Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

«Σύνδεσμος Αναγέννησης και Ανάπτυξης» το νέο κίνημα που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Σ. Κυριαζάτη


Σχόλιο Βορειοηπειρώτη:

Ο Σωτήρης Κυριαζάτης είχε διατελέσει Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας στις δύο πρώτες θητείες (92-94 και 94-96) αφού η θητεία του Ανδρέα Ζαρμπαλά (91-92) μέχρι την οργάνωση του Πρώτου Ιδρυτικού Συνεδρίου, θεωρείται υπερεσιακή. Η περίοδος 92-96 - λόγω ίσως και ιδιαίτερων συγκυριών - θεωρείτε για την οργάνωση η πιο πετυχημένη και πιο δημιουργική όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο αλλά και για την έντονη κινητικότητα των παραρτημάτων, όπως των Αγίων Σαράντα (Β. Παπαχρήστος), Δελβίνου (Π. Μάρτος), Αργυροκάστρου (Θ. Μπεζιάνης), Κορυτσάς (Ε, Ανδρέου) κ.α.
Ο χαρισματικός - φιλοσοφημένος λόγος του κ. Κυριαζάτη επιβάλει σεβασμό από όλες τις παρατάξεις των Βορειοηπειρωτών αλλά και από τους αλβανούς που τον χαρακτηρίζουν ως τον σοφό της μειονότητας. Το 2000, με απόφαση του Γ.Σ. της οργάνωσης στην οποία προήδρευε ο κ. Ντούλες, του ζητήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία αναδιοργάνωσης της Ομόνοιας καθώς έβλεπαν να χάνει όλο και πιο πολύ τα ερείσματα στην ομογένεια. Ο κ. Κυριαζάτης δέχτηκε και παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία για άγνωστο λόγο έμεινε σε κάποια συρτάρια, κάτι που εξόργιση τον Κυριαζάτη και όπως λέει συχνά «δεν θα το συγχωρέσω ποτέ στον εαυτό μου που δεν προχώρησα και ας μην ήθελαν αυτοί».

Το 2008, η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Αναδιοργάνωση της Ομόνοιας, στην «περίφημη» 7η Συνδιάσκεψη, μεταξύ άλλων, πρότειναν τον Σωτήρη Κυριαζάτη για να ηγηθεί της εξάμηνης θητείας που είχε προτείνει ο Κασσίμης για την κατάρτιση του νέου καταστατικού, πρόταση η οποία δεν έγινε δεκτή, για να απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την ομάδα αυτή στην οποία ηγούνταν ο Ζ. Λούτσης και που λίγους μήνες μετά ίδρυσαν το Μέγκα.
Ο κ. Κυριαζάτης δεν σταμάτησε ποτέ να κάνει επαφές με ανθρώπους της διανόησης και επιχειρηματίες του τόπου, σε μία προσπάθεια να τους πείσει να συστρατευτούν σε ένα κίνημα για την αναγέννηση του τόπου.
Ακολουθεί η πρώτη ανακοίνωση του κινήματος:


ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Ιδρύεται και ήδη εγκρίθηκε απ’ το Πρωτοδικείο Τιράνων με αρ. 3242 και ημερ. 25.01.2012 με έδρα τους Αγ. Σαράντα, «Σύνδεσμος Αναγέννησης και Ανάπτυξης», που προσδοκά ν’ ανταποκριθεί στον καιρό και ν’ αντέξει στο χρόνο. Να περπατήσει στο μέλλον.
Αποφασίζουμε την ίδρυση του «Συνδέσμου Αναγέννησης και Ανάπτυξης» διότι, αφού δοκιμάσαμε, δε βρήκαμε καλύτερο τρόπο για να φθάσουμε στη συνεννόηση, σύνεση και ενότητα.
Φρονούμε, ταυτόχρονα, ότι η ενότητα και αλλαγή επιτυγχάνονται βάση αρχών και κοινών στόχων, που αποτελούν σημείο αναφοράς και πόλο έλξης και όχι με συνθήματα και προσκλήσεις.
Ο «Σ.Α.Α» είναι ένα Κίνημα που πιστεύει και προσδοκά στη συστράτευση, ενεργοποίηση, συσπείρωση και στην ευρύτερη, δυνατόν, ενότητα. Μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια δύναμη υπολογίσιμη με κύρος και ανάστημα, άξια συνομιλητής που θα υποχρεώνει να την αφουγκραστούν.
Το Κίνημα αυτό, ως μορφή οργάνωσης, ως οργάνωση πολιτών, ίσως και να εμπεριέχει στοιχεία από άλλες μορφές οργάνωσης, αλλά δε μοιάζει με καμία. Μοιάζει μόνο με τον εαυτό του. Και αυτό είναι εμφανές από το χαρακτήρα του, απ’ τη συγκρότηση, τις αρχές, τους στόχους, των οργανωτικών του δομών και την πολιτική του, βάση του Καταστατικού.
Ο «Σ.Α.Α.» δε χάνει το κυρίως πολιτισμικό, πολιτιστικό και κοινωνικό του χαρακτήρα, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την πολιτική ευαισθησία για τα πεπραγμένα και τα δρώμενα στον τόπο μας. Χωρίς να ακρωτηριάζεται ή να παραγκωνίζεται καμία απ’ αυτές τις πτυχές, εντούτοις σε καιρούς, κάποια απ’ αυτές να ‘χει προτεραιότητα.
Η συμμετοχή στο «Σ.Α.Α.» είναι η πιο δυνατή, ευρύτερη. Δέχεται όλους όσοι επιθυμούν και μπορούν να προσφέρουν γι’ αυτόν τον τόπο και κόσμο.
Μέλη του μπορεί ή δύναται να είναι τέκνα αυτού του τόπου σκόρπια απανταχού, ελληνικής καταγωγής και μεικτών οικογενειών. Ανεξαρτήτως πιστεύω τους, ιδεολογικής, ακόμα και κομματικής τοποθέτησης, αρκεί και μόνο να σέβονται και να εφαρμόζουν τις αρχές και τους στόχους του καταστατικού τού «Συνδέσμου» και την πολιτική του.
Επιπλέον ο «Σύνδεσμος» δέχεται και ευρύνεται από καλοπροαίρετους φίλους και οπαδούς, ομογενείς και μη που επιθυμούν και προσφέρονται, στηρίζουν εμπράκτως το Κίνημα στην πραγματοποίηση των στόχων του.
Τα μέλη του «Συνδέσμου» δεν είναι απλά συμμέτοχα, αλλά συνυπεύθυνα. Συγκυβερνούν και συμπορεύονται στη μακρινή και ανηφορική του πορεία. Γι’ αυτό το Κίνημα έχει στόχο να ερευνά, να ζητά, να βρίσκει και να αναδεικνύει επίλεκτα μέλη και ιδιαίτερα στελέχη προικισμένα με τις καλύτερες αρετές. Πίστη και αποφασιστικότητα. Αφοσίωση και πάθος. Νου και τόλμη. Άξια. Έντιμα. Που να ξέρουν και να μπορούν να ηγηθούν. Ζητά αυτούς που μέσα τους έχει γεννηθεί το μεγάλο συναίσθημα ότι, εκτός από τον εαυτό τους, υπάρχει και ο άλλος, ο συνάνθρωπος τους, το χωριό τους, ο τόπος τους, η πατρίδα τους. Ζητά εκείνους που υπάρχει η φλόγα και ο πόνος μέσα τους και θέλουν να προσφέρουν λόγο και έργο. Σπανίζουν. Ίσως λίγοι! Όμως οι μονάδες κάνουν το σύνολο.
Ο «Σ.Α.Α.» ενδιαφέρεται για τα μέλη του, ν’ αναδείχνονται οι αξίες τους παντού αξιοκρατικά και όλοι μαζί να φροντίζουν για το Κίνημα και για τον τόπο.
Με προτεραιότητα στηρίζει και διευκολύνει τις προσπάθειες όσων επιθυμούν να επιστρέψουν, να ζήσουν και να επενδύσουν στον τόπο τους.
Ιδιαίτερη έμφαση του «Συνδέσμου» οργάνων και μελών του, η διαφύλαξη και ανάπτυξη της οντότητας και της ταυτότητάς μας. Η διαφύλαξη, εξέλιξη και ανάπτυξη των αρετών και αξιών του τόπου και λαού μας. Η πολιτισμική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Οι παραδόσεις μας. Οι τέχνες και τα γράμματα. Γλώσσα και η ιστορία μας. Ο πολιτισμός μας από τους αρχαίους, ακόμα, χρόνους.
Η δημοκρατική οργανωτική δομή του «Συνδέσμου» δίνει ευρεία περιθώρια δράσης. Δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες να προβάλλονται και ν’ αναδείχνονται νέες ικανές δυνάμεις. Δημιουργεί ευκαιρίες έκφρασης ιδεών, λόγου και έργων.
Η πολιτική του «Σ.Α.Α.» είναι πολυδιάστατη. Είναι και πρέπει να ‘ναι ξεκάθαρη και σταθερή. Βάση της πολιτικής του το τρίγωνο: Τίρανα, Αθήνα, Στρασβούργο-κόσμος.
Ο «Σ.Α.Α» μέσω των μελών του και τα ηγετικά του όργανα, στηρίζει και συμβάλλει στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, στην εδραίωση του Κράτους Δικαίου, στην κατοχύρωση των ανθρωπίνων γενικά και ειδικά των μειονοτικών δικαιωμάτων, στη σύσφιξη των σχέσεων και συνεργασιών μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών και λαών μας, αξιολογώντας και αξιοποιώντας και την απονομή της διπλής υπηκοότητας. Στην ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία στην περιοχή.
Ο «Σύνδεσμος» συμβάλλει εμπράκτως, μέσω των ηγετικών του οργάνων και μελών, στην αναβάθμιση, ανάπτυξη και εξέλιξη της κοινωνίας, οικονομίας και ευημερίας του τόπου.
Ο «Σ.Α.Α.» δεν αναμιγνύεται στις υποθέσεις και στη ζωή άλλων μορφών οργάνωσης. Αντιθέτως, αναπτύσσει σχέσεις και συνεργασίες με προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα και οργανώσεις, παντού, ομογενών και μη, αρκεί αυτές οι σχέσεις και συνεργασίες να συνάδουν με τις αρχές και τους στόχους του κινήματος και το συμφέρον του τόπου. Να μην παραβιάζουν τους νόμους του κράτους.
Ο «Σύνδεσμος» θα συνεργάζεται με τα προοδευτικά κόμματα και οργανώσεις του τόπου, ιδιαίτερα με αυτά τα κόμματα που οι αρχές και οι στόχοι τους συγγενεύουν με τους στόχους και αρχές του, προκειμένου να προωθήσει και να αναδείξει ικανά και έντιμα μέλη και στελέχη του, σε όλα τα κέντρα αποφάσεων και αξιώματα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Αρχίζοντας και δίνοντας προτεραιότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση, κοινότητα και επαρχία, για να κυβερνήσουμε τον τόπο μας.
Μέλη του Κινήματος, στελέχη του, δυνατόν να λάβουν μέρος και σε κυβερνήσεις με αισθητή την παρουσία τους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όμως, ο «Σύνδεσμος» δεν θα στερείται το δικαίωμα αντίδρασης, ειρηνικής διαμαρτυρίας, όταν καταπατούνται ή δεν εφαρμόζονται δικαιώματα βάση των νόμων της Αλβανικής Πολιτείας και των Διεθνών Συμβάσεων.
Τέλος ο «Σύνδεσμος Αναγέννησης και Ανάπτυξης» υπενθυμίζει σε όλους ότι: Κάποτε ερμητικά κλεισμένοι στα συρματοπλέγματα, λέγαμε: «Αν έρθει η ώρα της λευτεριάς και δημοκρατίας, θα μας δείτε!» Και όσοι μακριά ξενιτεμένοι απανταχού, λέγανε: «Αν ανοίξουν τα σύνορα, θα μας δείτε!» Τώρα ήρθε η ώρα της δοκιμασίας για όλους. Όλοι όσοι επιθυμούν και μπορούν να δώσουν το παρόν για την προκοπή αυτού του τόπου και κόσμου. Ιδιαίτερα η διανόηση και το επιχειρηματικό πνεύμα.
Διαβάζοντας την Γνωστοποίηση και το Καταστατικό του «Συνδέσμου Αναγέννησης και Ανάπτυξης» ο καθένας ας σκεφτεί αυτοβούλως και ας τοποθετηθεί. Να υποβάλλει, αφού αποφασίσει, την καθορισμένη έντυπη δήλωση ως μέλος του Κινήματος ή ως φίλος και οπαδός.
Για περαιτέρω εξηγήσεις και πράξεις ας επικοινωνήσει ο καθένας, που επιθυμεί, με τα τηλέφωνα: 6972668592 & 0682894573 και e-mailvpapachristo@yahoo.com


Εκ μέρους του, εκτελών χρέη, Διοικητικού Συμβουλίου,
ο προεδρεύων του «Συνδέσμου Αναγέννησης και Ανάπτυξης»
Πρώην Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας
Σωτήρης Κυριαζάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου