Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

16 δικαστικές συνεδριάσεις για την εθνικότητα






Ο Γιώργος Παπαχρήστος κατάγεται από το χωριό Μαραφέντη του νομού Αγίων Σαράντα και κατοικεί με την οικογένειά του πολλά χρόνια στα Τίρανα. Από γονείς και προγόνους Έλληνας καικαταγραμμένη η εθνική του καταγωγή και στα ληξιαρχικά μητρώα ως Έλληνας από την εποχή του αλήστου μνήμης, ώσπου πριν από δύο χρόνια που μετακόμισε από μία σε άλλη συνοικία της Πρωτεύουσας βρέθηκε προ του γεγονότος ότι στο καινούργιο ληξιαρχείο η εθνικότητά του είχε αλλάξει σε αλβανική.
Διαμαρτυρήθηκε αμέσως στους υπεύθυνους του νέου ληξιαρχείου, αλλά εκείνοι τον απέπεμψαν στο δικαστήριο. Και από τότε ο Γιώργος συχνάζει στα δικαστήρια των Τιράνων να επανακτήσει την εθνικότητά του.
Στις 21 Ιανουαρίου 2012 διεξήχθη η 16η δικαστική συνεδρίαση γι' αυτή την υπόθεση που στο σύνολο κόστισαν στην οικογένειά του μια ολόκληρη περιουσία και το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι ακόμα το ίδιο.


H υπόθεση του Γιώργου δεν είναι μεμονωμένη στο σύνολο των Ελλήνων στηνΑλβανία.
Σε αρκετά ληξιαρχεία της χώρας εν άγνοια των πολιτών οι ληξιαρχικοί υπάλληλοι, μεταφέροντας τα στοιχεία των βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή, διέγραψαν από τη στήλη της εθνικότητας την ελληνική και όταν οι πολίτες ζητούν την επαναφορά της, εκείνοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν τα παλαιά βιβλία.
Σε μερικά συγκεκριμένα γραφεία, τα παλαιά βιβλία, ενώ θ ' έπρεπε να μεταφέρονταν στα αρχεία των περιφερειακών, πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων και πολλά άλλα καταστράφηκαν.
Το δικαστήριο των Τιράνων που εξετάζει τη συγκεκριμένη περίπτωση ζήτησε από τον κύριο Παπαχρήστο να πάρει από το περιφερειακό ληξιαρχικό γραφείο του Δελβίνου επικυρωμένη φωτοτυπία της πράξης γέννησης, αλλά το ανάλογο γραφείο εκδίδει μόνο πιστοποιητικό που δεν γράφεται η εθνικότητα. Είναι βέβαιο ότι και το 16ο δικαστήριο δε θα εκδώσει την πρέπουσα απόφαση που να ορίζει την ελληνική του και της οικογένειάς του, όπως ήταν καταγραμμένη πριν δύο χρόνια.


Η πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την καθαίρεση του λήμματος της εθνικότητας από το σύνολο των ληξιαρχικών στοιχείων και η ξέφρενη ανθελληνική εκστρατεία τύπου Σπαχίου στα δικαστήρια, δυσχεραίνουν ακόμα την κατάσταση και προμηνύουν μαζική εξαφάνιση στοιχείων που διατηρήθηκαν ακόμα και σε πιο δύσκολες εποχές.
Το επικίνδυνο φαινόμενο της αυθαίρετης απαλοιφής των ατομικών στοιχείων των Ελλήνων από τα ληξιαρχικά έγγραφα που φαίνεται να διενεργείται οργανωμένα από τα κρατικά γραφεία θαπρέπει να ευαισθητοποιήσει την πολιτική ηγεσία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, η οποία θα πρέπει να ενεργήσει νομικά, δυναμικά και προς όλους τους φορείς προστασίας των δικαιωμάτων.
Το παράδειγμα του Παπαχρήστου στα Τίρανα αποτελεί ένα αδιάσειστο τεκμήριο που αποδεικνύει την αλλοίωση της εθνικής καταγωγής των μειονοτικών στην Αλβανία.


από την εφημερίδα «ΜΕΓΑ ΒΗΜΑ»



toorama

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου