Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Περιοδεία Γενικού Προξένου στη Δρόπολη-σύντομα διαδικασία πολιτογράφησης στο Γενικό Προξενείο




Την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου, ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Νικόλαος Κοτροκόης, είχε μια πρώτη σύντομη και ενημερωτική περιοδεία σε χωριά της Δρόπολης. Συνοδεύονταν από συνεργάτες του στο Προξενείο και επίσης απ’ τους κ.κ. Δ. Μαλιούκη, Χρ. Ντούτση και Γ. Ζαρκαλή, αντίστοιχα Έπαρχοι Κ. Δρόπολης, Π. Δρόπολης και Οντρία. Ο κ. Κοτροκόης, κατά την πρώτη άμεση επαφή με την περιοχή, είχε την ευκαιρία να μιλήσει άμεσα με κατοίκους αλλά και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ομογενειακής Οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ. Σταθμοί κατά την περιοδεία του ήταν οι Βουλιαράτες, οι Γιωργουτσάτες, τα Σωφράτικα και η Δερβιτσάνη.
Ειδικά στους Βουλιαράτες, μετά τον παραδοσιακό καφέ που είχε στο κέντρο του χωριού, επισκέφθηκε το κέντρο της Ενορίας, τον Άγιο Αθανάσιο, διαπιστώνοντας εκτός των άλλων και τη μεγάλη απώλεια στις ιερές εικόνες και άλλα ιστορικά κειμήλια, τα οποία απωλέσθηκαν κατά την πρόσφατη «επιδρομή» αρχαιοκαπήλων εκεί. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη του απ’ τις πρώτες κιόλας μέρες της παρουσίας του στο πόστο στο Αργυρόκαστρο στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Αγίας Σκέπης στην είσοδο του χωριού, όπου αναπαύονται οι ηρωικοί πεσόντες στο Μέτωπο, το χειμώνα του 1940 – ’41.
Στη συνέχεια ο Γενικός Πρόξενος στάθηκε στα Σωφράτικα, κέντρο της Επαρχίας Κάτω Δρόπολης, όπου συναντήθηκε και μίλησε με κατοίκους που βρέθηκαν στο κέντρο ενώ ο Έπαρχος κ. Δημήτριος Μαλιούκης προσέφερε κέρασμα για όλη τη συνοδεία στο κέντρο της κοινότητας Δερβιτσάνη, κεφαλοχώρι της περιοχής.
Στις συναντήσεις αυτές υπήρξε η ευκαιρία της άμεσης γνωριμίας αλλά και δημιουργίας του απαιτούμενου κλίματος για ειλικρινή συζήτηση με όλους τους παράγοντες αλλά κυρίως με απλό κόσμο που μέσα στην απόγνωση της γενικότερης κατάστασης έχει ανάγκη από τέτοιες χειρονομίες.
Έχει σπουδαία σημασία να αναφερθεί ότι ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες και με τη ρύθμιση και κάποιων τελευταίων λεπτομερειών θα ξεκινήσει η διαδικασία πολιτογράφησης (απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας) με άμεση κατάθεση δικαιολογητικών στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας. Το μέτρο θα αφορά στους μονίμως εδώ διαμένοντες Βορειοηπειρώτες που δεν έχουν καταθέσει αλλού για την ανάλογη διαδικασία.

http://www.deropoli.com/?p=7947

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου