Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Το βιβλίο του Χίτλερ στα αλβανικά προκαλεί αντιδράσεις


Το βιβλίο του Χίτλερ «Ο Αγώνας μου»/ Mein Kampf, που συνδυάζει την αυτοβιογραφία και την ιδεολογία του Αδόλφου Χίτλερ, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Αλβανία.

Ο τοπικός εκδοτικός οίκος ενδέχεται να οδηγηθεί σε δίκη για υποκίνηση φυλετικού μίσους, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα.



Το αλβανικό Υπουργείο Πολιτισμού δήλωσε ότι η δημοσίευση του βιβλίου αποτελεί παραβίαση των αλβανικών νόμων και δεν συμβιβάζεται με τη νομοθεσία, η οποία τιμωρεί την υποκίνηση φυλετικού μίσους.


Ο Σύλλογος των Εβραίων των Τιράνων ανακοίνωσε ότι θα μηνύσει τον εκδοτικό οίκο για να απαγορεύσει την κυκλοφορία του βιβλίου αυτού. Από την πλευρά του ο εκδοτικός οίκος δήλωσε ότι το βιβλίο εκδόθηκε ‘ως μια προειδοποίηση για τις μελλοντικές γενιές να μην επαναληφθούν τέτοιες γελοιότητες».


Σημειώνεται ότι το 2010, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας στο Μόναχο, ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματίσει την έκδοση εκ νέου του βιβλίου του Χίτλερ, με σχολιασμούς στην έκδοση που θα χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς στα Πανεπιστήμια της Βαυαρίας.


Αν συμβεί αυτό, θα είναι η δεύτερη έκδοση του βιβλίου του Χίτλερ στα γερμανικά από το 1945. Η βαυαρική όμως κυβέρνηση διαφωνεί με την επανέκδοση του βιβλίου και μετά την απώλεια του δικαιώματος του δημιουργού, και δεν θα επιτρέψει την αναδημοσίευσή του γιατί θα γίνει κατάχρηση των ιδεών του Χίτλερ από τους νεοναζί, «αφού η διάδοση της ναζιστικής ιδεολογίας παραμένει απαγορευμένη στη Γερμανία και τιμωρείται από το νόμο».


Το βιβλίο «Mein Kampf» το έγραψε ο Χίτλερ το 1923, όταν βρισκόταν στη φυλακή, λόγω υποστήριξης του σε πολιτικά εγκλήματα, μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα της οργάνωσης Munchen.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου