Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΚΙΚΗ, ΣΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ 2012



Αθήνα, 4-3-2012

 

 Αγαπητοί συμπατριώτες,

Φίλες και φίλοι



σας καλωσορίζω στο αντάμωμα των Ανωδεροπολιτών που καθιερώθηκε στη συνείδηση όλων μας. Ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας πριν από 4 ολόκληρα χρόνια, με γνώμονα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, την προβολή και την ανάδειξη του πολιτισμού, της παράδοσης και της ιστορίας μας. Την μακραίωνη ιστορία της περιοχής μας και την πανάρχαια καταγωγή μας την μαρτυρά η ύπαρξη των ΣΕΛΛΩΝ. Ως συνεχιστές της ευγενικής φυλής φέρουμε και βαστάμε επάξια το βάρος της πατρογονικής μας κληρονομιάς.



Από το ξεκίνημά μας στηριχτήκαμε στις απαρχές της ενότητας, βαδίζουμε την ίδια πορεία και ευελπιστώ πώς και οι επόμενοι θα ακολουθήσουν τ’ αχνάρια μας. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε!!! Η εθνική ομοψυχία ας αποτελεί για όλους μας τον βασικότερο στυλοβάτη για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.



Όλα αυτά τα χρόνια διατρανώσαμε τη φωνή μας για τα δικαιώματά μας δώθε και κείθε των συνόρων. Αγωνιστήκαμε για τις συντάξεις του ΟΓΑ και την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας. Καταφέραμε ότι μπορούσαμε!!! Δεν θα πάψουμε όμως να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν.



Διανύουμε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς. Το βορειοηπειρωτικό διέρχεται σήμερα ίσως την πιο δύσκολη καμπή στην ιστορία του. Το έτος 2012 είναι έτος απογραφής για τους απανταχού Βορειοηπειρώτες. Η Ομόνοια θα διεξάγει απογραφή, που θα αποκαλύψει την πραγματική δύναμη του ελληνισμού στον τόπο μας και όχι τα προκαθορισμένα νούμερα της εκάστοτε αλβανικής κυβερνήσεως, τα οποία στοχεύουν στην αριθμητική αλλοίωση της εθνική μας ταυτότητας. Με αίσθημα εθνικής ευθύνης να δώσουμε το βροντερό παρών.



Η Δερόπολη αποτελούσε και αποτελεί σημείο αναφοράς στον οικουμενικό ελληνισμό. Τα πανάρχαια ελληνικά χωριά μας διαδέχονται την ιστορία και τους αγώνες των προγόνων μας. Ας μην διαψεύσουμε τους προκάτοχούς μας με κινήσεις, που βεβηλώνουν την ιστορία μας και τα επιτεύγματά τους. Ας πάψουμε να ξεπουλάμε σε αλλοεθνείς την περιουσία μας. Ας πάψουμε να ξεπουλάμε ελληνική γη, η οποία είναι ακόμη νωπή από το αίμα των προγόνων μας. Ας διαφυλάξουμε την ελληνική πληθυσμιακή οντότητα, για να μην μιλάμε αύριο για μία ακόμη χαμένη πατρίδα.



Η οικονομική κρίση χτύπησε την πόρτα μας. Περνούμε το κατώφλι μιας δύσκολης εποχής. Θα ήθελα να στείλω σ’ όλους τους Έλληνες και στους συμπατριώτες μας, που έχουν επηρεαστεί από την οικονομική μάστιγα, το μήνυμα της υπομονής και της επιμονής. Να τους υπενθυμίσω ότι ως ελληνική κοινότητα αντέξαμε πολλά. Αντέξαμε σε δύσκολες και ανυπέρβλητες καταστάσεις. Κι όμως βγήκαμε νικητές. Τον Έλληνα δεν τον φοβίζουν οι δυσκολίες, γιατί ξέρεις να αγωνίζεται και να κερδίζει τους αγώνες!!! Απλώς γινόμαστε πιο δυνατοί.



Τηρώντας τις παραδόσεις μας, διαπρέψαμε και φέτος με τη συμμετοχή του χορευτικού μας συγκροτήματος στην πίτα του «ΗΠΕΙΡΩΤΗ». Η πανέμορφη στολή της Δερόπολης ταξίδεψε την περιοχή μας σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Ανταμωθήκαμε οι Ηπειρώτες, οι Ηπειρώτες της τέχνης, οι Ηπειρώτες της παράδοσης, οι Ηπειρώτες του πολιτισμού. Η Ήπειρος είναι μία και αγκαλιάζει στα σπλάχνα της όλα τα παιδιά της.



Για πρώτη φορά φέτος, στις 11 Μαρτίου διοργανώνεται στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΣΠΟΡΤΙΓΚ στη στάση ΗΣΑΠ- Άγ. Ελευθέριος στις 10:00 η ώρα το πρωί το πρώτο Παν-Βορειοηπειρωτικό Αντάμωμα. Όλα τα βορειοηπειρωτικά σωματεία, που εδρεύουν στην Αθήνα και σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώνονται υπό την αιγίδα της Ομόνοιας. Η Ομοσπονδία μας εκτός από τη συμμετοχή του κόσμου, θα παρουσιαστεί με το χορευτικό μας συγκρότημα, που μας κάνει υπερήφανους για την παράδοσή μας. Ο πολιτισμός και η παράδοση αποτελούν για μας τους Βορειοηπειρώτες, τους βασικότερους παράγοντες για τη συσπείρωσή μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «Λαός χωρίς παράδοση, είναι καράβι χωρίς πυξίδα».



Από τα πρώτα βήματά μας τιμήσαμε και αναδείξαμε την ιστορία μας. Φέτος το καλοκαίρι, τον Αύγουστο από κοινού με την ομοσπονδία Κάτω Δερόπολης, θα διοργανώσουμε το Δεροπολίτικο αντάμωμα προς τιμήν εκείνων που προσέφεραν στο οικοδόμημα της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού της αξιοζήλευτης πατρίδας μας. Η Ομοσπονδία οι «ΣΕΛΛΟΙ» δεν θα πάψει να τιμά τα παιδιά της, που αγωνίστηκαν για την γενέτειρά τους. Αυτό το αποδεικνύουμε κάθε χρόνο με την εκδήλωση μας στον ιστορικό Μύλο Σελλειού, που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στις 17 Αυγούστου!!!



Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι με ασπίδα την ενότητα και τη συσπείρωση θα ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες στιγμές!!!



Καλή χρονιά σε όλους. Εύχομαι από καρδιάς να πραγματοποιηθούν οι προσδοκίες όλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου