Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Σήμερα: Θεοφάνεια στους Αγίους Σαράντα



-η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Ιόνιο απ’ τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου, Δημήτριο


Μητροπολίτης Δημήτριος

Μια απ’ τις πιο όμορφες γιορτές της Ορθοδόξου Εκκλησίας και άμεσα συνδεδεμένη με την ουσία της πίστης μας, πανηγυρίσαμε και εδώ στα δικά μας μέρη. Τα Θεοφάνεια, ή Φώτα όπως συνηθίζει ο λαός να τα αποκαλεί ,συγκέντρωσαν σήμερα εκατοντάδες πιστούς στον Άγιο Χαράλαμπο στου Αγίους Σαράντα όπου τη Θεία Λειτουργία αλλά και τον Μεγάλο Αγιασμό στη συνέχεια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος.

Η ατμόσφαιρα υπήρξε πανηγυρική και η συρροή των πιστών μεγάλη, κάτι όμως που έχει γίνει παράδοση στους Αγίους Σαράντα, καθώς σχετιζόμενη με το στοιχείο του νερού και τον αγιασμό του ως παραλιακή πόλη, έχει την τιμητική της. Με ιδιαίτερη ευλάβεια μετείχαν της Θείας Λειτουργίας νέοι απ’ τις περιοχές του Βούρκου και του Μουρσιού και της πόλη των Αγίων Σαράντα.
Παραβρέθηκαν επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Αργυρόκαστρο κ. Ν. Κοτροκόης, ο Δήμαρχος των Αγ. Σαράντα κ. Στ. Τσίπα, άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοικήσεως, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Β. Μπολάνος κ.α.
Οι πιστοί Ορθόδοξοι αλλά και άλλοι κάτοικοι της πόλης, διότι τα Θεοφάνεια στην Αλβανία μετατρέπονται σε παλλαϊκή γιορτή και μετέχουν και οι των άλλων θρησκευμάτων, κατευθύνθηκαν στην παραλία όπου για μια χρονιά ακόμη ο Μητροπολότης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος τέλεσε την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Ιονίου Πελάγους. Πολλοί νεαροί παρά το κρύο και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα βούτηξαν στη θάλασσα για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό ως ιδιαίτερη ευλογία και χαρά.
Ο Μητροπολότης χαιρέτισε όλους τους παρευρισκομένους και τις αρχές που παρίσταντο και εξ ονόματος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Η ευχή του ήταν ώστε η Αγία Τριάς, της Επιφανεία της οποίας πανηγυρίζουμε σήμερα, να φωτίζει τον καθένα και να ενισχυθεί η προσευχή μας για περισσότερη πρόοδο μέσα από συνθήκε ειρήνης στον κόσμο όλο, τα Βαλκάνια και την περιοχή μας.
Όμορφες στιγμές με πάνδημη συμμετοχή είχαν τα Θεοφάνεια και σε άλλα σημεία της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου όπως στην Πρεμετή όπου ο Σταυρός καταδίθηκε στα νερά του Αωού, και τη Χιμάρα στην όμορφη παραλία του Σπηλαίου, και το Αργυρόκαστρο στο Δρύνο ποταμό. Παράλληλα όμως ο Μητροπολίτης φρόντισε ώστε οι ιερείς της Μητροπόλεως την προηγούμενη αλλά και σήμερα να τελέσουν τον Μεγάλο Αγιασμό σε όσο πιο πολλά χωριά ώστε να αγιασθούν οι πιστοί και να αγιάσουν επίσης τα σπιτικά τους.
Με τη σημερινή των Θεοφανείων στην ουσία ολοκληρώνεται και η όλη εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων με την ευχή για μια καλή και ευλογημένη χρονιά!

http://www.deropoli.com/?p=8076

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου