Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ιλίρ Μέτα: Η δίκη μου ήταν διαφανής


Περισσότερο από ένα μήνα από την απαλλαγή του από το Ανώτερο Δικαστήριο της Αλβανίας από κατηγορίες διαφθοράς εναντίον του, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση Ιλίρ Μέτα σχολιάζει τη δίκη του.Σε αποκλειστική συνέντευξη στους SETimes, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα της Αλβανίας ανέφερε πως η δίκη εναντίον του ήταν διαφανής, πως "είχε πεπεισθεί από την αρχή για την αθωότητά του".


"Το όλο θέμα ήταν προμελετημένο σχέδιο φτιαχτών και μονταρισμένων βίντεο, με μοναδικό σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας και την ανατροπή της κυβέρνησης", ανέφερε ο Μέτα.
Στις 16 Ιανουαρίου, το Ανώτερο Δικαστήριο κήρυξε τον Μέτα αθώο για κατηγορίες διαφθοράς σχετικά με διαγωνισμό κρατικού σταθμού υδροηλεκτρικής ενέργειας. Εισαγγελείς είχαν ζητήσει διετή ποινή κάθειρξης, ισχυριζόμενοι πως είχε προσπαθήσει να επηρεάσει άνομα τον πρώην υπουργό Οικονομίας Ντριτάν Πρίφτι σχετικά με το διαγωνισμό.
Την υπόθεση παρακολουθούσε στενά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν σχολίασε την έκβαση, ωστόσο τόνισε πως η διαδικασία πρόκειται να είναι μέρος της επόμενης έκθεσης προόδου για την Αλβανία.
Ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε, τόνισε πως "το κράτος δικαίου είναι ένα από τα 12 κριτήρια προτεραιότητας για την Αλβανία ώστε να λάβει καθεστώς υποψήφιας".
Ωστόσο ο Μέτα -- ο οποίος διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός από το 1999 έως το 2002 και τώρα ηγείται το μικρό Κόμμα Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ενσωμάτωση (SMI) το οποίο ανήκει στον κυβερνώντα συνασπισμό της Αλβανίας -- είναι πεπεισμένος πως "επιδιώκοντας λεπτομερή δικαστική απόφαση στην υπόθεση αυτή, έθεσα νέα πρότυπα δημοκρατικής συμπεριφοράς στην Αλβανία -- μέσω της άμεσης παραίτησής μου, της παραίτησης από την κοινοβουλευτική ασυλία και μέσω της απόφασης να υπάρξει δικαστική απόφαση για όλες τις κατηγορίες εναντίον μου".
Η δικαστική απόφαση θεωρήθηκε "θρίαμβος" από το κόμμα του Μέτα.
Ο Έντμοντ Χατζινάστο του SMI, ο οποίος ακολούθησε τον Μέτα ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε πως η υπόθεση βασίστηκε σε παραποιημένη βιντεοκασέτα. Δήλωσε πως το Ανώτερο Δικαστήριο ήταν ανεξάρτητο και απολύτως πιστό στο νόμο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπόθεση αυτή έδειξε πως "ο νόμος είναι υπεράνω όλων".
Ωστόσο για το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, η δικαστική απόφαση επέδειξε μόνο πως το Ανώτερο Δικαστήριο τελεί υπό κρατικό έλεγχο.
Σε κοινή δήλωση την ημέρα που ανακοίνωσε το δικαστήριο την απόφασή του, όλα τα μέλη της προεδρίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, αναφέροντας πως η απόφαση ήταν προφανής επιρροή του Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα προς το δικαστήριο.
Ωστόσο ο Μέτα απορρίπτει τις κατηγορίες των Σοσιαλιστών, χαρακτηρίζοντάς τους με μια έκφραση που έχει να κάνει με τα δικά τους 'δυο μέτρα, δυο σταθμά' σε ό,τι αφορά στη δικαιοσύνη.
"Είναι προφανές πως όταν τα δικαστήρια παίρνουν αποφάσεις προς το συμφέρον της αντιπολίτευσης, γίνονται δεκτές ως 'δίκαιες' και όταν δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, τα δικαστήρια χαρακτηρίζονται 'παγιδευμένα'. Πιστεύω πως πρέπει να εγκαταλείψουμε την πολιτική του δρόμου και να ενισχύσουμε τις πολιτικές του κράτους και των νομικών θεσμών", δήλωσε ο Μέτα στους SETimes.
Τις ημέρες πριν τη δίκη, ο Μπερίσα συναντήθηκε δυο φορές με τον Μέτα, προκαλώντας τόσο την αντίδραση της αντιπολίτευσης όσο και την προσοχή των ΜΜΕ.
Στις 13 Ιανουαρίου, ο Μπερίσα δείπνησε στο σπίτι του Μέτα. Την επόμενη μέρα, οι δυο άνδρες συναντήθηκαν ξανά, αυτή τη φορά σε ξενοδοχείο στα Τίρανα με το Δήμαρχο Τιράνων Λουλζίμ Μπάσα.
Η Αλβανική αντιπολίτευση ανέφερε πως οι συναντήσεις αυτές ήταν σαφή δημόσια πίεση εναντίον της δικαιοσύνης.
Ο Μέτα απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς. "Συναντιόμαστε με τον Μπερίσα σε συνεχή βάση και συζητούμε διάφορα θέματα, ωστόσο όχι τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Σεβόμαστε τους δημόσιους θεσμούς και τις αποφάσεις τους".
Όσο για την ενσωμάτωση της Αλβανίας στην ΕΕ, ο Μέτα ανέφερε πως η χώρα αξίζει να λάβει καθεστώς υποψήφιας και κατηγορεί την αντιπολίτευση για καθυστέρηση της διαδικασίας αυτής.
"Το καθεστώς υποψήφιας έχει καθυστερηθεί τεχνητά λόγω μιας μη εποικοδομητικής πολιτικής ατζέντας της αντιπολίτευσης, για την οποία οι περισσότεροι Αλβανοί πολίτες θα ευχόντουσαν να έχει ένα τέλος", δήλωσε στους SETimes.
"Η ΕΕ θα ξέρει πώς να επαινέσει την Αλβανία για τη θετική δύναμη που αντιπροσωπεύει", δήλωσε.


Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου