Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Πολιτιστική εκδήλωση στη Λιβαδειά: Τίμησαν τον ποιητή και συγγραφέα συμπατριώτη τους Θωμά Στεργιόπουλο



Την προηγούμενη Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011,η επαρχία Λιβαδειάς σε συνεργασία με τη Μέση Σχολή Γενικής Εκπαίδευσης πραγματοποίησαν πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στον ποιητή και πεζογράφο Θωμά Στεργιόπουλο ,με καταγωγή απ΄το χωριό Γράβα της ίδιας επαρχίας.
Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν εκτός από μαθητές του σχολείου, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών απ΄την ευρύτερη περιοχή και το νομό των Αγ.Σαράντα,καλοθελητές του συγγραφέα και κάτοικοι των χωριών της επαρχίας.
Τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής της περιοχής κ. Βαγγέλης Ντούλες, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης κ. Γκέγκι Μάνο, τοπικοί παράγοντες,όπως έπαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι,εκπαιδευτικοί κ.α.
Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε η απόφαση του Επαρχιακού Συμβουλίου της Λιβαδειάς να ανακηρύξει τον κ. Θ.Στεργιόπουλο επίτιμο δημότη της επαρχίας. Την τιμητική πλακέτα παρέδωσαν ο κ. Βαγγέλης Ντούλες και Γκέργκι Μάνο. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο έπαρχος Λιβαδειάς κ. Ηρώδης Νταλιάνης.
Μετά την τελετή αυτή,η εκδήλωση συνεχίστηκε με μια σύντομη αναφορά στο λογοτεχνικό έργο του Θ.Στεργιόπουλου και ειδικότερα στο τελευταίο του βιβλίο την συλλογή διηγημάτων που φέρει τον τίτλο «Ο θάνατος του Κώστα Ταμπάνη» απ΄τις εκδόσεις ΡΟΕΣ.
Για την λογοτεχνική προσφορά γενικότερα αναφέρθηκε ο ποιητής Βαγγέλης Ζαφειράτης ο οποίος μεταξύ των άλλων επισήμανε:- Ο Θωμάς Στεργιόπουλος δεν είναι πια μόνον ένας σημαντικός συγγραφέας και ποιητής της Βορειοηπειρωτικής λογοτεχνίας,είναι ταυτόχρονα κι ένας σημαντικός έλληνας πεζογράφος.Αυτό το αποδέχεται πια η ελληνική κριτική και οι πολλοί αναγνώστες του.Η ποίηση που γράφει ο Θ.Στ, είναι γήινη,αυθόρμητη και ανθρώπινη,όπως η ψυχή των ανθρώπων της υπαίθρου.Αν η έκδοση ενός βιβλίου αποτελεί γεγονός,σίγουρα η συλλογή διηγημάτων « Ο θάνατος του Κώστα Ταμπάνη» αποτελεί σημαντικό γεγονός για την ελληνική πεζογραφία. Το βιβλίο κουβαλάει μαζί του τη μοίρα των απλών ανθρώπων της ιδιαίτερης πατρίθδας του.Ο συγγραφέας μπόρεσε να ξεφύγει απ΄την ρητορική και την παγίδα της στείρας προπαγάνδας,θύματα των οποίων έπεσαν αρκετοί δικοί μας Βορειοηπειρώτες συγγραφείς. Τήρησε την απαραίτητη απόσταση ως δημιουργός,γι΄αυτό και πέτυχε, έμεινε δημοιουργός και συγγραφέας…»
Σε συνέχεια συζήτησαν και τοποθετήθηκαν ο Βαγγέλης Αναγνώστης ο οποίος αναφέρθηκε στις λογοτεχνικές αξίες του βιβλίου και ταυτόχρονα στο ρόλο του πολιτισμού για την ταυτότητα της δικής μας κοινότητας. Συνεχίστηκαν οι συζητήσεις με μια άλλη αναφορά απ΄το φιλόλογο και διευθυντή της μέσης σχολής Βαγγέλη Τζαφέρη. Ο κ. Τζαφέρης επισήμανε το ρόλο της λογοτεχνίας και των γραμμάτων στον τόπο μας και προπαντός το ρόλο του σχολείου και της νέας γενιάς μαθητών και φοιτητών.
Μετά κι απ΄ άλλες συζητήσεις και ερωτήσεις προς τον συγγραφέα χαιρέτησε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής της περιοχής κ. Βαγγέλης Ντούλες. Ο κ. Ντούλες αναφέρθηκε στο ρόλο και τα καθήκοντα που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση στο να τηρεί ζωντανή την πολιτιστική παράδοση και να επενδύει για τον πολιτισμό. Η ανάπτυξη των Β/Η γραμμάτων και τεχνών θέλουν σίγουρα,επισήμανε, τη στήριξη όλων μας και οι εργάτες του πνεύματος θα μας έχουν δίπλα τους. Τέτοιες εκδηλώσεις τιμούν όχι μόνον τους δημιουργούς όπως σήμερα το Θωμά Στεργιόπουλο,αλλά και τους διοργανωτές.
Σε συνέχεια ο συγγραφέας δώρισε απ΄την προσωπική του βιβλιοθήκη προς το Πολιτιστικό Κέντρο της επαρχίας Λιβαδειάς 200 βιβλία και υποσχέθηκε ταυτόχρονα ταυτόχρονα πως θα είναι δίπλα μας για κάθε εκδήλωση πολιτισμού προσφέροντας και τη δική του στήριξη.

http://www.deropoli.com/?p=7968#more-7968

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου