Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Διαγωνισμοί για ενεργειακά έργα στην Αλβανία



Στην προκήρυξη διαγωνισμών για την κατασκευή ενεργειακών έργων, τα οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών της Αλβανίας, αλλά και κάλυψης της εξωτερικής ζήτησης, προχωρά το υπουργείο Οικονομίας της βαλκανικής αυτής χώρας.
Πρώτο βήμα αποτελεί η προκήρυξη διαγωνισμών για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών σταθμών. Για την υλοποίηση των έργων επιλέγεται η μέθοδος της παραχώρησης. Τα εταιρικά σχήματα που θα επιλεγούν για τα έργα θα αναλάβουν, πέραν της κατασκευής, τη λειτουργία και τη διαχείρισή τους, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Τον Απρίλιο του 2012, το υπουργείο Οικονομίας θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό (με τη μέθοδο της παραχώρησης) για την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών, εγκατεστημένος ισχύος 300 MW.
Στο μεταξύ, η πολιτική του υπουργείου για την ανάπτυξη της ενέργειας εστιάζει, κυρίως, στην κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών (ισχύος ίσης ή μικρότερης των 10 MW).
Το 20 11,προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, εγκρίθηκε η υλοποίηση έργων μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, προβλεπόμενης εγκατεστημένης ισχύος 88 MW, ενώ την ίδια χρονιά «άνοιξε» η διαδικασία για την κατασκευή άλλων δεκαπέντε υδροηλεκτρικών σταθμών, που εκτιμάται ότι θα τονώσουν τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας, όταν ολοκληρωθούν και τεθούν σε λειτουργία.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου