Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Μαύρη ημέρα για τον ελληνισμό της Αλβανίας



Μετά από επτά ολόκληρους μήνες, ανακοινώθηκε επίσημα, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας για την ακύρωση του νόμου «Περί Ληξιαρχείων». Για την ακύρωση του συγκεκριμένου νόμου είχαν προσφύγει τα πρωτοδικεία των Αγίων Σαράντα, Σκόδρας, και Πρεμετής. Υποκινητής της προσφυγής ήταν ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου της Αλβανίας και ηγέτης της εθνικιστικής οργάνωσης «Aleanca Kuqezi», Kreshnik Spahiu.

Αφορμή στάθηκαν οι χιλιάδες προσφυγές Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, που ζητούσαν την εγγραφή της ελληνικής εθνικότητας στα αλβανικά δημοτολόγια, που τους είχε αφαιρεθεί από το κομουνιστικό καθεστώς.
Την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας είχαν καταδικάσει με σχετικές ανακοινώσεις, οι εκπρόσωποι της ελληνικής και άλλων μειονοτήτων στην Αλβανία. Παράλληλα είχαν προαναγγείλει την προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ωστόσο η διαδικασία δεν μπόρεσε να προχωρήσει χωρίς την επίσημη εξαγγελία της απόφασης.

Η παράλογη καθυστέρηση της εξαγγελίας, μπορεί να κρύβει κάποια εθνική σκοπιμότητα αλλά δεν αποκλείεται και να έγινε για πολιτικούς - επικοινωνιακούς λόγους από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας Bamir Topi και του υφισταμένου του Kreshnik Spahiu, που φαίνεται να ελέγχουν τα όργανα της δικαιοσύνης, για λογαριασμό του νέου κόμματος που πρόκειται να ιδρύσουν, με κινητήρια δύναμη την εθνικιστική οργάνωση «Aleanca Kuqezi” (Ερυθρόμαυρη Συμμαχία).
Ο οποίος κ. Spahiu είχε γίνει γνωστός όταν κατηγόρησε την αλβανική κυβέρνηση ότι... υποχωρεί στις ελληνικές πιέσεις. Είχε μάλιστα τολμήσει να πει ότι οι Έλληνες καταχρέωσαν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και δεν θα επιτρέψουν να χρεώσει και την Αλβανία…

Ο Spahiu έγινε ευρύτερα γνωστός στην Αλβανία, πριν από ενάμιση χρόνο, όταν ξεκίνησε έναν σεληνιασμένο αγώνα κατά της απογραφής στην Αλβανία γιατί περιλαμβάνει τη δήλωση της εθνικότητας και του θρησκεύματος και από τον έλεγχο που έκανε σε χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις Βορειοηπειρωτών, που ζητούσαν την διόρθωση στα δημοτολόγια της εθνικότητας, που είχε αλλαχτεί αυθαιρέτως από το κομουνιστικό καθεστώς από ελληνική σε αλβανική. Και αυτός ο άνθρωπος ήταν που δικαιώθηκε την εβδομάδα αυτή, εις βάρος φυσικά των Ελλήνων.

Και στην Βουλή το ζήτημα από βουλευτή της ΝΔ

Το ζήτημα της απαλοιφής των στοιχείων εθνικότητος από τα αρχεία πληθυσμού της Αλβανίας, έφερε με ερώτησή του στην Βουλή (της Ελλάδας φυσικά) ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Αθ. Γιαννόπουλος. Στην ερωτησή του, που αποδεικνύεται αυτές τις ημέρες ιδιαίτερα επίκαιρη αναφέρει: Ανακοινώθηκε ότι οι αρχές της Αλβανίας, αρχίζουν να απαλείφουν τα στοιχεία της εθνικότητας από τα αρχεία του πληθυσμού της χώρας.

Δεδομένου ότι σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Β. Ηπείρου είναι ελληνικής καταγωγής και συνειδήσεως, τούτο ουσιαστικά ισοδυναμεί με κατάργηση της τυπικής ταυτότητας του μειονοτικού ελληνισμού της Β. Ηπείρου. Οι αλβανικές αρχές επικαλούνται δικαστικές αποφάσεις αλβανικής δικαιοσύνης η οποία έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις ως πρόσχημα για την καθιέρωση συγκεκριμένης πολιτικής όπως έγινε στο παρελθόν με τη ρύθμιση των υποθαλασσίων συνόρων μας με την χώρα και έφθασαν μέχρι το σημείο να αναιρέσουν τη σχετική διμερή κυρωθείσα σύμβαση.

Και ζητά από το ελληνικό κράτος να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς η εσωτερική κατάσταση της χώρας εκείνης μάλλον δεν επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση τυχόν αντιθέσεως έναντι της αποπειρούμενης κατάργησης της εθνικής ταυτότητας και του δικαιώματος αυτο-προσδιορισμού των πολιτών της. Επίσης επιβάλλεται όπως η κυβέρνηση ενημερώσει επίσημα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα γιατί κάτι τέτοιο είναι σε άμεση αντίθεση με τις ευρωπαϊκές συνθήκες που δεσμεύουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και όσα τρίτα κράτη έχουν συνάψει σχέσεις αλληλο-βοηθείας όπως εν προκειμένω η Αλβανία.

Αντιδράσεις και από τους Βορειοηπειρώτες

Τις αντιδράσεις των βορειοηπειρωτικών οργανώσεων προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, αυτή η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου. Οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές του αλβανικού κοινοβουλίου Κώστας Μπάρκας και Βαγγέλης Τάβος, σε κοινή ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν τονίζουν: “Η εν λόγω απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ανεξαρτήτως των νομικών επιχειρημάτων,βλάπτει την ακεραιότητα της ελληνικής μειονότητας και ενθαρρύνει τις εθνικιστικές και αντιευρωπαϊκές τάσεις στην Αλβανία, στο κοινό μας σπίτι. Η απόφαση αποτελεί σήμα κατά της προόδου και χειραφέτησης της χώρας στο πλαίσιο των εξελίξεως ένταξης και παγκοσμιοποίησης που η ίδια αποσκοπεί.

Αλλά και το Κόμμα ΕΕΜ – MEGA εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρει: “Καταγγέλλουμε ακόμη μία φορά την συνεχόμενη αντισυνταγματική δραστηριότητα του αντιπροέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και καλούμε ξανά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ασκήσει άμεσα τις αρμοδιότητες του Αρχηγού ενός κράτους δικαίου, υπενθυμίζουμε τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα να μην στρουθοκαμηλίζουν απέναντι σε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις που δυναμιτίζουν τη σταθερότητα της χώρας και υπονομεύουν τις προσπάθειες όλων μας για ευρωπαϊκό προσανατολισμό και απευθυνόμαστε στους εκπροσώπους του ΟΑΣΕ και του NATO που βρίσκονται στην Αλβανία να επισύρουν την προσοχή του κράτους στο θέμα αντιμετώπισης των μειονοτήτων. Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα υπήρξε και θα παραμείνει πάντα ένας εποικοδομητικός και προοδευτικός παράγοντας στη ζωή της χώρας, αλλά ποτέ δε θα εγκαταλείψει τον αγώνα της για την καθιέρωση και άσκηση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι Έλληνες θα επιβιώσουν στην Αλβανία ως Έλληνες.”

Σε πρακτικό επίπεδο όμως, αυτή που φαίνεται να δικαιώνεται είναι η Ομόνοια, η οποία εδώ και καιρό καλούσε τους Έλληνες να μποϋκοτάρουν την απογραφή της Αλβανίας, καθώς τα όσα λάμβαναν χώρα εδώ και καιρό στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά και αλλού προϊδέαζαν για την τροπή των γεγονότων.
Ιστοσελίδες προσκείμενες στην Ομόνοια ανέφεραν σχετικά: “Να σημειώσουμε επίσης πως το κατ΄ ευφημισμό Συνταγματικό Δικαστήριο, εξυπηρετώντας καθαρά άλλου είδους σκοπιμότητες και όχι την απόδοση δικαιοσύνης, κράτησε για 7 μήνες την απόφαση στο συρτάρι και δημοσιοποιήθηκε ένα μήνα και κάτι μετά την απογραφή-φάρσα που διεξήχθη τον περασμένο Οκτώβριο.”

Τώρα ας αναμένουμε τις κινήσεις από πλευράς Ελλάδος, την οποία οι Βορειοηπειρώτες αντιμετωπίζουν ως... εθνικό κέντρο. Αν και μάλλον θα απογοητευτούν ακόμη μία φορά.

Δημήτρης Παπαγεωργίου

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2011/12/blog-post_5192.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου