Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ενέργεια: Μονομαχία για τον "Nότιο Διάδρομο"






του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Δημοσιεύθηκε: 07:55 - 05/10/11



Η προετοιμασία που έχει γίνει μέχρι τώρα για τον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου και η δυνατότητά του να μεταφέρει πολύ σύντομα αέριο του Αζερμπαϊτζάν όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε χώρες της ΝΑ. Ευρώπης είναι τα κυριότερα πλεονεκτήματα του σχεδίου συγκριτικά με τα άλλα ανταγωνιστικά σχέδια.

Αυτό τονίζουν στο euro2day υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΠΑ, η οποία σε συνεργασία με την ιταλική Edison κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν την πρότασή της για τον αγωγό ITGI.

Oι εμπλεκόμενες στα επιμέρους σχέδια κοινοπραξίες (ITGI, TAP, Nabucco, South East Europe Pipeline) βρίσκονται σε θέση μάχης, καθώς η κάθε μία υποστηρίζει την πληρότητα και τα οικονομικά πλεονεκτήματα του δικού της σχεδίου.

Ωστόσο, εφόσον ισχύσουν τα κριτήρια που έχει θέσει η αζερική Socar, οι αγωγοί που θα διαγκωνιστούν προκειμένου να συνθέσουν τον «Νότιο Διάδρομο» θα είναι ο ελληνοϊταλικός ITGI και ο Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ).

Οι δύο αγωγοί διαθέτουν κοινά χαρακτηριστικά. Έχουν την ίδια δυναμικότητα, δηλαδή περίπου 12 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο, και διασχίζουν ελληνικό έδαφος, από το ύψος της Θεσσαλονίκης ο πρώτος και από την Κομοτηνή ο δεύτερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου