Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ομιλία Υφυπεξ Δόλλη στα 20-χρονα του ΚΕΑΔ: οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία του ΚΕΑΔ είναι πιο επίκαιροι από ποτέ





Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Αγαπητοί συμπατριώτες,

Κυρία Γιαννάκου, κύριε Πρέσβυ της Ελλάδος, κύριε Πρόεδρε Βαγγέλη Ντούλε, κυρία πρόεδρε της Βουλής της Αλβανίας, κύριε πρόεδρε της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Έντι Ράμα,

Είναι πολύ μεγάλη προσωπική χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να γιορτάσουμε την επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος » Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», του κόμματος που εκπροσωπεί την Εθνική Ελληνική Μειονότητα - και όχι μόνο- στο αλβανικό Κοινοβούλιο.

Είκοσι χρόνια μετά την ίδρυση του ΚΕΑΔ, οι . Η διασφάλιση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία παραμένει ζητούμενο. Το ΚΕΑΔ, με τη στήριξη όχι μόνο των Ελλήνων της Αλβανίας-ελληνόφωνων και βλαχόφωνων- αλλά και άλλων, προοδευτικών και φιλοευρωπαϊκών τμημάτων της αλβανικής κοινωνίας, δίνει καθημερινά τη μάχη για την προάσπιση των δικαιωμάτων αυτών, όπως μαρτυρεί και το ίδιο το όνομά του. Παράλληλα, αποτελεί αξιόπιστη και ψύχραιμη φωνή υπέρ των μεταρρυθμίσεων και της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, σε μια εποχή που η χώρα το έχει μεγάλη ανάγκη.

Οι μήνες που πέρασαν ήταν περίοδος μεγάλων προκλήσεων για τις Μειονότητες στην Αλβανία. Η απογραφή του πληθυσμού με τον τρόπο που διενεργήθηκε δεν αποκατέστησε το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των μειονοτήτων και του αλβανικού κράτους και λαού. Παράλληλα τα μέλη των Μειονοτήτων εξακολουθούν να υφίστανται πιέσεις από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους. Σημαντικές προκλήσεις για την αυτόνομη πολιτική παρουσία των Μειονοτήτων στην Αλβανία, ενδέχεται συνεπώς να προκύψουν και στο άμεσο μέλλον. Γι αυτό χρειάζεται εγρήγορση και κοινή ευθύνη.

Η επιτυχής αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων προϋποθέτει όλοι να συνταχθούν γύρω από τις αξίες της ομόνοιας, της ενότητας, της δημοκρατίας αλλά και της υποταγής των προσωπικών φιλοδοξιών και επιδιώξεων στον ευρύτερο στόχο της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών αυτής της χώρας, χωρίς διακρίσεις με βάση την εθνική καταγωγή, τη γλώσσα ή τη θρησκεία.

Εμείς επιθυμούμε η Ελληνική Εθνική Μειονότητα (και μαζί μ΄αυτή όλες οι αναγνωρισμένες μειονότητες στην Αλβανία) να ευημερεί στις εστίες της και τα δικαιώματά της να γίνονται σεβαστά. Θέλουμε να αναγνωρίζεται η προσφορά της στην ανάπτυξη της Αλβανίας και τα μέλη της να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες της χώρας αυτής, μιας χώρας στην οποία δεν είναι επισκέπτες, αλλά συστατικά στοιχεία. Τούτο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως παραχώρηση από το αλβανικό κράτος, αλλά αποτελεί υποχρέωσή του, όπως και κάθε άλλου κράτους που θέλει να ονομάζεται «ευρωπαϊκό». Άλλωστε, κατόπιν δικών μας ενεργειών, ο πληρης σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας συνιστά κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Να είστε βέβαιοι πως, εφόσον η Μειονότητα μείνει ενωμένη και οι προσωπικές φιλοδοξίες μπουν στην άκρη για χάρη του κοινού καλού, με τη βοήθεια της Μητέρας Πατρίδας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει την περίοδο αυτή, αλλά και την κινητοποίηση όλων των Βορειοηπειρωτών, εντός και εκτός Αλβανίας, συσπειρωμένος ο Ελληνισμός όχι μόνο θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά και θα ευημερήσει.

Η Ομόνοια και το ΚΕΑΔ αποτελεί κατάκτηση, αποτελεί θετικό στοιχείο στις διμερείς σχέσεις και περιλαμβάνεται στα 12 κριτήρια στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ , την οποία η Ελλάδα στηρίζει.

Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι ολόψυχα στο ΚΕΑΔ να συνεχίσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας, παραμένοντας πιστό στους στόχους που τέθηκαν κατά την ίδρυσή του, δηλαδή την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισονομίας και ισοπολιτείας στην Αλβανία.

Εν τη Ενώσει η ισχύς. Οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι αντιθέσεις δεν έχουν χώρο εδώ. Προχωράμε μπροστά ενωμένοι

http://www.deropoli.com/?p=8954

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου