Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Δημοσκόπηση: Πρώτο κόμμα η Ν.Δημοκρατία - Αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή στους Βορειοηπειρώτες!

Η Νέα Δημοκρατία πρώτη - 9,04% το ΠΑΣΟΚ
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική δημοσκόπηση της ιστοσελίδας μας, στην κορυφή των κομματικών προτιμήσεων των Βορειοηπειρωτών βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία. Η άνοδος του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της γαλάζιας παράταξης συσπείρωσε μεγάλο μέρος των Β.Ηπειρωτών γύρο από την σημερινή αξιωματικής αντιπολίτευση. Ωστόσο η αποστροφή των πολιτών προς το πολιτικό δικομματικό σύστημα είναι εμφανές και στο Βορειοηπειρωτικό κοινό, μιας και τα ποσοστά της Ν.Δ. (ως πρώτου κόμματος) ανέρχονται μόλις σε 21,39%
Χειρότερη είναι η θέση για το σημερινό κυβερνητικό κόμμα, το οποίο φαίνεται να καταποντίζεται στην "επί μνημονίου" εποχή. Μπορεί μέχρι χθες οι Βορειοηπειρώτες να γέμιζαν τις πολιτικές εκδηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, στην σημερινή πρόθεση ψήφου όμως το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει μόλις 9,04% επί των ψηφισάντων και έρχεται τρίτο μετά το κόμμα που κάνει την έκπληξη της δημοσκόπησης, την Χρυσή Αυγή.





Αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή στους Βορειοηπειρώτες!
Και όμως! Σύμφωνα με την ηλεκτρονική μας δημοσκόπηση το 14,78% των Βορειοηπειρωτών περνάει "στα άκρα", τοποθετώντας σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Λαϊκό Σύνδεσμο Χρυσή Αυγή. Η εθνικής κατεύθυνσης ιδεολογία του κόμματος έχει κάνει το κόμμα δημοφιλή στους κόλπους των Βορειοηπειρωτών, θέσεις και απόψεις επί των εθνικών που ασπάζεται ο σύνδεσμος αποτελούν μέρος της "φραστικής" καθημερινότητας των Β/ηπειρωτών, χωρίς αυτή η τάση να φτάνει πάντοτε μέχρι την κάλπη. Η άνοδος του συνδέσμου και η πιθανότατη παρουσία του στην επόμενη βουλή έχει καταγραφεί σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.


Σταθερό το ΛΑΟΣ - Άνοδος της νεοσύστατης Δημοκρατικής Αριστεράς
Εντύπωση προκαλούν τα "σταθερά" ποσοστά του ΛΑΟΣ, τα οποία ανέρχονται στο 8,87%, σε έναν κατά τα άλλα, προνομιακό χώρο για τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα ενδέχεται να επηρέασε τα ποσοστά του αλλά και η επιλογή πιο "ριζοσπαστικών" εθνικών χώρων όπως της Χρυσής Αυγής από τους Β/ηπειρώτες. Η ίδια αλληλουχία φαίνεται πως συνδέει και το νεοϊδρυθέν κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη με το ΠΑΣΟΚ, η πτώση του δεύτερου φέρνει το Δημ.Αρ. στο ποσοστό του 7,13%, λίγο μικρότερο από τα ποσοστά των πανελλαδικών δημοσκοπήσεων αλλά αρκετά ψηλά για νέο κόμμα.



Το "δεν θα ψηφίσω" λαμβάνει μεγαλύτερο ποσοστό από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Μπακογιάννη:
Ακολουθούν τα ΚΚΕ με 5,22%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,04% η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη με 4.52%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 4.17% και το Άρμα Πολιτών με 3.13%. Αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ανέρχεται σε ισάριθμο με το ΚΚΕ ποσοστό του 5.22% και μετά ακολουθούν τα λοιπά κόμματα. Μην ξεχνάμε ότι, μεγάλο ποσοστό των Βορειοηπειρωτών δεν διαθέτουν ακόμη την Ελληνική ιθαγένεια για να έχουν δικαίωμα ψήφου, ίσως ένα μέρος όσων δήλωσαν αποχή να αφορά αυτό το ποσοστό. Η άνοδος του συνδέσμου, και η πιθανότατη παρουσία του στην επόμενη βουλή, έχει καταγραφεί σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Δεξιά ή αριστερά οι Βορειοηπειρώτες;
Αν τώρα κάνουμε μια παρακινδυνευμένη και καθαρά θεωρητική διαχώριση σε αριστερά και δεξιά κόμματα(θεωρητική και παρακινδυνευμένη επειδή, στα κόμματα του πολιτικού κέντρου δύσκολα μπορεί να γίνει κατάταξή τους σε έναν πόλο, ενώ κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή δηλώνουν συστηματικοί και όχι δεξιοί) θα διαπιστώσουμε ότι η κεντροδεξιά λαμβάνει το 49,56% του Βορειοηπειρωτικού κοινού ενώ η κεντροαριστερά 33,73% , αν γίνει αναγωγή των ποσοστών αφαιρουμένης της αποχής, ΔΞ/ΔΑ, Λ/Άκυρο, η κεντροδεξιά αποσπά το 59,5% και η κεντροαριστερά 40,5%.



(Επαναλαμβάνουμε ότι πρόκειται για ηλεκτρονική δημοσκόπηση. Οι διπλοψηφίες αν και περιορίστηκαν αρκετά μέσω των ip's δεν αποφεύχθηκαν, επίσης χωρίς να γνωρίζουμε το θεωρούμε βέβαιο ότι δεν ψήφισαν μόνο Βορειοηπειρώτες. Ωστόσο τα ποσοστά είναι ενδεικτικά των τάσεων που επικρατούν στους κύκλους μας και αποτελούν εργαλείο μελέτης)
http://borioipirotika.blogspot.com/2012/02/blog-post_5276.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου