Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

35η Τελετή Αποφοίτων «Τσακάλωφ»




Με ένα τριήμερο εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στην Αλβανία γιόρτασαν οι «Τσακάλωφ» την 35η Επέτειό τους και τη θεσμοθετημένη Τελετή Αποφοίτων.
Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε gala εορταστική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας «Τσακάλωφ» στο Δημοτικό Θέατρο Τεπελενίου, παρουσία του Δημάρχου και των αρχών της πόλης, καθώς και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Κυβέρνησης Έντι Ράμα. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιελάμβανε την πρώτη πράξη από την όπερα της Ασπασίας Ζέρβα «Μυρτάλη, Μητέρα του Μέγα Αλέξανδρου», τη Συμφωνιέτα του Ιωσήφ Μπενάκη, που έγραψε ειδικά για τη Junior Ορχήστρα «Τσακάλωφ», το χορωδιακό των παιδιών από την όπερα Carmen του Georges Bizet, το δυσκολότατο έργο για βιολί και ορχήστρα του Pablo de Sarasate “Zigeunerweisen” με σολίστ τον νεαρό δεξιοτέχνη βιολονίστα Αγόρα Κλεόδωρο, το πρώτο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Franz Liszt με σολίστ την Ασπασία Ζέρβα και στο πόντιουμ τον ικανότατο μαέστρο υιό της Δρ.Σπύρο Ζέρβα, το γνωστό βαλς από τη δεύτερη Jazz σουίτα του Dmitri Shostakovich και το καθιερωμένο εμβατήριο Radetzky του Johann Strauss, που ξεσήκωσε θύελλα χειροκροτημάτων. Συμμετείχε η παιδική χορωδία του σχολείου Fryme dashurie με μέλη της χορωδίας «Τσακάλωφ» και χορευτές του μπαλέτου «Τσακάλωφ» Αργυροκάστρου, σε χορογραφία Άλντας Χότζα.
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, η Συμφωνική Ορχήστρα «Τσακάλωφ» παρουσίασε το ίδιο πρόγραμμα σε gala συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Αργυροκάστρου. Αυτή τη φορά όμως, μικρό συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής από τους απόφοιτους του «Τσακάλωφ» άνοιξε τη συναυλία και η παιδική χορωδία του σχολείου Fryme dashurie τραγούδησε τα κάλαντα και άλλα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ η νεαρή σολίστ πιάνου Τζένη Σίναϊ, απόφοιτος κι αυτή του «Τσακάλωφ», αντικατέστησε την Ασπασία Ζέρβα στο κοντσέρτο του Liszt. Στο τέλος της συναυλίας πραγματοποιήθηκε και η Τελετή Αποφοίτων, για όσους ακολούθησαν το σύνολο στην Αλβανία, όπου ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, η Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου και ο Δήμαρχος της πόλης, απένειμαν τους κρατικούς τίτλους μουσικής στους 28 απόφοιτους του «Τσακάλωφ». Στο τέλος υπήρχε και μία έκπληξη: η κ. Φρόσω Κλαμπανιστή, διδάκτωρ φιλολογίας και εκπρόσωπος του Διεθνούς Ιδρύματος Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα, απέδωσε βραβεία στους αριστεύσαντες απόφοιτους του πιάνου, της βυζαντινής μουσικής και του παραδοσιακού βιολιού.
Οι gala συναυλίες στο Τεπελένι και στο Αργυρόκαστρο, πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργού Πολιτισμού της Αλβανίας, της Περιφερειάρχη Αργυροκάστρου και των Δημάρχων Τεπελενίου και Αργυροκάστρου.
Οι τριήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα, στην αίθουσα συναυλιών του Πνευματικού Κέντρου «Τσακάλωφ» στα Ιωάννινα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου. Οι επίσημοι και οι αρχές απένειμαν τα κρατικά πτυχία μουσικής στους Έλληνες αποφοίτους, ενώ οι προσκεκλημένοι, απόλαυσαν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το ντούο πιάνου και βιολιού Δανάη Σούλη και Κλεόδωρος Αγόρας, καθώς και από την τάξη μοντέρνου και ελαφρού τραγουδιού που επιμελήθηκαν ο συνθέτης Μιχάλης Κόγκας και η σοπράνο Βάρδα Βέλη.
Τριάντα πέντε χρόνια «Τσακάλωφ» δεν είναι λίγα και χρειάζονται τόμοι ολόκληροι για να καταγραφούν όλα τα επιτεύγματά του στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων, στην επανένταξη ατόμων με ειδικές δεξιότητες και ξεχωριστών κοινωνικών ομάδων, στην προβολή της Ελλάδας και της Ηπείρου σε ολόκληρο τον κόσμο …
Ευχόμαστε όλοι να συμπληρώσει ο «Τσακάλωφ» τα 50 χρόνια, χωρίς να επηρεαστεί ούτε από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνούν οι Ελληνικές οικογένειες, ούτε από τον ανελέητο «πόλεμο» και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει εδώ και 35 χρόνια, από άτομα και φορείς που «ενοχλούνται» από τη διεθνή του πορεία και την παγκόσμια αναγνώριση.

http://epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12641%3A35---lr&catid=35%3Anews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου