Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε (αριστερά) συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι στα Τίρανα στις 30 Μαρτίου. [Reuters]
Η απόρριψη για καθεστώς υποψηφιότητας στην ΕΕ ήταν διπλά κακή είδηση για την Αλβανία. Πολιτικά, η χώρα έμεινε ακόμα πιο πίσω από τα γειτονικά κράτη της περιοχής στο μακρύ ταξίδι προς τις Βρυξέλλες. Ενώ οικονομικά, κάποιοι αναφέρουν πως η Αλβανία έχασε εκατομμύρια ευρώ σε οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.
Ο Γκεντιάν Ελέζι, του Αλβανικού Κέντρου Ανταγωνιστικότητας και Διεθνούς Εμπορίου, δήλωσε στους SETimes πως η απόρριψη του αιτήματος στις 12 Οκτωβρίου θα έχει "άμεσες οικονομικές συνέπειες".
Η ΕΕ σκοπεύει να προσφέρει στην Αλβανία χρηματοδότηση 96,8 εκατ. ευρώ το 2013: 10,9 εκατ. ευρώ για διασυνοριακή συνεργασία και 85,9 εκατ. για βοήθεια στη μετάβαση και ίδρυση θεσμών.
Ωστόσο, ο Γλέντις Τζιπάλι, εκτελεστικός διευθυντής στο δυναμικό εμπειρογνωμόνων European Movement Albania, εξήγησε πως χωρίς καθεστώς υποψηφιότητας η χώρα θα μείνει εκτός πρόσθετων χρηματοδοτήσεων της ΕΕ.
"Οι κανόνες της Οικονομικής Βοήθειας της ΕΕ από το λεγόμενο IPA (Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας) είναι σχεδιασμένοι σύμφωνα με την οικονομική προοπτική της ΕΕ για το 2007-2013. Η Αλβανία θα συνεχίσει να λαμβάνει τη βοήθεια που λάμβανε αυτά τα χρόνια, η οποία παρέχεται από τα Μέρη Ι και ΙΙ του IPA, ωστόσο χωρίς καθεστώς υποψηφιότητας στην ΕΕ η χώρα δεν μπορεί να ωφεληθεί από τρία άλλα μέρη", ανέφερε ο Τζιπάλι.
"Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα μέρη αυτά καταπιάνονται με την περιφερειακή ανάπτυξη, τους ανθρώπινους πόρους και τη γεωργία. Συνεπώς, αποτελούν άμεσα κονδύλια προς τους Αλβανούς πολίτες, σε αντίθεση με τη χρηματοδότηση για τη διοίκηση και την αύξηση των τεχνικών ικανοτήτων. Είναι πολύ σημαντικό να καταστήσουμε αυτούς τους οικονομικούς πόρους διαθέσιμους για τη χώρα, δεδομένων των υπαρχόντων απαιτήσεων", πρόσθεσε ο Τζιπάλι.
Στη διπλανή πόρτα, η υποψήφια της ΕΕ πΓΔΜ επωφελείται από αυτά τα πρόσθετα κονδύλια, ύψους 64 εκατ. ευρώ το 2011 και 72 εκατ. το επόμενο έτος, αν και η διαδικασία ενσωμάτωσης έχει βαλτώσει λόγω της διαφωνίας ονόματος με την Ελλάδα.
"Πρέπει να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τη θετική εμπειρία των γειτόνων μας ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη μας, καθώς επίσης να επισπεύσουμε τη διαδικασία ενσωμάτωσης και να μη χάσουμε την ενέργειά μας δικαιολογώντας το [τρέχον] αδιέξοδο", δήλωσε ο Τζιπάλι.
Η Αλβανία συνεχίζει να χάνει την αξιοπιστία της στα μάτια σημαντικών θεσμών και κρατών μελών της ΕΕ, συμπλήρωσε.
Ωστόσο, η Αλβανική κυβέρνηση διαφωνεί, με την υπουργό Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης Μαϊλίντα Μπρέγκου να ρίχνει την ευθύνη για την αρνητική απόφαση του Οκτωβρίου αποκλειστικά στην αντιπολίτευση που ηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα. "Η Αλβανία έχασε την υποψηφιότητα για έναν απλό λόγο: λόγω του πολιτικού αδιεξόδου και του συνεχιζόμενου μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης, τα οποία υπονόμευσαν τις μεταρρυθμίσεις για ενσωμάτωση", ανέφερε στουςSETimes.
Επέμεινε πως δεν πρόκειται να υπάρξει αντίκτυπος στη χρηματοδότηση της ΕΕ, προσθέτοντας πως οποιοσδήποτε ισχυρισμός για το αντίθετο αποτελεί "εικοτολογία η οποία ταιριάζει μόνο στην Αλβανική αντιπολίτευση".
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου