Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

25η Μαρτίου: Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες!






25η Μαρτίου 1821

Την ημέρα αυτή τιμούμε τους ήρωες της Επανάστασης του 1821. Τους ήρωες αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους ώστε η πατρίδα μας να είναι μια ελεύθερη χώρα.

Από τις 29 Μαΐου 1453, μετά την Άλωση της πόλης, και για 4 αιώνες οι Έλληνες ζούσαν κάτω απ την Τουρκική κατοχή. Πολλοί απ τους Έλληνες της εποχής αυτής δεν άντεχαν τον Τουρκικό ζυγό και είχαν καταφύγει στα βουνά. Αυτοί ήταν οι πρωτεργάτες της Επαναστάσεως.

Στις 25 Μαρτίου του 1821 στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας στα Καλάβρυτα, ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, σήκωσε το λάβαρο της Επανάστασης.

Τότε άρχισε επίσημα η Ελληνική Επανάσταση που οδήγησε μετά απο πολλούς αγώνες και θυσίες, στηνελευθέρωση και αναγνώριση του Ελληνικού κράτους το 1830 με τη συνθήκη του Λονδίνου. Συνθήκη που υπέγραψαν στις 22 Ιανουαρίου του 1930 η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία.

Δύο χρόνια μετά, στις 14 Αυγούστου 1832, ορίστηκαν και τα σύνορα της Ελλάδας που φτάνουν μέχρι τη νοητή γραμμή που έχει άκρα τον Παγασητικό και Αμβρακικό κόλπο. Τον Δεκέμβριο αυτού του έτους αποδέχτηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία αυτή τη συμφωνία και από τότε ξεκινά η πορεία του Νέου Ελληνικού Κράτους.

Ο εορτασμός της 25 Μαρτίου ως Εθνικής Εορτής καθιερώθηκε με το διάταγμα 980, στις 15 Μαρτίου του 1838. Την ίδια χρονιά έγινε και ο επίσημος Εορτασμός.

Τελέστηκε δοξολογία στον ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης, στην οδό Αιόλου. Πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί και ανάμεσά τους και οι αγωνιστές της Επανάστασης. Μετά τη δοξολογία στήθηκε γλέντι στην πλατεία Κλαύθμωνος. Το βράδυ άναψαν φωτιές στην Ακρόπολη. Στον Λυκαβηττό στήθηκε ένας φλεγόμενος σταυρός, που έφερε τη φράση «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ» .

Από τότε η 25η Μαρτίου γιορτάζεται κάθε χρόνο σαν μέρα τιμής για τους ήρωες της Επανάστασης του 1821.



Νεολαία Βορειοηπειρωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου