Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Σάλος με τις "μαϊμού" νοσοκόμες!


Σάλος έχει προκληθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δράση μαφιόζικου κυκλώματος, το οποίο φέρνει με πούλμαν από χώρες του εξωτερικού αποκλειστικές νοσοκόμες-μαϊμού και τις διοχετεύει στα προαύλια των νοσοκομείων όλης της χώρας, όπου «ψαρεύουν» πελάτες!

Η «Espresso» φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας όλη τη δράση του κυκλώματος τις ταρίφες, τα ποσοστά, τη φοροδιαφυγή, αλλά και τις καταγγελίες για ένα θέμα που συγκλονίζει όχι μόνο την Αθήνα αλλά όλη την Ελλάδα.

Το φαινόμενο της παράνομης παροχής υπηρεσιών στον τομέα της υγείας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, σε σημείο που η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου διέταξε άμεση έρευνα για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Την ίδια ώρα, σοκάρει η αποκάλυψη του προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Αποκλειστικών Νοσοκόμων Αθανάσιου Βασιλάκη, σύμφωνα με την οποία οι αλλοδαπές που προσφέρουν παράνομα τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία ανά την Ελλάδα δεν διαθέτουν καν ατομικό βιβλιάριο υγείας αποτελώντας «κινούμενες υγειονομικές βόμβες» για τους ίδιους τους ασθενείς!

Η αρχή για το ξήλωμα του πολυπλόκαμου κυκλώματος έγινε το περασμένο Σάββατο, όταν κατά τη διάρκεια επιχείρησης-σκούπα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί και δύο Ελληνίδες, οι οποίες εμφανίζονταν ως αποκλειστικές νοσοκόμες χωρίς να είναι. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι παρόμοια περιστατικά νοσοκόμων-μαϊμού που ταξιδεύουν με πούλμαν μέχρι τη χώρα μας για να παράσχουν υπηρεσίες νοσοκόμων εξακολουθούν μέχρι σήμερα να καταγράφονται σε καθημερινή βάση στα νοσοκομεία όλης της ελληνικής επικράτειας.

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Βασιλάκη, το θέμα της μαφίας των νοσοκόμων-μαϊμού έχει καταγγελθεί εδώ και χρόνια στις επιθεωρήσεις του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας των υπουργε [Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.] είων Εργασίας και Υγείας, καθώς επίσης και στις διοικήσεις των νοσοκομείων, δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό για την επίλυση του προβλήματος. «Εχουμε κάνει πολλαπλές ενέργειες στις διοικήσεις των νοσοκομείων γι’ αυτό το θέμα, αλλά κάνουν ότι δεν το βλέπουν. Κυρίως το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική, ωστόσο είναι υπαρκτό παντού, σε όλη την Ελλάδα» τονίζει στην «Espresso» ο κ. Βασιλάκης.

Σαράντα ανά νοσοκομείο!
Οπως επισημαίνει ο κ. Βασιλάκης, για κάθε νοσοκομείο στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου σαράντα παράνομες νοσοκόμες ή νοσοκόμοι, οι οποίοι στερούνται πτυχίου Νοσηλευτικής και της προαπαιτούμενης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, την ίδια ώρα που τα νόμιμα εγγεγραμμένα μέλη της ένωσης πλησιάζουν τα 4.000 σε όλη την Ελλάδα. Εντύπωση επίσης προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο δρα η μαφία των παράνομων νοσοκόμων.

Σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχουν βγει στη δημοσιότητα αλλά και από τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων στη «φάμπρικα» των αποκλειστικών-μαϊμού, πίσω από τις παράνομες «βαφτίσεις» νοσοκόμων σχεδόν πάντα κρύβονται νόμιμα, κατά τα άλλα, γραφεία ευρέσεως εργασίας. Οι ενδιαφερόμενοι, κυρίως αλλοδαποί από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία ή την Αλβανία, έρχονται σε επαφή με τα εν λόγω γραφεία στην Ελλάδα και κατόπιν διοχετεύονται στην εγχώρια αγορά εργασίας. Εχουν καταγραφεί ακόμη και ακραίες περιπτώσεις, αλλοδαπές στερούμενες εγγράφων και προϋπηρεσίας να μεταφέρονται με πούλμαν στα κατά τόπους νοσοκομεία και να μπαίνουν μέσα ανενόχλητες ψάχνοντας για υποψήφιους πελάτες.

«Τις παραλαμβάνει πούλμαν από τη Βουλγαρία και τις αφήνει στο προαύλιο του νοσοκομείου. Πρόσφατα είχε συμβεί στο Ρίο, ενώ παρόμοια περιστατικά είχαν καταγραφεί παλιότερα στο Τζάνειο, στο Μεταξά και στο Κρατικό Νίκαιας» λέει ο κ. Βασιλάκης. Κατά τη συνήθη τακτική, οι «νοσοκόμοι» τρυπώνουν στο νοσοκομείο συνήθως βραδινές ώρες ή σε ημέρες εφημερίας, εφόσον δεν φυλάσσεται η είσοδος, και με τη δικαιολογία ότι θέλουν να κάνουν εξετάσεις ή να επισκεφθούν κάποιον ασθενή μπαίνουν μέσα και περιφέρονται στους διαδρόμους διαφημίζοντας την ταρίφα τους και «ψαρεύοντας» πελάτες.

«ΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ»
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι καμία από τις αποκλειστικές-μαϊμού δεν περνά από υγειονομικό έλεγχο ή τις απαραίτητες από τον νόμο εξετάσεις κι έτσι συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για τους ίδιους τους ασθενείς, που συνήθως αγνοούν αυτή τη «λεπτομέρεια», όμως αναγκάζονται να καταφύγουν στις υπηρεσίες των εισαγόμενων νοσοκόμων, ως πιο φθηνές: «Τα γραφεία ευρέσεως εργασίας φέρνουν μέσα στα νοσοκομεία, στο πλευρό άρρωστων ανθρώπων, παράνομα εργαζόμενες γυναίκες, κυρίως από ξένες χώρες, οι οποίες δεν διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ούτε τις απαραίτητες γνώσεις. Οι εργαζόμενες αυτές μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν καν ατομικό βιβλιάριο υγείας ή άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να περνάμε κάθε χρόνο από εξετάσεις για όλα τα λοιμώδη νοσήματα» λέει ο κ. Βασιλάκης. Αλλο ένα θέμα που θα πρέπει να ελεγχθεί από τις Αρχές είναι αυτό της εισφοροδιαφυγής, καθώς μια νόμιμη αποκλειστική νοσοκόμα στα 25 με 30 ημερομίσθια αποδίδει στο ΙΚΑ περίπου 1.800 ευρώ.

«Η νυχτερινή βάρδια της αποκλειστικής είναι 78 ευρώ μικτά. Από αυτά τα καθαρά είναι 40 ευρώ και τα υπόλοιπα είναι κρατήσεις. Οι παράνομες νοσοκόμες παίρνουν 50 ευρώ καθαρά στην τσέπη, τα οποία μοιράζονται με το γραφείο ευρέσεως εργασίας. Αυτό που μας έχουν καταγγείλει οι ίδιες είναι ότι τις βάζουν να εργάζονται για δύο ευρώ την ώρα και τα υπόλοιπα είναι καθαρό κέρδος του γραφείου» σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποκλειστικών Νοσοκόμων, καταλήγοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αποκλειστικές-μαϊμού πέφτουν θύματα του ίδιου του κυκλώματος που τις εκμεταλλεύεται: «Εχω υπεύθυνη δήλωση από παράνομη αποκλειστική, με την οποία καταγγέλλει ότι την έβαζαν να δουλεύει επί 24ώρου βάσεως και μάλιστα της ζητούσαν για την αγορά εργασίας μεγάλα χρηματικά ποσά που αν δεν τα απέδιδε, την εκβίαζαν ότι δεν θα της ξαναέδιναν εργασία!»

Read more: http://news24plus.blogspot.com/2012/03/blog-post_590.html#ixzz1pxT1i7hI

1 σχόλιο: