς δικαιούχοι είναι τα ορφανά και οι προστάτες.
Η αίτηση της υπηρεσίας του Θεματοφύλακα για παιδιά που έμειναν ορφανά κατά το 2012 θα εξασφαλίσει την αποϊδρυματοποίηση τους και την παροχή ενός οικογενειακού περιβάλλον για την ανάπτυξη και την εκπαίδευση.

Καταπολέμηση των διακρίσεων - Οι Ρομά και η αιγυπτιακή κοινότητα επωφελούνται από τα καθεστώτα στήριξης του εισοδήματος και των υπηρεσιών, ανεξάρτητα από άλλες κοινωνικές ομάδες.
Για τις ειδικές κατηγορίες και περιπτώσεις, το Υπουργείο έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσει τη στέγασή τους.
Αυτές οι κοινότητες συμμετέχουν σε ειδικά προγράμματα στήριξης για μάθηση.
Κατά τη διάρκεια του έτους 2012 θα φτιαχτεί on-line σύστημα συλλογής δεδομένων για την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των Ρομά σε ολόκληρη την Αλβανία.
Σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Στέγασης, στις μεγάλες πόλεις θα πρέπει να συσταθεί και να λειτουργήσει διεπιστημονικό κέντρο που θα παρέχει τη στέγαση για αυτή την κοινότητα και θα επιτρέψει την καλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την απασχόληση.
Διάλογος και συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους - Κατά τη διάρκεια του έτους 2011επιτεύχθει ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους στη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Εργασίας - που προσδιορίζονται στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κυβέρνηση υπέγραψε μια συμφωνία με τα συνδικάτα που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μη αύξηση των τιμών της ενέργειας για τρία χρόνια και την αύξηση του κατώτατου εθνικού μισθού.
. Σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και εμπειρογνώμονες της ΔΟΕ ξαναμελετάται ο κώδικας δουλειάς, προκειμένου την πλήρη συμμόρφωσή του με τα διεθνή πρότυπα.
Μετανάστευση - Για πρώτη φορά σε ολόκληρη τη χώρα έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν 36 κιόσκια μετανάστευσης, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες σε παλιννοστούντες, οι οποίοι υποστηρίζονται από ειδικά σχέδια με στόχο την επανένταξη.
Κατά τη διάρκεια του έτους 2012 θα εκπονηθεί εθνική στρατηγική για τη Μετανάστευση 2013 -2018, το οποίο θα ορίζει επίσης τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης, τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και συμβάσεις στον τομέα της μετανάστευσης στην οποία χώρα μας τηρούνται.
Προτεραιότητα για το 2012 παραμένει η επέκταση των νομικών οδών για τη μετανάστευση που οφείλεται στην απασχόληση των Αλβανών πολιτών.
Η διαδικασία Απελευθέρωσης δημιουργεί την πιθανότητα οι Αλβανοί να εισέλθουν και να παραμείνουν στο έδαφος των κρατών μελών για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά δεν επιτρέπει την απασχόλησή τους σε αυτές.Η διαπραγμάτευση και η υπογραφή των συμφωνιών για την απασχόληση με τις χώρες αυτές θα προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης στους Αλβανούς πολίτες που επιθυμούν να εργαστούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
. Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα για το 2012 είναι η εφαρμογή της συμφωνίας συνεργασίας με την ιταλική κυβέρνηση, και η υπογραφή της συμφωνίας με τη Γαλλική Δημοκρατία για την κυκλοφορία των νέων.
Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία - Κατά τη διάρκεια του 2012 προτεραιότητα θα είναι η δυνατότητα εφαρμογής τηςΜεταρρύθμισης στην Επιθεώρηση , την πιστοποίηση των επιθεωρητών και τη συνεχή εκπαίδευσή τους.
Θα εργαστεί για την ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και θα αναθεωρηθεί η Στρατηγική για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.
Στην Προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας για το έτος 2012 κατέχει σημαντική θέση η ανάθεση μέτρων για ανταπόκριση στα κριτήρια που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου μια σημαντική θέση κατέχει η προτεραιότητα 11, επικεντρωμένη στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε συνεργασία με τα άλλα θεσμικά όργανα, θα επικεντρωθεί σε μέτρα για τη βελτίωση της νομοθεσίας και την αποτελεσματική εφαρμογή της στον τομέα της προστασίας των ατόμων και των ομάδων κατά των διακρίσεων λόγω του φύλου, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, που ανήκουν σε μια εθνική ομάδα, θρησκευτικές , γλωσσικές ή διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, εξασφαλίζοντας την απόλαυση των ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες της Αλβανίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου